Jaké šaty letos zvolit, abyste byla in? Vrací se oblíbené mini i květinové vzory

Tři usmívající se mladé ženy v květovaných šatech Halay Alex / Shutterstock.com

V okamžiku, kdy začne léto, ženský šatník ovládnou lehké materiály a rozevláté střihy letních šatů. Každá žena si své vysněné letní šaty představuje trochu jinak. Jedna se cítí skvěle v upnutých mini šatech výrazné barvy, druhá potřebuje svobodu, kterou poskytují rozevláté boho střihy, další dává přednost splývavé sukni s délkou po kotníky v tlumených barvách. Ať už jde o kteroukoli skupinu, každá žena se chce ve svém oblečení cítit pohodlně, žensky a také trochu sexy. Podívejte se na trendy letošní sezóny.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Nebojte se barev

Dle predikcí návrhářů budou letos v módě především barvy, a to i křiklavé, neonové varianty. Čím odvážnější, tím lepší. Podle informací z Pantone Color Institute je barvou roku 2022 barva Very Peri, tedy modrofialová s červeným podtónem. Pokud jste obvykle zastánkyní černé klasiky a barvám se spíše vyhýbáte, zkuste letos trochu vystoupit ze své komfortní zóny a pořiďte si i vy šaty v růžové, stylové mint nebo výše zmíněné modrofialové. Uvidíte, jak vás tento outfit rozzáří!

Tip: Pokud si netroufáte na velké experimenty, vsaďte na pastelové tóny, které podtrhnou vaši ženskost a dodají vám na romantičnosti. Široký výběr šatů nejen v pastelových tónech najdete u módní značky MODIVO.

Žena v krátkých zelených šatech zezadu AntGor / Shutterstock.com

Mini se vrací do hry

V roce 1964 způsobily módní revoluci a svého času v nich ukazovaly své dlouhé, štíhlé nohy modelka Twiggy či herečka Audrey Hepburn. Řeč je o minisukních, které do světa módy přinesla návrhářka Mary Quantová. Od té doby jsou střídavě nenáviděné i zbožňované a vypadá to, že jedno zbožňovací období nastává právě teď.

Módní „mini“ se v roce 2022 vrací nejen u sukní, ale též šatů, které jsou většinou upnuté nebo se sukní do áčka. Minišaty jsou obvykle doplněné o balonové rukávy či přední průstřihy. Alespoň jeden model by tedy neměl chybět ani ve vaší skříni. Minišaty však bohužel nelichotí každé postavě, proto k nim přistupujte střídmě a s rozumem.

Nepodceňujte sílu květů

Ani v letošním roce nešlápnete vedle se vzorem květin. Ptáte se, proč jsou šaty s květinovým vzorem stálicí každé sezóny? Po dlouhé zimě, kdy se od hlavy až k patě zahalujeme do teplých materiálů a tmavých barev, toužíme přirozeně obléci něco výrazného, barevného a rozkvetlého. Potisk květů je ženský, hravý a navíc sluší každému typu postavy.

Tip: Se správnými doplňky lze z obyčejných květovaných šatů pro denní nošení snadno vykouzlit propracovaný večerní look. Podívejte se, jak sladit květované šaty se zbytkem outfitu!

Žena ve volných košilových šatech a klobouku sedí na písečné pláži Svitlana Sokolova / Shutterstock.com

Módě vládne pohodlnost

Od volných košil přes balonové sukně až po nabírané rukávy – oversized střih se již téměř dekádu drží na špičce oblíbených trendů. Před pár lety by přitom pytlovité šaty či nepadnoucí sako oblékl jen málokdo. Velkou výhodou oversized střihu šatů je jejich univerzálnost – padnou a lichotí téměř každé postavě a navíc je vezmete do práce, na schůzku i s dětmi na hřiště.

„Já osobně mám ráda udržitelnou módu z kvalitních materiálů, obzvláště v letních měsících. Vybírám si takové střihy a materiály, ve kterých můžu na hřiště s dětmi a zároveň vyrazit i na obchodní schůzku a ve kterých mi bude příjemně i v horkých dnech,“ doporučuje návrhářka Martina Pipková Loudová z Fashion M&M.

Jaké šaty jsou letos nejvíce trendy?

Šaty, které vznikly jako reakce na stylové pánské košile, poprvé představila na své módní přehlídce Coco Chanel. Od té doby jsou košilové šaty neokoukanou stálicí módních přehlídek a řadí se mezi nejoblíbenější trendy. Na tělo či volné, pod zadek nebo ke kolenům, kostkované i jednobarevné, uvidíte, že padnou i vám. Košilové šaty jsou kousek, který unosíte nejen v létě, ale i na podzim s punčochami, koženou bundou a kotníkovými kozačkami.

Žena v elegantních květovaných šatech a růžovém prodlouženém sáčku drží velkou, stříbrnou kabelku Maria Markevich / Shutterstock.com

Na doplňcích záleží

Krásné šaty, které lichotí vaší postavě, jsou základ, na němž lze postavit každý dokonalý outfit. Pravou třešničkou na dortu jsou však vhodně zvolené doplňky, ať už jde o boty, šperky, či kabelky. Tu byste měly vybírat s ohledem na zvolenou příležitost – do společnosti se hodí menší psaníčko či značkový messenger bag, na běžné nošení naopak můžete vzít objemnou plážovou tašku či shopper bag. Kabelku vybírejte s ohledem na vzor a materiál šatů, aby nedošlo k nějakému faux pas.