Podzimní nadílka citrusů míří do obchodů. Vyvarujte se častých chyb při jejich nákupu a skladování

Podzimní nadílka citrusů míří do obchodů! Vyvarujte se častých chyb při jejich nákupu a skladování Canva

Supermarkety se brzy začnou plnit mandarinkami, pomeranči a dalšími citrusy, které k podzimnímu a předvánočnímu období neodmyslitelně patří. Abyste si v obchodech do košíku dali jen takové ovoce, jež bude skutečně plné vitamínů a chuti, máme pro vás pár zásad, kterými je dobré se při výběru a skladování citrusů doma řídit. Dodržujete je také?

Přečtěte si také

Rohlík i Košík mění pravidla objednávání: limit 35 položek na nákup a jen jedna objednávka denně
Rohlík i Košík mění pravidla objednávání: limit 35 položek na nákup a jen jedna objednávka denně

Sledujte údaje o jakosti i pevnost plodů

Vždy je dobré podívat se na jakost ovoce i zemi jeho původu. Na podzim a o Vánocích se k nám většina citrusů dováží ze Španělska, Itálie nebo Řecka.

U 1. jakosti by měla kůra na plodu pevně ulpívat, u 2. jakosti je přípustné lehké uvolnění (s tím se setkáváme zejména u pomerančů a mandarinek). Někteří dokonce plody s volnější kůrou záměrně vyhledávají, protože se snáze loupou a chuťově bývají většinou stejně dobré a sladké, jako plody jakosti první.

Všeobecně by měly být citrusy na omak pevné, ale zároveň mírně pružné. Například příliš tvrdé citrony nemusí ze své dužiny uvolňovat tolik šťávy. A nahnilé ovoce, to lze většinou poznat velice snadno – je příliš měkké (až rozbředlé) a na jeho povrchu je hnědé zbarvení.

Na omak by měly být plody pevné, ale i pružné, jinak budou uvolňovat méně šťávy Freepik

Správnou zralost poznáte i podle zbarvení kůry

Zralost citrusů lze poznat i vizuálně – zejména podle celistvosti zbarvení kůry. Věděli jste, že barevná odchylka (tzn. většinou zelená barva) by u mandarinek neměla přesahovat zhruba třetinu povrchu plodu a u pomerančů jen jednu pětinu? Pokud je to více, nemusí být ovoce zcela zralé a chutné.

V chladnějším období také není úplně vhodné kupovat citrusy na trzích nebo ve venkovních stáncích. Přemrzlé plody totiž získávají nahořklou a kyselou chuť.

Citrusy nakupujte levněji

Kupte se slevou Mandarinky.

Porovnat slevy

Pozor na chemické ošetření

Pokud byly citrusy při pěstování chemicky ošetřeny, musí být taková informace povinně při jejich prodeji uvedena. U těchto plodů není vhodné zpracovávat jejich kůru – například do pokrmů, na sušení nebo na výrobu kandovaného ovoce. I v případě, že z nich budete například jen vymačkávat šťávu nebo používat dužinu, doporučujeme kůru pečlivě umýt.

Jak je skladovat doma?

Doma mandarinky, pomeranče a citrony skladujte na suchém místě při pokojové teplotě – rozhodně nepatří do ledničky. Chlad jim nijak neprospívá a může se negativně projevit na jejich chuti. Nejlepší je umístit je do papírového sáčku nebo dřevěné bedýnky – v igelitovém sáčku hrozí, že začnou rychleji dozrávat a následně plesnivět.

A pomelo? Toto ovoce poměrně rychle vysychá (skladované bez obalu vyschne i do jednoho týdne) – v obchodech tedy raději sáhněte po takovém, které je zabaleno v igelitu.

Na lisování si raději pořiďte automatické lisy – v kuchyni nenadělají takový nepořádek a z dužiny plodů získáte více šťávy Freepik

Pořiďte si kvalitní lis – ušetříte si čas i nepořádek v kuchyni

Pokud si z pomerančů, citronů či mandarinek vyrábíte ovocné šťávy, doporučujeme pořídit si kvalitní automatický lis na citrusové plody. Na trhu nicméně můžete vybírat z mnoha typů těchto přístrojů. Podívejte se na ty nejčastější:

Druhy lisů:

Automatické lisy na ovoce 

Výhodou je, že citrusy jen položíte do přístroje a automatická ramena si ho přidržují samy.

  • lis na citrusy Sage BCP600 – jeho předností je sklopné rameno pro uvolnění co největšího množství šťávy a pohodlná údržba – vše se dá mýt v myčce na nádobí. Jeho cena je kolem 4 000 Kč. 
  • lis na citrusy Concept CE3520 – obdobný typ, jehož cena se na trhu pohybuje kolem 1500 Kč, čímž se řadí mezi levnější přístroje.

Poloautomatické lisy na ovoce

Vybírat lze také z poloautomatických variant, kdy je nutné plody držet manuálně – takové lisy bývají levnější, ale musíte počítat s méně praktickou obsluhou.

  • lis na citrusy Philips HR2738 s nádobou na šťávu o objemu 0,5 l a cenou okolo 400 Kč.
  • lis na citrusy Sencor SCJ 1051 GR – s objemem nádoby 0,7 l, dvěma velikostmi lisovacích kuželů na malé a velké citrusy a cenou od 299 Kč.

Zlatá střední cesta? Poloautomatický lis

Manuální lisy na ovoce

Pro ty, kteří čerstvé šťávy nepijí pravidelně, ale čas od času si chtějí do čaje nebo vody přidat šťávu z citronu, bude zcela dostačující, když si pořídí manuální lis. Cena těchto výrobků na odšťavnění se pohybuje od 50 Kč a koupíte je například v prodejnách Tescoma.

Tip: Existují skleněné karafy, které kromě víčka obsahují i lis na citrusové plody jako součást vybavení.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!