Jak se správně vaří krupicová kaše? Ta hebká chce čas a přesný poměr ingrediencí, který nesmíte měnit

Krupicová kaše na talíři Richard Semik / Shutterstock.com

Jestli existuje nějaké jídlo, které většině z nás připomíná dětství, pak je to dozajista krupicová kaše. Někdo ji miluje a jiný nenávidí. A není se čemu divit. I když do základu nepotřebujete v podstatě nic jiného než mléko a dětskou krupičku, výsledek může být ne vždycky dokonalý. Pokud nedodržíte pár základních pravidel, odměnou vám nebude jemná a hebká kašička, ale lepivý beton nebo hrudkovitá směs. Přinášíme vám proto pár tipů, jak na to.

Přečtěte si také

Papírová brčka nejsou zdravotně nezávadná. Belgická studie radí nepoužívat brčka raději vůbec

Pokud stále připravujete krupicovou kaši tak, že do rendlíku nalijete od oka mléko a nasypete trochu krupice ze sklenice, zamícháte a čekáte, jaký bude výsledek a zda bude potřeba ho doladit ještě trochou krupice nebo naopak naředit dalším mlékem, pak se nemůžete divit, že na talíři stále nemáte to, co byste tak úplně chtěli – krásně jemnou krupicovou kaši bez hrudek a divných sraženin. Ona totiž i příprava něčeho tak jednoduchého, co se skládá ze dvou surovin, jako je právě krupicová kaše, má své zákonitosti.

Pohlídejte si v akci mléko do kaše

1. Poměr surovin, od kterého se (ne)lze odchýlit

I příprava krupicové kaše je o cviku. Trefit pokaždé tu správnou konzistenci ale není náhoda. Obecně platí, že na 1 litr mléka budete potřebovat 80 gramů krupičky. Ale nebojte, pokud není kuchyňská váha váš kamarád, správný poměr zvládnete trefit i bez ní. 80 gramů krupice odpovídá 8 zarovnaným polévkovým lžicím. Jen pozor na to, že u každé sady příborů může být polévková lžíce jinak velká.

Pokud máte krupicovou kaši raději hustou, nebojte se trochu krupice přidat, ale maximálně dvě lžíce. Pokud byste přidali více, vznikne vám hutný beton, který by nestrávila ani míchačka. Stejně to platí i naopak, pokud budete chtít kaši spíš tekutější, klidně až dvě lžíce krupice odeberte.

Hrnec na plotně s kaší darriar / Shutterstock.com

2. S přípravou nespěchejte

Ačkoli je samotná příprava krupicová kaše velmi rychlá, je dobré se na ni předem připravit a nechat krupičku ve studeném mléce pěkně nabobtnat alespoň hodinu, ale klidně i přes noc v lednici. Pokud tento krok přeskočíte, krupicová kaše se vám povede i tak, ale připravíte se o jedinečný požitek z jemné struktury.

3. Od sporáku neodcházejte

Ještě důležitější než fáze namáčení, je fáze vaření. A teď ruku na srdce, také se vám stalo, že se vám v krupičce vytvořili nechtěné hrudky? Opravdu stačí chvilinka nepozornosti a kuchyňský karambol je na světě. Jamile se totiž namočená krupice začne zahřívat, velmi rychle houstne, a pokud pořád nemícháte, vytvoří se v ní nechtěné žmolky, které už nikdy nerozmícháte. Spíš než klasická vařečka je pro míchání kaše ideální kuchyňská metlička.

Ani při vaření kaše ale není dobré spěchat. Zapněte sporák na střední plamen a dejte mléku s krupičkou čas, než ho přivedete k varu. Jakmile kaše začne bublat, hned nevypínejte sporák, ale ještě chvíli počkejte. Alespoň pět minut ji za stálého míchání vařte. Krupice totiž změkne nejen namáčením, ale také několika minutami varu. V této fázi je míchání nutné ne proto, abyste zabránili vzniku hrudek, ale proto, aby se vám kaše nepřipálila.

Krupičná kaše na talíři s máslem Gamzova Olga / Shutterstock.com

4. Zjemněte ji trochou másla

Zapomeňte na to, že máslo se používá jen na polití kaše. V okamžiku, kdy kaši přestanete vařit a odstavíte ji ze sporáku, vmíchejte do ní pár kostiček másla z lednice a nechte je rozpustit. Máslo zde funguje na podobném principu, jako při přípravě italského rizota. Krupicovou kaši dokonale zjemní a dodá ji na krémovosti.

Každou porci kaše pak na talíři nebo misce polijte další dávkou rozpuštěného másla dle libosti.

Zásobujte se máslem v akci

5. Servírujte bez zbytečného otálení

Jakmile jste docílili toho, že máte v rendlíku nádherně voňavou, hebkou krupicovou kaši, pusťte se do servírování a konzumace. Kaše by rozhodně neměla v rendlíku ani na talíři vychladnout. Platí zde totiž přímá úměra – čím studenější kaše je, tím je tužší.

  • Tip: Někde této vlastnosti kaše využívají a připravují z ní studený dezert do skleničky. Je to naprosto jednoduché. Hotovou krupicovou kaši (spíš hustější konzistence) nalijte do kelímků nebo skleniček, nechte zatuhnout a před podáváním ozdobte marmeládou, ovocným kompotem nebo třeba nastrouhanou čokoládou.

6. Cukr patří až nahoru

Do mléka s krupicí nepřidávejte cukr, patří tam jen špetka soli. Cukr totiž během varu karamelizuje a za určitých podmínek by mohl i zhořknout. Krupicová kaše se ochucuje až v samém závěru, už naservírovaná na talíři.

Recept na tu nejjemnější krupicovou kaši

Na 2 porce budete potřebovat:

  • ½ litru polotučného mléko
  • 40 g dětské krupičky (je jemnější než klasická krupice a potřebuje kratší dobu namáčení)
  • špetka soli
  • máslo
  • na dokončení (podle toho, co kdo má rád) – cukr, kakao, skořice, nastrouhaná čokoláda, máslo, arašídové máslo, ovoce

Krupicová kaše na talíři se skořicí sabyna75 / Shutterstock.com

Jak na to?

Krupičku rozmíchejte v mléce se špetkou soli a nechte alespoň hodinu nabobtnat v lednici.

Rendlík s mlékem přesuňte z lednice na sporák a na mírném plameni, za stálého míchání přiveďte pomalu k varu. Vařte alespoň pět minut a pořád míchejte.

Hotovou krupicovou kaši odstavte ze sporáku a vmíchejte do ní chladné máslo.

Kaši rozdělte do dvou hlubokých talířů, ozdobte vším, co máte rádi, a ihned podávejte.