Jarní restart pro suché vlasy bez lesku. Vyzkoušejte domácí peeling a výživné masky na vlasy

Mladá žena si fénuje vlasy Prostock-studio / Shutterstock.com

Zima dala našim vlasům pořádně zabrat. Chladné počasí, vítr, časté nošení pokrývek hlavy i přetopené místnosti. Výsledkem mohou být zplihlé a vysušené vlasy náchylné k lámání či maštění. Poradíme vám, jak jim na jaře zase vdechnout život a krásu. Inspirovat se můžete našimi tipy na domácí peelingy a masky z běžných surovin, ale i na potraviny, které vlasům prospějí zevnitř.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Péče o suché vlasy

Při péči o vlasy a vlasovou pokožku postupujte podobně jako při péči o pleť. Vedle pravidelného používání běžných produktů na denní bázi (šampony, kondicionéry, bezoplachové spreje a balzámy apod.) je vhodné čas od času zbavit kůži odumřelých buněk.

Dopřejte pokožce i vlasům ozdravnou kúru v podobě masky či olejového zábalu. Jak na jejich přípravu?

Jak vyrobit domácí peeling na vlasy?

Peeling vlasové pokožky je stejně důležitý jako peeling celého těla a obličeje. Podporuje totiž mikrocirkulaci, důkladně odstraňuje odumřelé kožní buňky, lupy, přebytečný maz a nečistoty. Vlasům dodá objem, lesk a vzdušnost.

Použít můžete některý z kupovaných peelingů na vlasy a vlasovou pokožku (seženete je v drogeriích i na internetu). Nebo si ho vyrobte doma. Stačí smíchat abrazivní složku (hrubozrnnou sůl, kávovou sedlinu nebo ovesné vločky) a krémový základ (např. masky na vlasy, vejce s kapkou rostlinného oleje či rozmačkaného avokáda).

  • Jak na to? Peeling aplikujte rovnoměrně po celé pokožce hlavy, nechte několik minut působit a jemně masírujte. Následně dobře opláchněte teplou vodou a vlasy běžným způsobem umyjte. Peeling provádějte jednou za 7–14 dní.
Žena si umývá vlasy Africa Studio / Shutterstock.com

Návod na domácí masku a zábal na vlasy

Výhodou domácích masek je, že se dají připravit z mnoha běžně dostupných potravin, a to doslova za pár korun. Základ by měly tvořit „hutné", vyživující suroviny, které mají hydratační, zpevňující a uhlazující účinky – například med, vejce, avokádo, kokosový olej, bílý jogurt nebo banán. K základu poté můžete přidat pár kapek kvalitního rostlinného oleje – vlasům prospěje olivový, ricinový, arganový, jojobový, makadamiový či mandlový.

Pro lesklejší vlasy můžete přidat světlé pivo, podmáslí nebo pár lžiček jablečného octa, který pomáhá i proti lupům. Růst nových vlasů podpoří díky kofeinu zelený čaj nebo káva. S mastnými vlasy zase pomůže citronová šťáva, pár kapek tea tree olejíčku nebo máta.

Další tipy pro suché vlasy

  • Masky připravujte libovolnou kombinací výše uvedených surovin. Namíchanou směs naneste na vlasy, zabalte (např. do potravinové fólie) a nechte cca 20 minut působit. Poté důkladně opláchněte.
  • Jablečný ocet, citronovou šťávu, pivo či zelený čaj můžete také rozředit vlažnou vodou a používat jako závěrečný oplach na umyté vlasy.
  • Za studena lisované oleje je zase dobré občas použít jako intenzivní okamžitou kúru. Zatáhnou roztřepené konečky, vlasy vyživí a pomohou uzamknout jejich hydrataci. Naneste jen pár kapek oleje rovnoměrně do délek a konečků vlhkých vlasů a poté vysušte obvyklým způsobem.
Příprava domácí masky na vlasy, v pozadí citron, med a olej Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock.com

Jaké přípravky koupit v obchodě?

Při výběru vhodného šamponu a kondicionéru se nejlépe vždy poraďte s kadeřníkem nebo jiným odborníkem. Pokud už máte své oblíbené a ověřené produktové řady, pak na zimou poznamenané vlasy volte přípravky pro intenzivní opravu poškozených vlasů, hydratační a vyživující.

Potýkáte-li se na jaře více s elektrizujícími vlasy, dají se koupit přípravky speciálně určené i na tento problém. Proti elektrizování pomůže i správný kartáč (dřevěný, s kančími štětinami nebo uhlazující antistatický) a fén s ionizátorem.

Vitamíny a minerály pro zdravé vlasy

O krásné vlasy je potřeba se starat také zevnitř. Vlasům prospívá vitamín A, B, C, D i E, z minerálů především selen, zinek a železo. Je proto dobré pravidelně zařazovat do svého jídelníčku potraviny bohaté na tyto živiny, jako jsou ovesné vločky, ořechy, celozrnné obiloviny, semínka (slunečnicová, lněná, dýňová), mléčné výrobky, hovězí maso a játra, sladké brambory a jiné druhy ovoce a zeleniny obsahující zmíněné vitamíny.

V rámci vlasové výživy je neméně důležitý příjem zdravých tuků, především omega 3 a omega 6. Pamatuje proto také na dostatek ryb a mořských plodů.

Zdroje: Healthline, All things health, Web MD, Kupi.cz