Bramborová kaše je klasická příloha, kterou si mnozí rádi dopřejí k masu, rybě, nebo dokonce jen tak samotnou. Existuje spousta způsobů, jak ji připravit. Inspirujte se našimi tipy a užijte si dokonalou bramborovou kaši. A i když vám zbyde, nezoufejte! Máme pro vás nápady, jak ji využít a skvěle si pochutnat!
Bramborová kaše může mít mnoho způsobů přípravy a často se v různých rodinách liší. Základem jsou však brambory, máslo a mléko. Na porci pro dva lidi si připravte zhruba půl kila brambor, šálek mléka a dvě lžíce másla.
Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší patří mezi jídla, která se připravují velmi snadno. Stačí jen uzené maso uvařit společně se zeleninou, připravit cibulku, bramborovou kaši a můžete servírovat. Z vývaru pak jednoduše připravíte třeba uzenou polévku s kroupami.
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Na začátek je potřeba vědět, že domácí kaši nemůže instantní konkurovat, protože ta domácí je vyrobena jen ze surovin, které znáte, a dokonce i její chuť bude vždy lepší. Příprava ovšem zabere nějakou dobu, a pokud nemáte tolik času, instantní verze se nabízí jako ideální řešení.
Nejde o žádný moderní vynález, instantní bramborové kaše jsou tu s námi už přes 50 let. Vznikly v USA, když tam došlo ke snížení spotřeby brambor. V továrně se brambory oloupou, spaří, vychladí a znovu uvaří v páře. Uvařené brambory se smísí s dalšími surovinami a vytvoří se kaše. Následuje sušení a rozemletí na vločky, které si koupíte v obchodě.
Postup přípravy mají instantní bramborové kaše na obalu a musí tam být uvedeno i množství brambor, které bylo pro výrobu použito. Najdeme v ní přidané látky, které v domácí verzi rozhodně nejsou, jde o emulgátory, které mají zlepšit vstřebávání vody. Dále se v ní často objevují stabilizátory a siřičitany.
Na trhu jsou instantní kaše bez mléka i s mlékem. U verzí bez mléka ho musíte při přípravě přidat. Není to ovšem na škodu, protože verze se sušeným mlékem obsahují i dochucovadla a tuky, zejména palmový. Ačkoliv se návody liší, postup je obvykle podobný:
Sergey Lapin / Shutterstock.com
Bramborová kaše bez mléka jsou v podstatě šťouchané brambory. Pokud jste ovšem alergičtí na kravské mléko a chcete si kaši dopřát, můžete použít běžný recept, jen kravské mléko nahradíte rostlinným, třeba sójovým, ovesným nebo rýžovým. Mléko nemusí do procesu přípravy vstupovat vůbec, ale je zapotřebí přidat složku, která kaši zjemní. Namísto mléka můžete použít dvě lžíce olivového oleje a trochu vody. Kaši rozšlehejte dohladka a můžete ji servírovat.
Pokud jste běžné kaše už přejedení, zkuste přidat ingredience, které ji ozvláštní. Můžete do ní zamíchat čerstvou nebo osmaženou cibulku, pažitku nebo třeba nastrouhanou mrkev. Samotná kaše může být i hlavním jídlem, stačí ji smíchat s masem. Lahodnou kombinaci vytvoříte vmícháním mletého masa nebo nakrájeného kuřecího masa. Použít se dá také šunka nebo klobása. Možností je mnoho a vyplatí se trochu experimentovat.
Neodhadli jste množství a opět vám zbylo mnoho bramborové kaše? Do koše ji nevyhazujte, využijete ji na řadu chutných receptů.
Andrei Iakhniuk / Shutterstock.com
Máte nějaké vlastní tipy, jak udělat perfektní bramborovou kaši nebo jak využít tu, která vám zbyla? Podělte se s námi o své nápady.
Zdroj: Kupi