Výborná španělská klasika s arabskými kořeny: Slavné empanadas připravíte levou zadní

4 empanadas na dřevěném prkénku, vedle rajčata a rajčatový dip WS-Studio / Shutterstock.com

Pokud pojedete do Španělska nebo Latinské Ameriky, musíte ochutnat zdejší oblíbené jídlo do ruky – tzv. empanadas. Jsou to masové taštičky s různými náplněmi, zabalené v křupavém těstě. Empanadas mají arabskou stopu a Španělé si je upravili k obrazu svému. Díky nim se dostaly také do Latinské Ameriky, kde patří mezi nejpopulárnější pouliční jídlo. Podle našeho receptu si tuto španělskou chuťovku snadno připravíte i doma. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Tajné triky cukrářek, které zajistí, že vaše linecké cukroví nebude mít konkurenci

Na španělských empanadas mají podíl Arabové

Arabové na Blízkém Východě připravovali velké masové koláče, nazvané sfeeha. S Araby se tyto koláče rozšířily i do Španělska a Španělé prvky arabské kuchyně přejali. Slovo empanads je odvozené ze slova „empanar“, což v překladu ze španělštiny znamená zabalit nebo obalit chlebem.

Není jasné, kdy se z původních arabských masových koláčů staly menší kapsičky do ruky. První záznam o empanadas najdeme ve španělské kuchařce z roku 1520. Postupně se začaly objevovat i nejrůznější náplně. Španělští kolonisté své empanadas přivezli i do Latinské Ameriky. Především v Argentině jsou považované za jedno z národních jídel a patří mezi stálice tamních restaurací i rychlého občerstvení. V minulosti je Argentinci považovali za jídlo pracujících lidí, protože je bylo snadné nosit do práce a daly se sníst v ruce.

Španělská bramborová tortilla
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Španělská bramborová tortilla

Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.

Španělská bramborová tortilla
Melounové gazpacho
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Střední

Melounové gazpacho

Melounové gazpacho s feferonkou a fetou se servíruje jako studená polévka. Tento pokrm pocházející ze Španělska je ideální především v horkých letních dnech a skvěle se doplňuje s opečenými plátky francouzské bagety.

Melounové gazpacho

Španělské empanadas – recept

Ingredience na 6 porcí:

Těsto

  • 350 g hladké mouky
  • 175 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 3 lžičky vinného octa
  • mouka

Náplň

  • 350 g kuřecích stehen
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička fenyklu
  • 3 lžičky mleté uzené papriky
  • 3 lžičky scezených kapar
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 1,5 lžíce sušených rozinek
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

  1. Nejdřív si připravte náplň. Kuřecí stehna okořeňte a vcelku je osmažte na pánvi s polovinou oleje z obou stran dozlatova. Jakmile jsou opečená, vyndejte je z pánve a osušte papírovou utěrkou. Nechte je trochu zchladnout a nakrájejte je na 2 cm kousky.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte je nadrobno. Nalejte do pánve zbylý olej a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Přidejte rajčatovou pastu, kapary, koření, rozinky, kuřecí kousky a 2 lžíce vody. Osolte a opepřete. Promíchejte a vařte asi 5 minut. Směs poté rozložte na plech a nechte zchladnout.
  3. Připravte si těsto. Mouku prosejte do mísy, osolte a přidejte nakrájené studené máslo. Prohněťte prsty, aby vám vznikla drobenka. Můžete si vzít na pomoc i kuchyňského robota. Poté do těsta zapracujte lehce prošlehané vejce a ocet. Vypracujte hladké těsto – bude mít tužší konzistenci. Těsto zabalte do potravinářské folie a uložte na 30 minut do lednice.
  4. Uleželé těsto rozválejte na pomoučené pracovní desce na plát silný asi 4 mm. Vykrojte z něj 12 koleček o průměru 10 cm. Vyskládejte je na 2 plechy, vyložené pečicím papírem, a dejte na 30 minut do lednice. Předehřejte troubu na 180 °C a dejte do ní předehřát 2 plechy.
  5. Na polovinu každého kolečka dejte náplň, přeložte přes ni prázdnou část těsta a okraje stiskněte k sobě. Takto naplněná kolečka skládejte na pečicí papír. Pečicí papír s empanadami přesuňte na předehřáté plechy a pečte 20–25 minut dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem nebo s rajčatovým dipem.

Zdroj: Kupi, Tasting table