Poláci doporučují okurkovou polévku jako zaručený lék na kocovinu. Známe originální recept

Nakládané okurky v misce na stole, okolo jsou rozmístěné stroužky česneku, sůl a zelené rostliny AnnaNikitina84 / Shutterstock.com

Kyselé okurky jsou všestrannou surovinou, kterou můžete využít nejen jako přílohu k masovým pokrmům či součást oblíbených chlebíčků, ale také jako základ pro přípravu lahodných polévek a omáček. Nechte se inspirovat a uvařte si vydatnou polévku z nakládaných okurek, která vás mile překvapí svou chutí. Navíc vám může pomoci i při zmírnění následků bujaré noci, jelikož okurky mají blahodárné účinky na organismus.

Přečtěte si také

Domácí pečený čaj: Dobrota a jedinečný vánoční dárek v jednom. Přinášíme 3 recepty, které stojí za vyzkoušení

Fungují okurky na kocovinu?

Šťáva z okurek se často doporučuje jako přírodní lék v boji proti příznakům kocoviny. Účinnost šťávy z okurek na kocovinu zůstává nejasná, protože většina důkazů o jejích údajných přínosech je čistě neoficiální. Na druhou stranu nebyl dokázán ani opak.

Obsahuje elektrolyty

Alkohol zvyšuje produkci moči a urychluje ztrátu tekutin a elektrolytů. Z tohoto důvodu může pití nadměrného množství alkoholu způsobit dehydrataci a nerovnováhu elektrolytů, což může přispět k příznakům kocoviny. Okurková šťáva obsahuje sodík a draslík, což jsou důležité elektrolyty, které se mohou ztratit v důsledku nadměrného příjmu alkoholu.

Okurková polévka v keramickém hrnečku, okolo je cibule, kopr a nakládané okurky Monika_1 / Shutterstock.com

Okurková polévka na kocovinu

Pokud se chystáte vyrazit na letní večírek, bude se vám hodit chutná okurková polévka, jejíž recept pochází ze sousedního Polska. Vydatný pokrm klidně nahradí i hlavní chod a s jeho chutí můžete experimentovat – v Polsku se totiž připravuje s kvašenými okurkami a namísto smetany může být použita kysaná smetana. Zkusíte náš recept?

Připravte si:

  • 1 litr vývaru
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 400 g brambor
  • 250 g kyselých okurek
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kopru
  • 1 lžíci másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • bobkový list
  • sůl a pepř
  • lák z okurek

Postup:

Na másle osmahněte nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu osolte, okořeňte a nechte jemně zezlátnout. Poté přidejte nakrájené okurky, brambory a bobkový list a vše zalijte silným vývarem. Vařte zhruba půl hodiny. Před koncem vaření přidejte nasekaný kopr a smetanu pro zjemnění chuti. Prohřejte a dochuťte lákem z okurek.

Recept: Základní okurková omáčka

Můžete si ji dopřát k pečenému masu nebo si na ní pochutnat ve vegetariánské verzi. Okurková omáčka vám zachutná zejména s dobrým, nejlépe domácím, houskovým knedlíkem.

Připravte si:

  • 750 ml hovězího vývaru
  • nakrájené kyselé okurky
  • nové koření
  • pepř a sůl
  • bobkový list
  • tymián
  • 120 ml zakysané smetany
  • citronovou šťávu
  • lžičku hořčice
  • cukr

Postup:

Vývar přiveďte k varu, okořeňte a povařte spolu s nakrájenými okurkami. V zakysané smetaně vymíchejte lžíci hladké mouky a lžičku hořčice. Takto připravenou směs použijte k zahuštění omáčky. Nakonec vařte ještě zhruba 20 minut. Podle chuti osolte, okyselte citronovou šťávou (nebo lákem) a cukrem. Můžete podávat třeba s hovězí pečení. Přejeme vám dobrou chuť.

Tip: Jednou z možností, jak připravit chutné omáčky a masové pokrmy, je pomalý hrnec. Umožňuje několikahodinové vaření bez vaší přítomnosti. Pomalý hrnec aneb pomocníka pro opravdové gurmány najdete v obchodech Planeo a Datart.

Zdroj: Kupi, Healthline, Health