Jak vybrat chytré hodinky a mít sportovní aktivity pod kontrolou

Sportovkyně se dívá na své chytré hodinky Dean Drobot / Shutterstock.com

Doba, kdy hodinky ukazovaly jenom čas, už je dávno minulostí. Dnes můžete vybírat i z takzvaných chytrých hodinek neboli smartwatch. Můžete díky nim měřit svoji sportovní výkonnost, ale taky zaplatit v obchodě nebo poslouchat hudbu. Funkcí, které tyto hodinky nabízejí, je nespočet. Jak se v nich zorientovat a vybrat ty pravé?

Přečtěte si také

Výrobci nápojů v plechovkách mění design. Kofola či Rockstar více vsází na eleganci

1. Funkce: Proč si pořídit chytré hodinky?

Chytré hodinky potěší zejména zapálené sportovce, ale své si na nich najde prakticky každý. Díky spárování s mobilním telefonem se totiž mohou stát nedocenitelným pomocníkem při každodenních aktivitách. Při výběru byste si tedy měli nejprve položit otázku, k jakému účelu je vlastně chcete využívat.

Co všechno umí?

Pokud je vaším prvotním zájmem záznam sportovních aktivit, pak je potřeba pořádně prozkoumat nabízené funkce. Samozřejmostí většiny modelů je počítání ušlých kroků, spálených kalorií nebo měření srdečního tepu.

Hodinky dokážou monitorovat konkrétní sporty – k základu většinou patří běh, jízda na kole nebo cvičení. U levnějších modelů můžete často volit mezi pouhými pár aktivitami, takže je možné, že tu „vaši“ nenajdete. U dražších produktů máte na výběr i z desítek sportů.

Pořádný sport se neobejde bez výživy
  • Pozor si dejte, pokud chcete využívat hodinky na plavání – v takovém případě musí být samozřejmě vodotěsné.
  • Pokud fandíte pěší turistice, běhu nebo třeba jízdě na kole, vyplatí se vám hodinky s GPS. Dostane se vám nejen navigace, ale i přesného záznamu trasy, kterou jste urazili.
  • Se sportovními funkcemi jdou často ruku v ruce ty, které se dotýkají zdraví. Jedná se třeba o monitoring spánku, měření krevního tlaku nebo okysličení krve.

Záleží tedy na vás, co konkrétně od chytrých hodinek očekáváte. Myslete však na to, že čím víc funkcí mají, tím je daný model dražší – a pokud zdaleka všechny nevyužijete, budete si připlácet zbytečně.

Žena si prohlíží chytré hodinky a smartphone Cast Of Thousands / Shutterstock.com

2. Spárování s mobilem je základ

Abyste mohli hodinky využívat naplno, je potřeba propojit je s vaším mobilním telefonem. Volte tedy tak, aby si oba přístroje rozuměly. Rozhodujícím faktorem je operační systém.

  • Společnost Apple prodává hodinky s operačním systémem watchOS – ten vám bude fungovat pouze s iPhonem.
  • U ostatních značek budete mít výběr širší – spousta hodinek různých výrobců je kompatibilní jak s Androidem, tak s Windows Phone.
Udržte své podpaží voňavé i při sportu

Operační systémy můžeme dále rozdělit na uzavřené a otevřené. Druhý jmenovaný vám umožní nainstalovat na hodinky různé další aplikace podle vaší volby, díky čemuž v nich budete mít téměř všechno, co máte ve svém mobilu.

Pokud si hodinky s telefonem správně spárujete, budou se vám na nich zobrazovat i notifikace ohledně hovorů nebo příchozích zpráv. Dražší modely umožňují skrze hodinky na zprávy rovnou odpovídat nebo také přímo telefonovat. Pro tento účel mají zabudovaný mikrofon a reproduktor, který navíc umožňuje i přehrávání hudby.

Detail zápěstí s chytrými hodinkami, které měří vzdálenost běhu, počet kroků a srdeční tep Nanci Santos Iglesias / Shutterstock.com

3. Bezkontaktní platby – funkce NFC

Některé modely chytrých hodinek umožňují praktické bezkontaktní platby. Už nemusíte dlouze hledat v peněžence kartu nebo telefon. Jestliže se vám tato možnost zamlouvá, pak hledejte hodinky s technologií zvanou NFC. Ovšem pozor, vždy je potřeba si ověřit, zda vám tato funkce bude fungovat na území České republiky a zda ji podporuje vaše banka – stále ještě to není u všech samozřejmost.

4. Výdrž baterie

Dalším důležitým parametrem, který byste při výběru hodinek měli brát v úvahu, je výdrž baterie. Myslete na to, že čím víc budete využívat nejrůznější funkce, tím rychleji se vám hodinky vybíjí. Dražší modely s více funkcemi tak mohou paradoxně vydržet méně.

Obvykle je potřeba chytré hodinky nabíjet jednou za dva až pět dní – záleží, jakým způsobem je využíváte. Nabití pak zabere několik málo hodin.

Sportovec si prohlíží své kulaté chytré hodinky Breslavtsev Oleg / Shutterstock.com

5. Vzhled

Přestože byly chytré hodinky určené primárně pro sportovce, vzhledově jsou velmi různorodé a některé jsou plnohodnotným elegantním doplňkem. U displeje nezapomeňte myslet na to, aby byl dostatečně velký a vy jste tak všechny informace na něm dobře přečetli.

Některé modely disponují praktickou funkcí always-on – to znamená, že displej zůstává rozsvícený a ukazuje čas, ačkoli s hodinkami zrovna nemanipulujete. Displej bez této funkce se po chvíli nečinnosti zhasíná – podobně jako u mobilního telefonu.

Sportujete? Nezapomeňte na pitný režim

U materiálu se kromě vzhledu zaměřte také na jeho odolnost. Chcete-li využívat hodinky hlavně při sportu, měly by být spíš lehké a snést nějaký ten náraz nebo škrábnutí. Takové modely jsou vyrobené z plastu nebo hliníku a mají obvykle i plastový pásek. Elegantní produkty jsou nejčastěji ze skla a kovu, pásek mohou mít kožený či kovový a jsou o poznání dražší.

Kolik stojí?

Ceny chytrých hodinek jsou každopádně různorodé, tak jako hodinky samy. Ty nejlevnější pořídíte pod tisíc korun, ceny nejdražších se mohou vyšplhat až k desetitisícům.