Český „turek“ má s tureckou kávou pramálo společného. Oblíbené kafe Čechů vzniklo z nouze

Šálek černé kávy Kingmaya Studio / Shutterstock.com

Ačkoli v baristickém světě nepatří mezi kvalitní druhy přípravy, český turek se mezi širokou veřejností stále těší vysoké oblibě. Káva s lógrem na dně má přitom s pravou tureckou kávou společný pouze název. „Turek“ navíc vznikl úplnou náhodou – po druhé světové válce, kdy byla o kvalitní kávová zrna a dobré domácí kávovary nouze, začali lidé připravovat kávu jediným možným způsobem, který jim zbyl.

Přečtěte si také

Za umytí auta na dvorku hrozí pokuta, která vás bude stát víc než myčka

Není turek jako turek

Pravá turecká káva se připravuje hrubě namletá v tzv. džezvě, speciální měděné konvičce s cínovým povrchem. Ta se nedává na kamna, ale přímo na rozpálené uhlí či do ohně.

Do směsi dále patří voda, cukr a koření, jako například kardamom, jejichž poměr je přesně stanoven. Beduíni, nomádští obyvatelé pouští v arabských zemích, vaří tuto kávu přímo v rozžhaveném písku.

Horká káva v turecké konvici zvané džezva VictoriaArt / Shutterstock.com

Káva jako nedostatková komodita

V Česku se káva začala pít ve velkém až ve 20. století, kdy také vzniklo množství kaváren a pražíren. V meziválečném období se pak popíjela především ve vysokých kruzích. Kávové kultuře zasadila velkou ránu druhá světová válka, která zapříčinila její nedostatek. V této době si Češi museli vystačit s velmi nekvalitní kávou z obchodů a různými náhražkami, jako jsou caro nebo melta.

Kávový nápoj z nouze

V tehdejší době nebylo zvykem vlastnit v domácnosti kávovar, i proto lidé přistupovali k tomu nejobyčejnějšímu způsobu přípravy – zalévání kávy horkou vodou. Nejdostupnějším druhem byla směs arabiky a robusty, kterou stačilo spařit, zamíchat lžičkou a lógr nechat usadit na dně.

Protože v očích socialistické populace evokoval tento postup přípravu pravé turecké kávy, název „turek“ už nápoji zůstal. Takto připravený nápoj by se měl rychle vypít, aby vám stále se vyluhující kofein a třísloviny nedráždily žaludek.

Detail nalévání smetany do šálku kávy ImYanis / Shutterstock.com

Jak Češi pijí svou kávu?

Češi patří mezi milovníky kávy. Vedle klasického turka holdují mnoha dalším způsobům přípravy. K nejoblíbenějším patří espresso, ale také kávové nápoje s našlehaným mlékem, jako jsou cappuccino, latté nebo silnější varianta flat white. Roste také obliba filtrované kávy, batch brew nebo cold brew. V domácích podmínkách vede káva instantní, překapávaná nebo kávové kapsle. Z alternativních příprav jsou to Vacuum Pot, Chemex či French Press.

Vyzkoušejte pravého turka!

Ačkoli se pravá turecká káva připravuje v kónické džezvě, v našich podmínkách ji lze plnohodnotně nahradit malým rendlíkem nebo oblíbenou moka konvičkou.

Na přípravu turecké kávy budete potřebovat:

  • jemně mletou kávu (7 gramů na 100 ml vody)
  • vodu
  • špetku kardamomu a skořice
  • cukr dle chuti

Smíchejte kávu s cukrem a kořením a směs zalijte studenou vodou. Rendlík či moka konvičku poté dejte na sporák a vodu přiveďte k varu. Nechte lógr klesnout a rozlijte do hrnečků. Do turecké kávy se nepřidává ani mléko, ani smetana, takže je takto připravená ke konzumaci.

Sklenice nápoje Espresso tonic s plátkem limetky a ledem thaweerat / Shutterstock.com

Letní drink z kávy

Hitem mezi kávovými drinky je v posledních několika letech nápoj s názvem Espresso tonic. Jak už název napovídá, jde o kombinaci jednoho shotu silného espressa s tonikem, to celé na ledu ozdobené citronem nebo limetkou. Tento nápoj, který už najdete v nabídce každé lepší kavárny, si můžete pohodlně připravit i doma.

Budete potřebovat:

  • 30 ml espressa nebo silnou filtrovanou kávu
  • 200 ml toniku
  • několik kostek ledu
  • limetku na ozdobení

Příprava je velmi jednoduchá. Do skleničky vložte led a nalijte tonik. Poté vezměte polévkovou lžíci, otočte ji dnem vzhůru a kávu do nápoje lijte přes ni – docílíte tak efektního barevného rozdělení drinku.

Zdroj: Kupi