Jak vyrobit žaludovou kávu? Tato výborná bezkofeinová náhražka překvapí svou chutí i účinky

Žaludy, listy a káva ElenVik / Shutterstock.com

Žaludovka je jednou z oblíbených bezkofeinových náhražek klasické kávy, která vyniká řadou zdraví prospěšných účinků. Nyní na podzim si ji navíc můžete připravit z vlastnoručně nasbíraných žaludů a udělat si ji do zásoby. Prakticky zadarmo. Máme pro vás jednoduchý postup krok za krokem i několik užitečných tipů, jak si žaludovou kávu vychutnávat a jakým dalším způsobem lze žaludy v kuchyni využívat.

Přečtěte si také

Chybí vám zákusky z IKEA? Tradiční švédský mandlový dort si můžete upéct i doma

Zdravější pro žaludek i játra

Kávu z obyčejných žaludů s oblibou popíjeli už staří Slované, mezi kterými byla ceněná nejen pro své povzbuzující účinky a lahodnou chuť, ale také pro blahodárný vliv na posílení žaludku, sleziny a jater a na celkové zklidnění organismu. I v dnešní době se těší velké popularitě. Bez obav si na ní mohou pochutnávat nastávající i kojící maminky, osoby trpící vysokým tlakem či srdečními problémy i ti, kteří vyznávají zdravý životní styl.

Nemáte po ruce žaludy? Zkuste instantní kávu v akci

Proč pít žaludovou kávu?

  • Má významné dietetické účinky, zklidňuje trávicí soustavu.
  • Je přirozeně bezlepková.
  • Díky obsahu hořčíku a mědi pomáhá proti únavě i vyčerpání organismu při nemoci. Navozuje psychickou pohodu.
  • Obsahuje velké množství tříslovin, které pomáhají proti průjmu.
  • Žaludy mají všeobecně velmi dobré nutriční složení: obsahují cca 40 % škrobů, 24 % tuků (zejména mono nenasycených mastných kyselin) a 6 % bílkovin.
  • Má plno vlákniny, je poměrně hutná a dobře zasytí.
Žena se usmívá a drží hrnek Rido / Shutterstock.com

Recept: Domácí žaludová káva

  1. Žaludy oloupejte: zapíchněte do jejich špičky ostrý nůž a zakrojením rozlouskněte, případně použijte louskáček na ořechy. Pro snadnější oddělní skořápky a jádra můžete nechat plody při pokojové teplotě pár dní trochu „seschnout“.
  2. Oloupaná jádra přelijte vroucí vodou (aby se z nich odstranily hořké třísloviny) a nechte vychladnout. Opakujte ještě dvakrát.
  3. Oschlé žaludy pokrájejte na větší kusy a pražte na pánvi nebo v troubě při 220–230 °C (asi 35 až 45 minut). Po celou dobu pravidelně promíchávejte a průběžně vybírejte hotové kousky, které mají barvu hořké čokolády.
  4. Na závěr pražené žaludy rozemelte v mlýnku nebo rozdrťte v hmoždíři. Čím jemnější strukturu bude káva mít, tím silnější chuti docílíte.

Jak žaludovku pít?

2 lžičky přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 2–10 minut louhovat. Po scezení lze žaludovou kávovinu použít opakovaně, pro intenzivnější chuť je dobré ji navíc pár minut nechat povařit.

Káva má příjemnou oříškovou příchuť a je výborná horká i vychlazená, čistá nebo s mlékem a medem i se směsí koření (např. s hřebíčkem nebo skořicí, které je možné přidat už během mletí pražených žaludů). Dá se připravovat v kávovaru, na „turka“ i jako filtrovaná káva.

Namleté žaludy na dřevěné lžíci ElenVik / Shutterstock.com

Nákupní tip

Žaludovou kávu koupíte i ve zdravých výživách a na internetu. Za 100g balení dáte v přepočtu kolem 50–150 Kč. Pokud se vám nechce do výroby vlastní, levněji vás vyjdou jiné kávoviny, například klasiky v podobě Melty nebo obilného Cara, případně instantní kávoviny s cikorkou (drceným kořenem čekanky). Pořídit a vařit se dá také káva z praženého kořene pampelišek, z namletého žita nebo špaldy.

Vyzkoušejte i žaludovou mouku

Najemno pomleté pražené či dlouze povařené žaludy se v kuchyni využívají také jako chuťově zajímavá a bezlepková alternativa mouky. Ta se výborně hodí k zahušťování pokrmů i k nastavování těst na některé druhy pečiva.

Sama o sobě je totiž poměrně dost těžká a na kynutí není moc vhodná. Dá se ovšem použít do těst na různé placky, na hutnější nekynuté chleby, bramboráky i karbanátky, sladké brownies nebo třeba perníky a jiné moučníky.