Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Podzimní nadílka citrusů míří do obchodů! Vyvarujte se častých chyb při jejich nákupu a skladování

Podzimní nadílka citrusů míří do obchodů! Vyvarujte se častých chyb při jejich nákupu a skladování

Za chvíli se začnou supermarkety plnit mandarinkami, pomeranči a dalšími citrusy, které k podzimnímu a předvánočnímu období neodmyslitelně patří. Abyste si v obchodech do košíku dali jen takové ovoce, jež bude skutečně plné vitamínů a chuti, máme pro vás pár zásad, kterými je dobré se při výběru a skladování citrusů doma řídit. Dodržujete je také?

Přečtěte si také

Nadýchané dýňové lívance pro výjimečná rána
Nadýchané dýňové lívance pro výjimečná rána

Nadýchané dýňové lívance pro výjimečná rána

Sledujte údaje o jakosti i pevnost plodů

Vždy je dobré podívat se na jakost ovoce i zemi jeho původu. Na podzim a o Vánocích se k nám většina citrusů dováží ze Španělska, Itálie nebo Řecka. U 1. jakosti by měla kůra na plodu pevně ulpívat, u 2. jakosti je přípustné lehké uvolnění (s tím se setkáváme zejména u pomerančů a mandarinek). Někteří dokonce plody s volnější kůrou záměrně vyhledávají, protože se snáze loupou a chuťově bývají většinou stejně dobré a sladké jako u první jakosti.

Všeobecně by měly být citrusy na omak pevné, ale zároveň mírně pružné. Například příliš tvrdé citrony nemusí ze své dužiny uvolňovat tolik šťávy. Nahnilé ovoce lze většinou poznat velice snadno – je příliš měkké (až rozbředlé) a na jeho povrchu je hnědé zbarvení.

Na omak by měly být plody pevné, ale i pružné, jinak budou uvolňovat méně šťávy

Správnou zralost poznáte i podle zbarvení kůry

Zralost citrusů lze poznat i vizuálně – zejména podle celistvosti zbarvení kůry. Věděli jste, že barevná odchylka (tzn. většinou zelená barva) by u mandarinek neměla přesahovat zhruba třetinu povrchu plodu a u pomerančů jen jednu pětinu? Pokud je to více, nemusí být ovoce zcela zralé a chutné.

V chladnějším období také není úplně vhodné kupovat citrusy na trzích nebo ve venkovních stáncích. Přemrzlé plody získávají nahořklou a kyselou chuť.

Pozor na chemické ošetření

Pokud byly citrusy při pěstování chemicky ošetřeny, musí být taková informace povinně při jejich prodeji uvedena. U těchto plodů není vhodné zpracovávat jejich kůru – například do pokrmů, na sušení nebo na výrobu kandovaného ovoce. I v případě, že z citrusů budete například jen vymačkávat šťávu nebo používat dužinu, doporučujeme kůru pečlivě umýt.

Jak citrusy skladovat doma?

Doma mandarinky, pomeranče a citrony skladujte na suchém místě při pokojové teplotě, rozhodně nepatří do ledničky. Chlad jim nijak neprospívá a může se negativně projevit na jejich chuti. Nejlepší je umístit je do papírového sáčku nebo dřevěné bedýnky – v igelitovém sáčku hrozí, že citrusy začnou rychleji dozrávat a následně plesnivět.

Ananasu svědčí teplota mezi 10–15 °C, při velmi nízkých teplotách (pod 5 °C) se v jeho středu mohou začít tvořit hnědé fleky. Kupujte jen zralé plody, u kterých jdou snadno vytáhnout listy z vrchní části trsu. Nezralé ananasy obsahují mnoho kyselin, které mohou nepříjemně podráždit ústní dutinu i zubní sklovinu.

Pomelo poměrně rychle vysychá (skladované bez obalu vyschne i do jednoho týdne) – v obchodech raději sáhněte po takovém, které je zabaleno v igelitu.

na lisování si raději pořiďte automatické lisy, v kuchyni nenadělají takový nepořádek a z dužiny plodů získáte více šťávy

Pořiďte si kvalitní lis – ušetříte si čas i nepořádek v kuchyni

Pokud si z pomerančů, citronů či mandarinek vyrábíte ovocné šťávy, doporučujeme pořídit si kvalitní automatický lis na citrusové plody. Na trhu můžete vybírat z přístrojů pákových – s vyšším příkonem, bezpečnou obsluhou a efektivnějším lisováním.

Druhy lisů:

Automatické lisy na ovoce 

Výhodou je, že citrusy jen položíte do přístroje a automatická ramena si ovoce přidržují samy.

  • lis na citrusy Sage BCP600 – jeho předností je sklopné rameno pro uvolnění co největšího množství šťávy a pohodlná údržba – vše se dá mýt v myčce na nádobí. Cena 3500 Kč. 
  • lis na citrusy Concept CE3520 – jeho cena se na trhu pohybuje kolem 1500 Kč, řadí se tak mezi levnější přístroje.

Poloautomatické lisy na ovoce

Vybírat můžete také z poloautomatických typů, kdy je nutné plody držet manuálně – takové lisy bývají levnější, ale musíte počítat s nepříliš praktickou obsluhou.

  • lis na citrusy Philips HR2738 s nádobou na šťávu o objemu 0,5 l a cenou okolo 400 Kč.
  • lis na citrusy Sencor  SCJ 1051 GR – s objemem nádoby 0,7 l, dvěma velikostmi lisovacích kuželů na malé a velké citrusy a cenou od 299 Kč.

Manuální lisy na ovoce

Pro ty, kteří čerstvé šťávy nepijí pravidelně, ale čas od času si chtějí do čaje nebo vody přidat šťávu z citrónu, bude zcela dostačující, když si pořídí manuální lis. Cena těchto výrobků na odšťavnění se pohybuje od 50 Kč a koupíte je například v prodejnách Tescoma.

Tip: Existují skleněné karafy, které kromě víčka obsahují i lis na citrusové plody jako součást vybavení.