Sušené maso si můžete vyrobit sami. Jak na poctivé domácí jerky?

Sušené maso na prkénku Jiří Hera / Shutterstock.com

Vedle mražení a konzervování je sušení dalším oblíbeným způsobem uchování některých potravin. V našich končinách je běžně zvykem sušit v létě houby, nejrůznější bylinky, ovoce a zeleninu. Napadlo vás ale, že byste zkusili nasušit i maso? Tento způsob úpravy využívaly už pradávné lovecké národy, aby na svých taženích zakonzervovaly maso k pozdější konzumaci. I vám stačí kvalitní kus hovězího, dobré koření a čas –⁠ a domácí jerky je na světě.

Přečtěte si také

Konec telešmejdů: Bez souhlasu vám od 1. července volat nesmí. Kdo vás může kontaktovat i nadále?
Konec telešmejdů: Bez souhlasu vám od 1. července volat nesmí. Kdo vás může kontaktovat i nadále?

Sušené maso do každé rodiny

Přestože jerky patřilo původně do jídelníčku vojáků a sportovců, v posledních letech si našlo své příznivce i u běžných spotřebitelů.

Jde o zdravou svačinku nabitou bílkovinami, která má vysokou energetickou hodnotu, a dokáže tak okamžitě dodat energii. Hodit se vám bude nejen jako svačina na výletě, ale i v práci mezi poradami.

Sušená energie do kapsy v akci!

Indiánské jerky a africký biltong

Sušení masa je jednou z nejstarších technik konzervace jídla. V minulosti jej takto konzervovaly lovecké národy z celého světa. K nejznámějším z nich patří jerky, které připravovali američtí indiáni. Název vznikl ze slova „ch’arqui“, jak plátky sušeného masa nazvali španělští kolonizátoři. Nejčastěji se jerky připravovalo z hovězího, bizoního, drůbežího či vepřového masa, které se před sušením nařezalo na tenké plátky a marinovalo v koření.

Obdobou jerky je africký biltong, který se vyráběl z hovězího, pštrosího masa či divočiny. Biltong se od jerky liší především tím, že se suší v celku a nikdy se nepřipravuje nasladko.

Člověk krájí hovězí maso na plátky Nanisimova / Shutterstock.com

Příprava vyžaduje trpělivost

Pokud si chcete vyrobit sušené maso, které by vám nejeden indián záviděl, vyberte si pěkný kus hovězího, nejlépe falešnou svíčkovou nebo rumpsteak, a dejte jej na chvilku do mrazáku, bude se vám tak lépe krájet.

Na přípravu jerky budete potřebovat:

  • libové hovězí maso (falešná svíčková, rumpsteak) asi 1 kg
  • mletý pepř 1 lžíce
  • mořská sůl 1 lžíce
  • sušené oregano 1 lžička
  • sušený česnek 1 lžička
  • sušená paprika 1 lžička
  • sójová omáčka 4 lžíce
  • worcestrová omáčka 6 lžic
  • sušička nebo horkovzdušná trouba
Sušička potravin, ve které se suší plátky masa, na kuchyňské lince Hodoimg / Shutterstock.com

Marinujte přes noc

Maso krájejte ostrým nožem nebo na kráječi na 3–4 milimetry tenké plátky. Smíchejte sůl, mletý pepř, oregano, česnek a papriku a touto směsí kousky masa potřete z obou stran. Plátky vložte do mísy, přidejte pár kapek sójovky a worcesteru a pod potravinářskou fólií nechte marinovat přes noc. Maso tím krásně zkřehne a natáhne do sebe koření.

Pokud se vám do výroby nechce, kupte jerky se slevou a bez práce

Sušení v sušičce

Jakmile je maso dostatečně odležené, vyndejte jej z lednice a nechte odpočinout při pokojové teplotě. Nyní nastává čas sušení, které může probíhat buď v sušičce na ovoce a zeleninu, nebo v horkovzdušné troubě. Do sušičky naskládejte maso s mezerami alespoň 0,5 cm a sušte 7 až 8 hodin. Po 6 hodinách zkontrolujte spodní patra a eventuálně vyndávejte suché kousky. Hotové jerky ihned snězte nebo uchovávejte v látkovém pytlíku v suchu a temnu maximálně 4 dny.

Kousky hovězího masa zavěšené na roštu v troubě Rashid Valitov / Shutterstock.com

Sušení v horkovzdušné troubě

Pokud sušičku na ovoce nemáte, můžete jerky vyrobit i v horkovzdušné troubě. Maso připravte stejně jako do sušičky. Troubu předehřejte na 80 °C a zapněte horký vzduch. Na dno trouby si připravte plech, do něhož bude moci odkapávat marináda a šťáva z masa, a plátky masa vyrovnejte na rošt. Pokud máte delší plátky, můžete je na rošť i zavěsit. Maso sušte po dobu 3–4 hodin, poté ochutnejte a eventuálně sušte ještě hodinu.