Vedle mražení a konzervování je sušení dalším oblíbeným způsobem uchování některých potravin. V našich končinách je běžně zvykem sušit v létě houby, nejrůznější bylinky, ovoce a zeleninu. Napadlo vás ale, že byste zkusili nasušit i maso? Tento způsob úpravy využívaly už pradávné lovecké národy, aby na svých taženích zakonzervovaly maso k pozdější konzumaci. I vám stačí kvalitní kus hovězího, dobré koření a čas – a domácí jerky je na světě.
Přestože jerky patřilo původně do jídelníčku vojáků a sportovců, v posledních letech si našlo své příznivce i u běžných spotřebitelů.
Jde o zdravou svačinku nabitou bílkovinami, která má vysokou energetickou hodnotu, a dokáže tak okamžitě dodat energii. Hodit se vám bude nejen jako svačina na výletě, ale i v práci mezi poradami.
Kupte se slevou Sušené maso Jerky Indiana.
Sušení masa je jednou z nejstarších technik konzervace jídla. V minulosti jej takto konzervovaly lovecké národy z celého světa. K nejznámějším z nich patří jerky, které připravovali američtí indiáni. Název vznikl ze slova „ch’arqui“, jak plátky sušeného masa nazvali španělští kolonizátoři. Nejčastěji se jerky připravovalo z hovězího, bizoního, drůbežího či vepřového masa, které se před sušením nařezalo na tenké plátky a marinovalo v koření.
Obdobou jerky je africký biltong, který se vyráběl z hovězího, pštrosího masa či divočiny. Biltong se od jerky liší především tím, že se suší v celku a nikdy se nepřipravuje nasladko.
Pokud si chcete vyrobit sušené maso, které by vám nejeden indián záviděl, vyberte si pěkný kus hovězího, nejlépe falešnou svíčkovou nebo rumpsteak, a dejte jej na chvilku do mrazáku, bude se vám tak lépe krájet.
Maso krájejte ostrým nožem nebo na kráječi na 3–4 milimetry tenké plátky. Smíchejte sůl, mletý pepř, oregano, česnek a papriku a touto směsí kousky masa potřete z obou stran. Plátky vložte do mísy, přidejte pár kapek sójovky a worcesteru a pod potravinářskou fólií nechte marinovat přes noc. Maso tím krásně zkřehne a natáhne do sebe koření.
Kupte se slevou Sušené maso Jim Jerky.
Jakmile je maso dostatečně odležené, vyndejte jej z lednice a nechte odpočinout při pokojové teplotě. Nyní nastává čas sušení, které může probíhat buď v sušičce na ovoce a zeleninu, nebo v horkovzdušné troubě. Do sušičky naskládejte maso s mezerami alespoň 0,5 cm a sušte 7 až 8 hodin. Po 6 hodinách zkontrolujte spodní patra a eventuálně vyndávejte suché kousky. Hotové jerky ihned snězte nebo uchovávejte v látkovém pytlíku v suchu a temnu maximálně 4 dny.
Pokud sušičku na ovoce nemáte, můžete jerky vyrobit i v horkovzdušné troubě. Maso připravte stejně jako do sušičky. Troubu předehřejte na 80 °C a zapněte horký vzduch. Na dno trouby si připravte plech, do něhož bude moci odkapávat marináda a šťáva z masa, a plátky masa vyrovnejte na rošt. Pokud máte delší plátky, můžete je na rošť i zavěsit. Maso sušte po dobu 3–4 hodin, poté ochutnejte a eventuálně sušte ještě hodinu.