Potravinoví moli: Boj s nimi může být nekonečný. Jak se jich zbavit?

Žena se v kuchyni znepokojeně drží za hlavu Chokniti-Studio / Shutterstock.com

Potravinový mol neboli zavíječ moučný je větší než mol šatní a na konci křídel má tmavé zbarvení. Kromě dospělého hmyzu se objevují i larvy – a nejčastějším útočištěm jsou pro ně sypké potraviny. Kde je najít a jak se jich zbavit? Tyto rady vám pomohou.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

Moli v potravinách

Potravinoví moli se objevují v mouce, krupici, strouhance, ovesných vločkách, müsli, rýži, těstovinách, luštěninách, oříšcích, piškotech, sušenkách, instantních polévkách, čokoládě, kakau, houbách i koření.

Jejich přítomnost poznáte podle jemných pavučinek. Všechny napadené potraviny ihned vyhoďte!

Kde se berou?

Mol k vám přiletí oknem, stupačkami či přes kuchyňskou digestoř. Zamořené potraviny si také můžete přinést přímo z obchodu – pokud však hmyz odhalíte v nově zakoupené potravině, lze ji reklamovat. Dejte si pozor při dlouhodobém skladování potravin a uchovávejte je v uzavíratelných dózách – v přeplněné spíži se špatně udržuje pořádek.

Jak se zbavit potravinových molů?

1. Proveďte důkladný úklid

Nejprve je nutné provést důkladný úklid. Vykliďte celou spíž, skříně a police. Omyjte každý prostor a zbavte se rozsypaného jídla, prachu i larev, které mohou být v rozích a skulinách, v dřevotřísce nebo v kuchyňských textiliích.

Zkontrolujte každou otevřenou potravinu. Moli se umí prokousat skrz celofán i krabici, proto potraviny skladujte vždy v uzavíratelných plastových nebo skleněných dózách, kde navíc snadno uvidíte jejich obsah. Nově přinesené, sypké potraviny do nich přesypte přes jemné sítko, které případné larvy zachytí. Mouku a vločky můžete prohřát nasucho v troubě na plechu při 90 ˚C, pomůže i mikrovlnná trouba nebo mrazák.

Různé potraviny v dózách Kostikova Natalia / Shutterstock.com

2. Vsaďte na přípravky proti molům

Můžete zakoupit chemické přípravky proti molům, které neobsahují insekticidy a najdete je i v letácích. Vybírejte ty, které fungují na bázi feromonů. Praktické jsou také lepicí štítky, které umístěte do potravinové skříňky – hmyz se na ně přilepí a vy o něm tak hned budete vědět.

3. Proti molům zabojujte kořením

Můžete vsadit i na prostředky ověřené našimi babičkami – molům nevoní hřebíček, pepř, bobkový list, chmel, levandule, cedrové dřevo, citronová kůra a listy ořešáku. V miskách je rozmístěte po kuchyni a jakmile ztratí vůni, pravidelně je měňte, případně je v látkovém pytlíku dejte přímo do spíže. Zkuste také nalít pivo či jablečný ocet do lahve s úzkým hrdlem – škůdce se naláká na vůni a utopí se.

Zdroje: pasti.cz, ireceptar.cz, regiony.rozhlas.cz