Tyto potraviny spolu nikdy nekombinujte! Výsledkem může být nelibá chuť i zažívací potíže

Jogurt s kiwi a malinami MIKISTOCKER / Shutterstock.com

Stejně jako existuje řada navzájem chutných a zdraví prospěšných kombinací potravin, je také spousta těch, které by se společně na jednom talíři objevovat neměly. Ať už proto, že dohromady nechutnají dobře, nebo proto, že lidem s citlivějším zažíváním mohou způsobovat vážné potíže. A rozhodně se to netýká pouze netypických surovin. Spíše naopak. Přečtěte si, jaká jídla se nedoporučuje spolu nikdy kombinovat a proč.

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Ananas či kiwi a mléčné výrobky/želatina

Zkoušeli jste už někdy upéct tvarohový či šlehačkový moučník s čerstvým kiwi nebo ananasem? Nebo si dát tyto dva druhy ovoce do bílého jogurtu? Pokud ano, pak si s největší pravděpodobností vzpomenete na nepříjemnou hořkou chuť.

Ananas a kiwi totiž obsahují enzymy, které štěpí bílkoviny. Proto není vhodné míchat je s mlékem a z něj vyrobenými produkty, které následkem toho hořknou. Stejně tak se nedoporučuje toto ovoce v dezertech zalévat želatinou – ta je totiž také bílkovinou a v kombinaci s kiwi a ananasem nikdy neztuhne.

  • Tip: Pomůže, když ovoce před přidáním do mléčných výrobků nebo před zalitím želatinou krátce spaříte ve vroucí vodě. Ta zmíněné enzymy deaktivuje, a tím i případnou reakci s bílkovinami.
Nakrájený ananas v misce, v pozadí větší kousky ananasu frank60 / Shutterstock.com

Maso a přílohy obsahující škrob

Ačkoliv jdou tyto potraviny na rozdíl od předchozího případu chuťově velmi dobře dohromady, podle některých zdrojů vašemu zažívání už tolik nesvědčí. Zejména pokud trpíte na pálení žáhy a nadýmání.

Je to z toho důvodu, že maso a škroby obsažené v bramborách (případně těstovinách nebo rýži) vyžadují jiný způsob trávení. Zároveň živočišné bílkoviny a polysacharidy vedou v trávicím ústrojí k rozvoji kyselého prostředí, které se rychle stane překyseleným. Výsledkem může být již zmíněné pálení žáhy, nevolnost, plynatost či nadměrné říhání.

Hovězí steak s grilovanou zeleninou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Hovězí steak s grilovanou zeleninou

Hovězí steak s grilovanou zeleninou je velmi jednoduchý na přípravu a zajisté si na něm velmi pochutnáte. Pro dokonalý výsledek je nejdůležitější správný výběr vyzrálého masa. Následná příprava je pak již velmi rychlá a jednoduchá, vhodná i pro začínající kuchaře.

Hovězí steak s grilovanou zeleninou
Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem

Tento recept na zeleninový salát s trhaným masem a vejcem je lehký, rychlý a neuvěřitelně dobrý. Křupavé lístky salátů a mix zeleniny v kombinaci s trhaným kuřecím masem, vajíčkem a avokádem vykouzlí dohromady naprosto dokonalý výsledek. A pokud zrovna nemáte chuť na kuřecí maso, vyzkoušejte místo něj tuňáka.

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem
  • Tip: Abyste těmto problémům předešli, je na talíři nejlepší kombinovat maso s neškrobovou zeleninou (nebo jí alespoň nahradit část brambor či jiné přílohy). Mezi druhy zeleniny neobsahující škroby patří například salát, paprika, špenát, cuketa, květák, okurky, brokolice, řepa, chřest, pórek, lilek a cibule. Vhodné jsou také žampiony a jiné houby.
  • Kvůli pomalému trávení by se také nikdy neměly v rámci jednoho jídla kombinovat dva různé zdroje bílkovin (např. maso s rybami, vejcem, avokádem, ořechy apod.).
Steak s hranolky Africa Studio / Shutterstock.com

Pomerančový džus a cereálie, sladké pečivo a džem

Spousty chyb se údajně většina lidí dopouští hned z rána, a to v rámci klasických snídaní. Všeobecně platí pravidlo, že by se spolu nemělo míchat kyselé ovoce a škroby nebo sacharidy obsažené v obilovinách a pečivu, protože kyseliny výrazně zpomalují jejich trávení a způsobují řadu zažívacích potíží. A protože (ne)správná činnost střev ovlivňuje celkové fungování organismu, můžeme se po takové snídani paradoxně cítit unavení.

Ovoce by se nemělo kombinovat ani s bílkovinami (tedy například mléčnými výrobky), které se tráví pomaleji a mohou způsobit, že v nás snědené ovoce začne doslova kvasit a hnít.

Pohlídejte si citrusové plody v akci

Kupte se slevou Pomeranče.

Porovnat slevy

Kyselé a sladké ovoce

U problematického ovoce zůstaneme i v posledním případě. Pro některé lidi totiž může žaludeční a střevní potíže představovat i obyčejná mísa ovocného salátu, pokud v ní jsou kombinované sladké a kyselé druhy ovoce (např. pomeranče, ananas, kyselá jablka, grep, višně, angrešt, rybíz, kiwi apod.).

Důvodem je opět rozdílný způsob trávení. Kyseliny zpomalují trávení cukernatých látek ve sladkém ovoci, což může opět vést ke kvašení, nadýmání a nevolnosti.

  • Tip: Ovoce ideálně jezte vždy samotné, a pokud vás často trápí zažívání, pak kyselé druhy jezte pouze společně s kyselými a sladké plody se sladkými.

Zdroje: Healthline, National Center for Biotechnology Information, Živé potěšení