15 tipů, jak se efektivně zbavit doma prachu

Žena drží v rukavicích prachovku Pixel-Shot / Shutterstock.com

Prach se nevyhýbá žádné domácnosti a tvoří se každý den. Má množství zdrojů od lidské kůže a vlasů až po vlákna z oblečení a domácího textilu, části rostlin, odpad od domácích mazlíčků, zbytky potravin, části domácích škůdců, pyly a další. Pokud je prachu přebytek, způsobuje dýchací potíže, hromadění bakterií, alergie a také esteticky narušuje ráz domácnosti. Poradíme vám nejúčinnější způsoby, jak se prachu v domácnosti zbavit.

Přečtěte si také

Losos z farmy vs. volně žijící losos: Jaké rozdíly zvážit při nákupu?

Pravidelný úklid

Aby se vám doma nehromadil prach, základem je pravidelný úklid. Ať už uklízíte denně, obden nebo třeba dvakrát za týden, dodržujte tuto rutinu, a pokud některý den uklidit nemůžete, udělejte to další den. Zabráníte tak tomu, aby vznikaly ošklivé chuchvalce prachu.

Uklízejte nepřístupná místa

Kdy jste naposledy čistili žaluzie nebo svítidla? V každé domácnosti jsou místa, kam je obtížné se dostat, ať už je to vnitřek lustru, prostor za televizí nebo třeba zadní strana komody. Na takových místech se dlouhodobě hromadí prach. Je vhodné alespoň jednou za měsíc odtáhnout nábytek nebo si stoupnout na schůdky a vyčistit i místa, kam se běžně nedostanete.

Už máte nezbytného pomocníka?

Kupte se slevou Prachovka.

Porovnat slevy

Otírejte prach

Nepoužívejte běžný hadr nebo papírové ubrousky, pořiďte si utěrku z mikrovláken, která polapí a účinně setře veškerý prach na povrchu. Na rostliny a další členité povrchy používejte prachovku. Nedovolte, aby se na povrchu nábytku, spotřebičů a dalších předmětů vytvořila vrstva prachu, ta se pak snadno zvíří a vy tento prach následně vdechujete.

Ložní prádlo perte každý týden

Možná se vám to může zdát přehnané, ale na ložním prádle se neustále hromadí naše kůže, vlasy, tělní tekutiny a roztoči. Pravidelné praní prostěradla a povlečení udrží vaši domácnost čistější. Nezapomínejte používat i sušičku prádla, která zbaví textil prachu.

Celá rodina uklízí Studio Romantic / Shutterstock.com

Pravidelně vysávejte a vytírejte

Mnoho lidí zametá, ale zametáním se často jen prach zvíří a nezmizí. Pravidelné vysávání je důležitou prevencí pro hromadění prachu. Zajistěte si kvalitní vysavač s HEPA filtrem a luxujte co nejčastěji. Pokud máte hladké podlahy, dbejte na pravidelné vytírání, vlhký hadr nebo mop dokáže zachytit i více než 90 % prachu, který je na povrchu. Ideálním řešením je pořídit si robotický vysavač s mopem, který vám kromě vysávání také dobře setře podlahu od prachu.

Parťák, který vám ušetří spoustu práce 👍

Uklízejte nepořádek

Pohozené tričko na gauči, ponožky pod postelí, nedojedené jídlo na stole. Veškerý nepořádek přispívá k hromadění prachových částic. Starejte se o to, aby všechny věci byly na svém místě, a pokud máte děti, naučte je po sobě uklízet.

Přezouvejte se

Často chodíte po domácnosti v botách? Chyba! Boty si zouvejte už přede dveřmi a zabraňte tomu, aby se kousky nečistot dostaly za práh dveří. Pokud jsou boty silně znečištěné, tak je před uložením důkladně vyčistěte.

Investujte do kvalitní rohožky

Před vstupními dveřmi by neměla chybět kvalitní rohožka, o kterou si můžete obuv očistit. Mnoho lidí má rohožku jen pro výstavu. Investujte do takové rohožky, která vám usnadní čištění bot. Zapomeňte na bavlnu, vyberte kvalitní rohožku s pogumovanou spodní částí zabraňující posouvání a z umělých vláken, aby se dobře udržovala a dlouho vydržela.

Zlepšete péči o domácí mazlíčky

Chlupatí domácí mazlíčci jsou velkým zdrojem prachu. Jejich odumřelé kožní buňky a chlupy se hromadí všude, kam mají přístup. Omezit to můžete důslednou péčí. Dbejte na pravidelné mytí a vyčesávání srsti. Pokud mají mazlíčci přístup ven, základem by mělo být důsledné očištění tlapek.

Zvíře a vysávání chlupů Pixel-Shot / Shutterstock.com

Nenechávejte otevřená okna

Větrat se musí, ale dlouho otevřená okna přivádí do domácnosti prach z venku, pyly, spóry plísní a další nečistoty. Raději zvolte rychlé a účinné vyvětrání než mít celý den otevřené okno. Snažte se větrání minimalizovat ve větrných dnech, kdy se vám může přes otevřené okno dostat do domácnosti mnohem více nečistot.

Zvažte nákup čističky vzduchu

Čistička vzduchu s filtrem pevných částic dokáže aktivně zachytávat prach ve vzduchu a starat se o to, aby v domácnosti nic nepoletovalo a neusazovalo se. Jedná se o větší výdaj, ale z dlouhodobého hlediska podpoří nejen čistší domácnost, ale i vaše zdraví.

Mějte po ruce univerzální čistič

Zbavte se koberců

Koberce jsou příjemné na chození, ale také pohlcují velké množství prachu. Dnes už málokdo klepe koberce, ale pokud jste to někdy viděli, mohli jste vidět i oblak prachu, který při klepání koberců vzniká. Lino, dlažba, laminátová podlaha, parkety a další hladké podlahy, to všechno jsou řešení, která prach nezadržují.

Omezte zbytečný textil

Opravdu potřebujete mít záclony a závěsy? Je zapotřebí mít na každém stolku textilní dečky? Máte na zdi vystavený perský koberec? Zbytečný textil vytváří zbytečný prach navíc. V mnoha domácnostech je například velké množství polštářků, které se povalují na posteli, křeslech a na pohovce. Zvažte, jestli potřebujete mít tolik textilu, protože je významným zdrojem i lapačem prachu.

Žena utírá prach na skříňce BearFotos / Shutterstock.com

Omezte/schovejte dekorace

Máte poličku plnou skleněných sošek, porcelánového nádobí po prarodičích, suvenýrů z výletů a dalších věcí? Na všech předmětech se usazuje prach, a zatímco otřít stůl od prachu je snadné, otřít sbírku vystavených angličáků může být nepříjemnou prací na desítky minut. Snažte se omezit zbytečné dekorace nebo je umístěte do prosklené vitríny, do které nemá prach šanci se dostat.

Ukládejte věci do pytlů

Pokud máte ve skříních věci, které dlouho nenosíte, ukládejte je do pytlů. Nebude se na nich hromadit prach a také z nich nebudou odpadávat uvolněná bavlněná nebo umělá vlákna. Mnoho lidí má volně stojící stojany na oblečení, ty jsou velkými lapači prachu a je vhodné se jich co nejdříve zbavit, protože s nimi ničíte své oblečení a zároveň hromadíte prach. Pokud máte věci, které dlouhodobě nepoužíváte, zvažte uložení do vakuových pytlů, ze kterých můžete odsát vzduch.