Tipy na zdravější verze oblíbené Nutelly

Čokoládový krém v misce, lískové oříšky beats1 / Shutterstock.com

Když se řekne Nutella, většina z nás ví, o čem je řeč. Oblíbená pochoutka u dětí i dospělých, přestože se spekuluje o jejím nezdravém složení, a to především kvůli velkému množství palmového oleje a cukru. Naštěstí je na trhu celá řada lískooříškových pomazánek, které mají kvalitnější složení, a tak si můžete vybrat její zdravější variantu. Anebo si vyrobit „Nutellu“ vlastní, co vy na to?

Přečtěte si také

Čaj, mast nebo sirup z šeříku pomáhají při bolestech hlavy, stresu i špatném zažívání

Alnatura bio kakaovo-oříškový krém

Německá značka, která je zárukou vysoké kvality, známá šetrným zpracováním surovin, ale také přístupem k životnímu prostředí. Na trhu najdete vícero lahodných oříškových krémů z jejich nabídky, ovšem nejblíže oblíbené Nutelle je kakaovo-oříškový krém, který obsahuje 45 % lískových oříšků. To už samo vypovídá o kvalitě a lahodné chuti.

dmBio pomazánka oříšková

Drogerie dm nabízí veganskou oříškovou pomazánku v bio kvalitě, která se pyšní 50% obsahem lískových oříšků i špetkou bourbonské vanilky. Skvělá kombinace na palačinky, do ovesné kaše nebo jen tak na lžičku.

Semínkový chléb s lískooříškovou pomazánkou a jahodami Stepanek Photography / Shutterstock.com

HealthyCo Proteinella

Produkt od švédské společnosti, která vyrábí potraviny s důrazem na ekologii a zdraví. V oříškovém krému nenajdete palmový tuk, ale tuk kokosový a slunečnicový. S množstvím lískových oříšků ovšem firma HealthyCo šetřila, protože v pomazánce jich je pouhých 12 %. Bonusem ovšem je absence cukru a přídavek syrovátkového proteinu.

Lucky Alvin Cukrfree lískooříškový krém s kakaem a vanilkou

Lahodný krém plný oříšků bez špetky cukru s přídavkem vanilky zaručí skvělou pochoutku bez výčitek a obav o zdraví či figuru. Pomazánka obsahuje až 94 % lískových oříšků, což z ní dělá vítěze, co se podílu oříšků i celkové kvality složení týká.

Max Sport Proteinwella

Lískooříšková pomazánka od slovenského výrobce proteinových produktů Max Sport obsahuje 11 % lískových oříšků té nejvyšší kvality. Ty z ní spolu s kakaem, přídavkem 21 % syrovátkového proteinu a 0 % cukru dělají chutnou alternativu klasické Nutelly.

Czech Virus – Proteinela

Skvělá a čistá chuť bez aromat, palmového tuku nebo dochucovadel. Obsahuje 45 % arašídů a 30 % lískových oříšků, syrovátkový protein, kokosový olej a navrch neodolatelnou belgickou čokoládu. Kvalitní a lahodná chuť, za kterou si ovšem připlatíte. 500 g koupíte za 349 Kč.

Toasty namazané lískooříškovým krémem, lískové oříšky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Domácí „Nutella“ – recept

Ingredience:

  • 2 hrnky lískových ořechů
  • 1/4 šálku kakaa
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka himálajské soli
  • stéviový sirup na doslazení
Nepečený cheesecake z Nutelly
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Nepečený cheesecake z Nutelly

Milujete Nutellu? Pak musíte tento recept vyzkoušet. Nepečený cheesecake z Nutelly je jednoduchý na přípravu a zcela určitě udělá radost dětem, kterým jeden kousek stačit nebude. Ideální jako dezert ke kávě nebo na pohoštění pro nečekané návštěvy.

Nepečený cheesecake z Nutelly

Výroba:

  1. Lískové oříšky nejprve opražíme v troubě na 175 stupňů po dobu 10 až 15 minut, dokud se slupky nezačnou loupat.
  2. Jakmile ořechy trochu zchladnou, odstraníme z nich slupky.
  3. Ořechy rozmixujeme ve vysokootáčkovém mixéru na jemný prášek. K ořechům přidáme kokosový olej a mixujeme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladké máslo.
  4. Do másla přidáme kakaový prášek, vanilku a špetku soli, mixujeme dalších pár minut.
  5. Podle chuti dosladíme stévií.
  6. Do čistých sklenic naplníme krém a skladujeme v lednici.

Zdroj: kupi.cz, ochutnejorech.cz