Český „turek“ nemá s tureckou kávou nic společného. Oblíbený druh přípravy vznikl z nouze

Šálek černé kávy okanakdeniz / Shutterstock.com

V době, kdy je možné i v domácích podmínkách připravit výběrovou kávu, dává stále mnoho Čechů přednost starému dobrému „turkovi“. Káva připravovaná z hrubě mleté směsi arabiky a robusty, kterou stačí zalít horkou vodou, má přitom s pravou tureckou kávou pramálo společného. Tradice kávy s lógrem na dně sahá až do poválečného období, kdy bylo o kvalitní zrna i domácí kávovary nouze.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Není turek jako turek

Pravá turecká káva se připravuje hrubě namletá v tzv. džezvě, speciální měděné konvičce s cínovým povrchem. Ta se nedává na kamna, ale přímo na rozpálené uhlí či do ohně.

Do směsi dále patří voda, cukr a koření, jako například kardamom, jejichž poměr je přesně stanoven. Beduíni, nomádští obyvatelé pouští v arabských zemích, vaří tuto kávu přímo v rozžhaveném písku.

Horká káva v turecké konvici zvané džezva VictoriaArt / Shutterstock.com

Káva jako nedostatková komodita

V Česku se káva začala pít ve velkém až ve 20. století, kdy také vzniklo množství kaváren a pražíren. V meziválečném období se pak popíjela především ve vysokých kruzích. Kávové kultuře zasadila velkou ránu druhá světová válka, která zapříčinila její nedostatek. V této době si Češi museli vystačit s velmi nekvalitní kávou z obchodů a různými náhražkami, jako jsou caro nebo melta.

Vychutnejte si tradičního turka s kávou v akci

Kávový nápoj z nouze

V tehdejší době nebylo zvykem vlastnit v domácnosti kávovar, i proto lidé přistupovali k tomu nejobyčejnějšímu způsobu přípravy – zalévání kávy horkou vodou. Nejdostupnějším druhem byla směs arabiky a robusty, kterou stačilo spařit, zamíchat lžičkou a lógr nechat usadit na dně.

Protože v očích socialistické populace evokoval tento postup přípravu pravé turecké kávy, název „turek“ už nápoji zůstal. Takto připravený nápoj by se měl rychle vypít, aby vám stále se vyluhující kofein a třísloviny nedráždily žaludek.

Detail nalévání smetany do šálku kávy ImYanis / Shutterstock.com

Jak Češi pijí svou kávu?

Češi patří mezi milovníky kávy. Vedle klasického turka holdují mnoha dalším způsobům přípravy. K nejoblíbenějším patří espresso, ale také kávové nápoje s našlehaným mlékem, jako jsou cappuccino, latté nebo silnější varianta flat white. Roste také obliba filtrované kávy, batch brew nebo cold brew. V domácích podmínkách vede káva instantní, překapávaná nebo kávové kapsle. Z alternativních příprav jsou to Vacuum Pot, Chemex či French Press.

  • Ať už máte doma kávovar na přípravu espressa, French Press, nebo si rádi dopřejete turka, základem je kvalitní kávomlýnek. Model SAGE BCG600SIL (5 290 Kč, SAGE) vám zaručí namletí kávových zrn přesně tak, jak si přejete.
  • Rádi byste si pořídili profesionální kávovar, který nezabere příliš místa? Pak vám doporučujeme automatický kávovar Sencor SES 7018BK (5 990 Kč, Planeo Elektro). Stiskem jednoho tlačítka vám automat připraví dokonalou kávu z čerstvě namletých zrn a bohatou pěnou.
Elektrický mlýnek na kávu SAGE SAGE

Vyzkoušejte pravého turka!

Ačkoli se pravá turecká káva připravuje v kónické džezvě, v našich podmínkách ji lze plnohodnotně nahradit malým rendlíkem nebo oblíbenou moka konvičkou.

Na přípravu turecké kávy budete potřebovat:

  • jemně mletou kávu (7 gramů na 100 ml vody)
  • vodu
  • špetku kardamomu a skořice
  • cukr dle chuti
Příprava kávy může být hračka

Smíchejte kávu s cukrem a kořením a směs zalijte studenou vodou. Rendlík či moka konvičku poté dejte na sporák a vodu přiveďte k varu. Nechte lógr klesnout a rozlijte do hrnečků. Do turecké kávy se nepřidává ani mléko, ani smetana, takže je takto připravená ke konzumaci.

Sklenice nápoje Espresso tonic s plátkem limetky a ledem thaweerat / Shutterstock.com

Letní drink z kávy

Hitem mezi kávovými drinky je v posledních několika letech nápoj s názvem Espresso tonic. Jak už název napovídá, jde o kombinaci jednoho shotu silného espressa s tonikem, to celé na ledu ozdobené citronem nebo limetkou. Tento nápoj, který už najdete v nabídce každé lepší kavárny, si můžete pohodlně připravit i doma.

Osvěží a povzbudí

Budete potřebovat:

  • 30 ml espressa nebo silnou filtrovanou kávu
  • 200 ml toniku
  • několik kostek ledu
  • limetku na ozdobení

Příprava je velmi jednoduchá. Do skleničky vložte led a nalijte tonik. Poté vezměte polévkovou lžíci, otočte ji dnem vzhůru a kávu do nápoje lijte přes ni – docílíte tak efektního barevného rozdělení drinku.