Vše, co by měl každý správný Čech vědět o pivu: Od historie po neobvyklé příchutě

Načepované pivo ve skle Henrik A. Jonsson / Shutterstock.com

Pivo je neodmyslitelnou součástí české kultury, ať už při sledování hokeje, fotbalu nebo při posezení s přáteli v hospodě. Ve světě se mu říká různě – beer, birra, la bière, bier, ale v některých zemích stejně jako u nás – pivo. Co dělá tento nápoj tak unikátním a co bychom o něm měli vědět?

Přečtěte si také

10 druhů zeleniny a ovoce, které opravdu pečlivě myjte, nejvíce se totiž stříkají pesticidy. Jak na to?

Kdy vzniklo pivo?

Každý z nás se s pivem setkal už jako dítě, kdy ho pil strejda nebo někdo z rodiny či kruhu rodinných přátel. K naší národnosti prostě patří. Dokonce už víme, že v posledních letech je v některých případech levnější než voda. Věděli jste však, že pivo se údajně vyrábělo už několik tisíc let před naším letopočtem a jeho účinky znali už staří Sumerové? Mezopotámie se tak zapsala do „pivařské” historie. Dá se říct, že lidstvo pije tento kvašený alkoholický nápoj už přes 9 000 let!

Zlepšuje pivo náladu?

Proč je nám po něm tak dobře? Může za to přímo magická skupina vitamínů B, která příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. Když to s pivem nepřeháníme, náladu si skutečně můžeme zlepšit.

Funguje jako repelent?

Dalším plusem vitamínů této skupiny je odpuzující efekt proti hmyzu. Komáři a klíšťata na vás díky němu tolik nepolezou, účinek však oproti repelentu nemůže být zaručen. Když ale ten zrovna není po ruce, poslouží nám určitě i tato alternativa. Někteří lidé se dokonce domnívají, že pro ještě větší účinnost je lepší si pivem potřít končetiny. Už jste to zkoušeli?

Je pivo afrodiziakum?

Do skupiny afrodiziak se pivo přímo neřadí. Člověk je více společenský a kontaktní, ale alkohol je spíše jakýmsi pomyslným afrodiziakem, protože nám umožňuje být si s druhými blíž. Raději to s ním ale nepřehánějte, efekt může být totiž i opačný.

Lidé si ťukají několika druhy piva frantic00 / Shutterstock.com

Pozor, odebírá (nejen) hořčík z těla

Všechno má své dobré i špatné stránky a ani pivo není výjimkou. Musíme brát v potaz, že jakýkoliv alkohol nám z těla vyplavuje cenné minerální látky a k nim se řadí i hořčík neboli magnezium. Když jej máme nedostatek, zvyšuje se nám náchylnost k nemocem a psychické nepohodě. Rčení „všeho s mírou“ je tedy namístě. Vyplavené minerály bychom proto měli doplňovat buďto vhodnými potravinami, nebo doplňky stravy. Stejně tak je to i s draslíkem, který se také odplavuje při konzumaci alkoholu.

  • Tip: Pokud jdete na alkoholový sedánek s přáteli a už vám není 18 let, dejte si záležet na jídle, které si dáte předtím, než začnete hojně pít a oslavovat. Vyvarujete se tak kocoviny, ale také většího úbytku výše zmíněných minerálů. Klidně si k jídlu přidejte jednu či dvě tabletky hořčíku nebo si dejte pár kakaových bobů, které jsou výborným přírodním zdrojem magnezia.

Český chmel patří mezi ty nejkvalitnější na světě

Není se čemu divit, máme opravdu krásné chmelařské oblasti a většina z nás by byla nerada, kdybychom o ně přišli. Chmelové brigády zažili mnozí z nás a rádi na ně vzpomínáme, protože se tam obvykle sešla dobrá parta lidí. Ale vraťme se ke chmelu. Na výrobu piva používáme odrůdu, která nese zajímavý název Žatecký poloraný červeňák.

Chmel má mnoho léčivých účinků, pomáhá člověku zmírnit mimo jiné nespavost. Proto není překvapivým faktem, že patří do stejné čeledi rostlin jako konopí. Když by vás tedy někdy trápilo, že nemůžete usnout, už víte, co by vám mohlo pomoci. Nezapomínejte ale na vhodné množství.

Češi mají rekord

Česká republika drží několik pivních rekordů. Například Češi jsou jedni z největších konzumentů piva na světě, s průměrnou spotřebou kolem 128 litrů na osobu ročně. Dalším zajímavým rekordem je největší pivní sklenice na světě, která byla vyrobena v České republice a pojme více než 1 500 litrů piva.

Pivní etiketa a slang

Věděli jste, že existuje pivní etiketa? Například v Česku je zvykem při přípitku se dívat do očí a říkat „Na zdraví!“ Je také důležité při nalévání piva do sklenice naklonit sklenici pod úhlem, aby se vytvořila správná pěna. Možná už jste také slyšeli pojmy „hladinka“, „čochtan“ nebo „šnyt“ – jde o různé způsoby čepování piva.

  • ALE je obecný termín pro svrchně kvašené pivo, které se vyznačuje bohatou chutí a vyšším obsahem alkoholu.
  • IPA (India Pale Ale) je specifický druh ALE, který je silně chmelený a má vyšší obsah alkoholu. Vznikl v 18. století v Anglii a byl určen pro export do Indie.
  • NEIPA (New England IPA) je moderní varianta IPA, která pochází z Nové Anglie v USA. Je charakteristická svou mlhavou, neprůhlednou barvou a výraznými ovocnými chutěmi a vůněmi.

Nejsilnější pivo na světě

Obvykle se obsah alkoholu pohybuje okolo 4 až 6 %. Nejsilnější pivo na světě však obsahuje neuvěřitelných 67,5 % alkoholu a jmenuje se Brewmeister Snake Venom, v překladu „hadí jed“, ze Skotska. Jak je to vlastně možné? Vysokého obsahu je dosaženo zmrazením piva a následným odstraněním krystalků vody.

Pivo s příchutí husích výkalů?

Pivo s ovocnou příchutí, tedy radler, už dnes nikoho nepřekvapí. Neobvyklé příchutě ale zahrnují pivo s příchutí nakládaných okurek, karamelového pudinku nebo krevetového koktejlu. A co takový Goose Poop Imperial Stout – pivo, kde jsou husí výkaly použity k uzení sladu, což vytváří unikátní stout. Ochutnali byste?

Zdroje: Healthline, Rxlist, Kupi