Pylová sezóna udeřila v plné síle. Se zvládnutím alergie může pomoci mobilní aplikace

Žena si zakrývá obličej rukama při kýchnutí, za ní jsou rozkvetlé stromy Budimir Jevtic / Shutterstock.com

Alergie se v posledních letech rozšířily tak, že už se o nich dá hovořit jako o civilizačních chorobách. Nárůst alergií připisují odborníci především příliš sterilnímu prostředí, v němž naše děti vyrůstají. Pobyt v přírodě a vystavení alergenům v raném dětství je přitom jedním z nejjednodušších způsobů, jak alergiím předcházet. Přiznávají však, že svou roli hraje i dědičnost a stále se zkvalitňující diagnostika. Ačkoli na alergii neexistuje lék, její projevy se léčit dají.

Přečtěte si také

Bolí vás klouby? Zapomeňte na gumové medvídky a zařaďte na jídelníček těchto 7 potravin

Jak alergie vzniká?

Alergie je přehnaná reakce lidského imunitního systému na nejrůznější látky. Dle odborníků jí trpí až 15 % populace. Mezi nejčastější alergeny patří pylová zrna nejrůznějších rostlin, roztoči, plísně, zvířecí srst či hmyzí bodnutí.

Mezi příznaky alergie se řadí rýma, kýchání, oteklé oči, pocity svědění, pálení v krku a nose. Pylová sezóna většinou udeří hned s prvními jarními květy a trvá do jejich odkvětu koncem září. Alergie může být mírná, ale může také přerůst ve vážné problémy, jako je astma.

Muž kýchá do dlaní a kolem něj se víří prach Elizaveta Galitckaia / Shutterstock.com

Jak tělo bojuje s alergenem?

Při kontaktu s alergenem odpovídá tělo podobně, jako by bojovalo s infekcí. Imunitní systém označí látku jako cizí a aktivuje protilátky, které mají útočníka vypudit. Protilátky se spojí s alergenem a spouští buňky imunitního systému, aby začaly uvolňovat chemikálie, které způsobují projevy alergie. Zatímco někteří alergici snesou kontakt s alergenem bez větších potíží, jiní se k nim nemohou ani přiblížit.

Léky na alergii mějte v tomto období vždy při ruce

Velkou roli hraje dědičnost

Jedním z nejčastějších důvodů vzniku alergie je dědičná predispozice. Pokud je alergický jeden z rodičů, riziko je mezi 30 a 40 %, jsou-li alergici oba, riziko propuknutí alergie stoupá až na 80 %. Riziko existuje i u párů, z nichž není alergický ani jeden. Jejich potomek má přesto téměř 20% šanci, že se u něj alergie rozvine.

Dalším důvodem může být přílišná sterilita prostředí, v němž jedinec vyrůstá. Čím více alergenům je totiž člověk vystaven v raném dětství, tím menší je šance rozvoje alergie. Vznik alergie může v neposlední řadě způsobit znečištění prostředí, v němž žijeme, kouření matky v těhotenství nebo dlouhodobý kontakt s domácími mazlíčky v malém prostoru.

Lékařka drží čtyři plata léků megaflopp / Shutterstock.com

Projevy lze potlačit léky

Alergii lze běžně potlačovat podáváním léků, tzv. antihistaminik. V případě nenadálé alergické reakce by měl u sebe každý alergik nosit i volně prodejné léky potlačující projevy alergické reakce, například Zyrtec, Allergodil či Fenistil. Pomoci mohou též nosní spreje, které průběžně čistí dýchací cesty. Silní alergici mohou omezovat projevy alergie natíráním těla speciálními antialergenními krémy – alergeny totiž pronikají do organismu i pokožkou.

Důležitá je prevence a čistota

Nejdůležitější zásadou pro všechny alergiky je včasná prevence, tedy snaha omezit kontakt s alergenem. V domácnosti, ale také v autě, doporučují odborníci používat speciální HEPA filtry, které zachytí pylové částice.

Důležitá je také čistota, po příchodu domů se převlékněte do čistého oblečení, na němž nejsou žádné pylové částice. Pokud jste alergičtí na roztoče, věnujte také více péče úklidu své domácnosti. Roztočům se daří zejména na ložním prádle a v matracích, často proto větrejte a perte ložní prádlo alespoň na 60 °C.

Muž stojí ve vysoké trávě a v ruce drží mobilní telefon lovelyday12 / Shutterstock.com

Alergie se nedá vyléčit

Ačkoli se léčba alergie v posledních letech dost posunula, alergii nelze zcela vyléčit. Je ale možné bojovat s jejími projevy. Jednou z možností je alergenová imunoterapie, která působí přímo na příčinu alergie. Její princip se podobá principu očkování – pacientovi je pravidelně podáván alergen tak, aby si k němu organismus dokázal navodit snášenlivost.

Lékárny jsou na pylovou sezónu vybaveny

Aplikace pro alergiky

Se zvládnutím projevů alergie mohou dnes alergikům pomoci i moderní technologie. Jednou z nich je i mobilní aplikace MASK-air, která by měla pacienty upozornit na aktuální alergeny a odborníkům pomoci alergie lépe zmapovat.

Aplikace umožňuje pacientům zaznamenávat průběh alergie, upozorňuje na termíny lékařských prohlídek a zároveň pomáhá lépe odhadnout začátek pylové sezóny. Člověk se tak může včas předzásobit vhodnými léky. Díky datům, která aplikace sbírá, mohou poté vědci zkoumat alergie v jednotlivých oblastech.