Z kuchyně našich babiček: Pokud chcete uspět s ledvinkami na cibulce, nepodceňte přípravu

Vepřové ledvinky na cibulce s rýží a kyselou okurkou, servírované na bílém talíři Kupi.cz

Vnitřnosti byly běžnou součástí jídelníčku našich babiček i prababiček. Rozhodli jsme se oprášit jeden polozapomenutý recept a dnes si připravíme vepřové ledvinky na cibulce. Velmi důležitá je v tomto případě příprava ledvinek – pokud je pečlivě očistíte, budou skutečně vynikající. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Do Olympie Brno se už nedostanete zadarmo. Patnáct korun za cestu lidi zvedlo ze sedaček

Proč zařadit ledvinky do jídelníčku?

Vnitřnosti jsou možná trochu překvapivě nutričně hodnotné. Obsahují poměrně vysoké množství bílkovin, málo tuků a mají vyšší obsah vitamínů a minerálů než maso. Vepřové ledvinky obsahují konkrétně vitamíny C, D, B12 a z minerálů vápník a hořčík.

Na druhou stranu vnitřnosti obsahují větší množství cholesterolu a kontaminanty, proto se nedoporučuje je konzumovat příliš často.

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem

Bramborová omáčka s klobásou a vajíčkem skvěle zasytí a navíc její příprava zabere jen chvilku. Tento tradiční recept podle našich babiček vás příjemně překvapí.

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem
Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta
Čas přípravy: 5 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Ledvinky využívaly v kuchyni naše babičky i prababičky

Omáčky z vnitřností byly všeobecně oblíbené také u našich babiček. Často vařívaly ledvinky vepřové, skopové i hovězí. Jak je připravovaly naše prababičky ve 2. polovině 19. století? Přečtěte si, co radila Magdaléna Dobromila Rettigová:

Vyper dobře hovězí ledvinku, rozkrájej ji na lístky a dej ji na rendlíček, v němž se byla dříve jedna drobně nakrájená cibulka s kusem másla zpěnila, přidej k tomu trochu kmínu, přikrej poklicí a nech ho dusit až jsou ledvinky měkké, což ani za 2 hodiny se docílí; pak to osol, přidej k tomu asi měchačku nebo dvě mouky, zamíchej to a nech to ještě povařit; kdyby šťáva vysmahovala, musí se polívky nebo vody přilévati; potom se dají ledvinky na misku a obloží se zemčátky.

Starší žena v kuchyni míchá jídlo v rendlíku Ground Picture / Shutterstock.com

Recept na vepřové ledvinky na cibulce

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g vepřových ledvinek
  • zeleninový nebo masový vývar
  • mléko na namočení
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř

Postup:

  • Nejdříve si připravte ledvinky. Očistěte je od blanek a ostrým nožem je podélně rozřízněte. Vykrojte z nich močovody a tuk.
  • Takto připravené ledvinky nakrájejte na silnější nudličky. Pořádně je propláchněte studenou vodou a poté je namočte na 2–3 hodiny do mléka. Pak je opět několikrát propláchněte ve studené vodě a nechte okapat.
  • V kastrolku rozpusťte sádlo a orestujte na něm cibuli s kmínem. Přidejte nakrájené ledvinky, orestujte a opepřete (nesolte, jinak ledvinky ztvrdnou). Přidejte nové koření a podlijte vroucím vývarem. Duste pod pokličkou asi 30 minut. Občas promíchejte a podle potřeby podlévejte vývarem.
  • Jakmile jsou ledvinky skoro měkké, nechte téměř vydusit šťávu, zaprašte moukou a opražte. Zalijte vodou, aby vznikla šťáva, a duste ještě 15 minut. Na závěr osolte a podávejte s rýží.

Zdroje: Kupi, Nutridata, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové