Lednice je velký žrout energie: Tipy, jak snížit její spotřebu

Žena sahá do otevřené chladničky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Lednice je jedním z nejdůležitějších spotřebičů v každé domácnosti. Pomáhá skladovat potraviny a udržovat je čerstvé. Pokud nicméně netopíte elektřinou, lednice je pravděpodobně jejím největším žroutem. Jelikož se navíc většina lidí dopouští zbytečných chyb, za energie platí více, než by museli. Spotřebu lednice lze přitom výrazně ovlivnit jejím správným používáním. Poradíme, jak na to.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Proč má lednice velkou spotřebu elektřiny?

Běží neustále

Svůj podíl na spotřebě elektřiny má každý spotřebič v domácnosti, rozdíl je však v tom, že většina spotřebičů je zapnutá jen občas, zatímco lednice běží neustále.

Stará lednička

Velkým problémem jsou obzvláště staré lednice, které má řada lidí doma už více než 10 let. Současné modely jsou lépe uzpůsobeny a mají technologie, které zajistí menší spotřebu. Vždy se vyplatí kupovat co nejúspornější modely – i když je počáteční výdaj o několik tisíc vyšší, peníze se vám vrátí.

Energetická třída

Lednice z méně úsporné třídy (typicky kolem třídy „F“ dle nového či „C“ dle starého značení) mohou za rok spotřebovat až kolem 400 kWh, zatímco modely nejúspornějších tříd mají roční spotřebu energie i čtyřikrát nižší čili kolem 100 kWh. Při rostoucích cenách energií je proto vhodné nákup nového spotřebiče zvážit.

Kolik je spotřeba lednice za rok

Možná vás zajímá, kolik vlastně spotřebuje vaše lednička. To zjistíte na energetickém štítku, kde to musí uvést výrobce lednice. Pokud vaše lednice spadá do třídy A, její spotřeba se pohybuje okolo 108 kWh, B okolo 137 kWh a C kolem 166 kWh. Lednice třídy D spotřebuje až 207 kWh.

Žena si prohlíží suroviny v plné lednici Anna Om / Shutterstock.com

Jak snížit spotřebu lednice?

Spotřebu elektřiny výrazně ovlivňuje také to, jak se s lednicí zachází – a proto vám poradíme, jak její spotřebu snížit na minimum. Na co je dobré si dát pozor?

1. Přeplněná vs. prázdná

Zatímco někteří lidé mají lednici skoro prázdnou, jiní ji přeplňují tak, že jdou sotva zavřít dvířka. Plnější chladnička má ale méně vzduchu, aby se ochlazovala, takže nemusí pracovat tak dobře, jako když je méně naložená. Ideální stav je, když je lednice plná ze dvou třetin, následně může cirkulovat vzduch a chlazení je podporováno tím, že se navzájem chladí již ochlazené potraviny.

2. Správně uložené potraviny

Potraviny se snažte udržovat ve vzduchotěsných nádobách, protože unikající vlhkost z nich znesnadňuje stabilizaci vnitřní teploty. U tekutin dávejte pozor, aby byly lahve, sklenice nebo kastroly dobře uzavřené. Mnoho lidí skladuje potraviny v plastových nádobách. Lepším řešením jsou ale skleněné nádoby, protože mnohem lépe absorbují chlad.

3. Proč nedávat teplé jídlo do lednice?

Důležitým pravidlem je nedávat do lednice horké ani teplé jídlo. To totiž zvyšuje teplotu vzduchu uvnitř, takže spotřebič musí přirozeně více pracovat, aby se opět ochladil. Nemusíte se navíc bát, že se vám jídlo zkazí, než vychladne – ponechání zbytků venku k dosažení pokojové teploty je zcela bezpečné.

Žena se kouká do lednice Andrey_Popov / Shutterstock.com

4. Lednici otevírejte co nejméně

Také patříte mezi ty, kteří si chodí zkontrolovat obsah lednice i několikrát za hodinu? Pokud ano, pak mějte na paměti, že tím výrazně zvyšujete její spotřebu, protože se musí znovu a znovu chladit. Také dbejte na to, abyste v ní udržovali pořádek – pravidelně kontrolujte potraviny a vyhazujte všechny prošlé. Díky tomu budete mít o jejím obsahu přehled a strávíte méně času hledáním potřebných surovin.

5. Odmrazujte mrazák

Mrazák u kombinované chladničky odmrazujte alespoň jednou do roka – pokud se v něm totiž utvoří příliš mnoho ledu, vzroste i váš účet za elektřinu. Ve skutečnosti pouhé dva milimetry ledu znamenají, že spotřebič spotřebuje i o 10 procent více energie. Než ho odmrazíte, schovejte potraviny z něj někam do chladu a následně je co nejdříve vraťte zpátky.

6. Zapněte režim úspory

Některé modely mají režim úspory energie. Jestliže nemáte zrovna lednici přeplněnou potravinami, použijte toto nastavení. Pomůže vám to se snížením spotřeby energie.

Člověk odmrazuje a čistí mrazák houbičkou Shveyn Irina / Shutterstock.com

7. Starejte se o těsnění u dveří

Těsnění kolem dveří vaší chladničky tvoří bariéru mezi chladným vzduchem uvnitř a teplým vzduchem venku. Jakékoli jeho narušení bude znamenat, že se do chladničky dostane teplý vzduch, takže bude muset vynaložit větší úsilí, aby udržela nastavenou teplotu. Těsnění dvířek udržujte v čistotě, a pokud na něm objevíte praskliny, nechte ho vyměnit.

8. Čistěte cívky kondenzátoru

Cívky kondenzátoru na vaší chladničce jsou klíčové pro udržení nízké teploty uvnitř. Postupem času však mohou nashromáždit velké množství prachu, proto je třeba je pravidelně luxovat a otírat, což v konečném důsledku prodlouží životnost vaší chladničky. Pamatujte, že při čištění cívek je nejlepší odpojit spotřebič ze zásuvky.

9. Upravte teplotu v místnosti

Nenechávejte lednici na příliš chladném ani příliš teplém místě. Obzvláště se vyvarujte umístění vedle zdroje tepla. Teplota v místnosti s ní by se měla držet mezi 15 a 25 °C, jiné teploty způsobí častější spínání kompresoru a tím i větší spotřebu elektřiny.

Zdroj: electroworld.cz, alza.cz