Podzim patří dekám. Objevte ty elektrické, s rukávy, svítící i antistresové

Matka s dcerou zabalené v dece Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Sychravé podzimní počasí volá po jediném! Zachumlat se do měkoučké deky a udělat si pohodlí u oblíbené knížky nebo filmu. Než si pořídíte tu svou, máme pro vás pár tipů, jak se o deky starat a podle čeho je v obchodech vybírat. Může to znít banálně, na trhu je ale celá řada druhů, o kterých jste možná ani nevěděli, že existují (a že je potřebujete). Liší se materiálem, hřejivostí, účelem, provedením i vzhledem a funkčností.

Přečtěte si také

Jarní restart pro suché vlasy bez lesku. Vyzkoušejte domácí peeling a výživné masky na vlasy

Jaký je rozdíl mezi fleecem, mikroplyšem a mikrofleecem?

Nejčastěji se v obchodech setkáte s dekami pletenými, flanelovými, fleecovými nebo mikroplyšovými. Pro miminka a malé děti se deky často vyrábí také z mušelínu, což je lehká a prodyšná látka. Její úžasnou vlastností je, že čím častěji se pere, tím je měkčí.

Deky z fleecu bývají většinou levnější. Jsou velmi lehké, přejemné a teplé. Nevýhodou je, že po nějakém čase žmolkují. Mikroplyš je naproti tomu tvořen velmi krátkými a hustými vlákny, která jsou na omak hladká a hebká. Ani při opakovaném praní a dlouhodobém používání nežmolkuje a vlákna nepouští. Je také antibakteriální, a proto vhodný pro alergiky, děti i domácí mazlíčky. Mikroflanel má potom vlákna ještě hustší a hebčí.

  • Nákupní tip: Velice levné deky a plédy z fleecu nebo mikrovlákna se dají sehnat v prodejnách nábytku (např. v Jysk, Asko, XXX Lutz, Möbelix nebo Ikea), v obchodech jako Pepco, Kik či TEDi a také v rámci privátních značek některých řetězců (F&F Tesco, Lidl Meradiso apod.)
  • Vybíráme z letáků: Pro deky za nižší ceny si nyní můžete skočit například do Globusu, kde je až do pondělí 17. 10. najdete v akci – podle velikosti za cenu 199–399 Kč, případně fleecovou za 99 Kč.
Žena sedící na gauči, přikrytá robustní pletenou dekou Akasha / Shutterstock.com

Jak vybrat deku? Podle účelu i provedení

Deka pro pohodlné lenošení u televize

Relax u oblíbeného seriálu nebo knihy je jako stvořený pro zabalení se do teplé, hebké deky. Pokud chcete své chvilky pohodlí a klidu posunout o level výše, v obchodech se poohlédněte po televizních dekách s rukávy, nebo po oversized mikinách s kapucí, které jsou vyrobené z huňatého mikroplyše.

Oblíbeným trendem jsou televizní deky v podobě pytle připomínajícího spacák, do kterého si zalezete. (Nejen) pro děti se dají sehnat takové, které vypadají třeba jako ocas mořské panny nebo žralok s otevřenou tlamou.

Dopřejte si klidnou chvilku pro sebe

Deka jako útulná dekorace

Deka samotná může být i krásnou ozdobou, která zútulní každou místnost. Letošnímu podzimu vládnou klasické teplé odstíny barev, jako je hořčicová, hnědá, oranžová a fialová, zimu ale prozáří i trendy růžová nebo zlatá. Z materiálů nyní vedou pleteniny se silným vzorkem a nadčasovou klasikou jsou káry.

Originálním doplňkem jsou pak svítící deky, jejichž motivy se po nasvícení ve tmě rozzáří. Dají se sehnat v dětských i normálně velkých rozměrech a na trhu existuje spousta variant, ze kterých lze vybírat. Pro děti zvolte třeba svítící deky s motivem hvězdiček nebo planet, které při stavbě domácího bunkru vykouzlí atmosféru spaní pod širákem.

Žena zabalená do deky, sedící v křesle s hrnkem čaje Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Elektrická deka

Elektrické deky dokážou zahřát i toho největšího zimomřivce a jsou vhodné i pro úlevu od bolesti zad, kloubů a ztuhlých svalů. Určitě se neztratí ani na žádné chalupě nebo zimní horské chatě. Jejich cena v obchodech začíná na zhruba 500 Kč, dražší s rozmanitější nabídkou teplotních stupňů, případně většími rozměry pořídíte kolem tisícovky.

Oblíbené jsou v chladných dnech také hřejivé deky s beránkem. Z jedné strany jsou tvořeny mikroplyšem nebo pleteninou, z druhé pravou, případně imitovanou ovčí vlnou.

Zachumlejte se a zahřejte

Deka na terasu i zahradu

Měkoučké deky vám pomohou vytvořit příjemné posezení i na balkoně, terase nebo na zahradě. Do deky či plédu se můžete zabalit, nebo je využít jako izolační vrstvu na sedací nábytek. Budou se vám navíc snáze prát než polstrované podsedáky.

Antistresová deka proti úzkosti i špatnému spánku

Čím dál více jsou mezi lidmi populární antistresové neboli zátěžové deky, které mají až 10 kilogramů. Díky větší váze vyvíjí na tělo relaxační tlak, který simuluje objetí, zklidňuje nervový systém, ulevuje od úzkosti a stresu a napomáhá i při poruchách spánku.

Hromádka složených dek rozličných odstínů a materiálů Kostikova Natalia / Shutterstock.com

Fleecová deka na cesty

Na cesty jsou ideální lehčí a skladnější fleecové deky, které můžete mít v autě stále po ruce. V ubytování je využijete jako přehoz přes postel, venku místo piknikových dek nebo na zabalení se při chladnějších večerech. Pro děti jsou vhodné jako rezervní podsedáky, které při sezení vytvoří hřejivou vrstvu.

Přepadla vás zima? Zažeňte ji oblečením

Jak se o deky správně starat?

V období, kdy je používáte často, byste je měli prát jednou za týden až dva. Lepší je používat prací gel, který se snáze rozpouští a na tkanině neulpí jeho zbytky, jako by tomu mohlo být u prášku. Deky z fleecu a mikrovlákna perte v pračce s použitím šetrného programu s nízkou teplotou do 30 °C a dbejte na to, aby nebyla pračka příliš naplněná.

Aby zůstaly měkké a hebké, klidně přidejte i kapku aviváže a po vytažení z pračky je nechte pověšené nebo natažené volně uschnout. Ačkoliv jim sušička nevadí, samy schnou opravdu rychle.

Vlněné deky vyžadují větší péči

Vlněné deky perte nejlépe v ruce. Používejte tekuté prací prostředky přímo určené na vlnu, případně se dá použít i jemný (dětský) šampon na vlasy bez chemických přísad. Deku v mírně teplé vodě s přípravkem jemně promačkejte, pak propláchněte v čisté vodě a postup několikrát zopakujte. V tomto případě aviváž nepoužívejte, stejně tak je nedávejte do sušičky. Ideálně je sušte položené na ručnících na zemi, nebo na sušáku (mimo přímý zdroj tepla), aby se nevytahaly.