Jak na jarní mytí oken? Lesk beze šmouh zaručen!

Žena v gumových rukavicích umývá okno hadrem a čističem ve spreji pikselstock / Shutterstock.com

Přichází jaro a s ním i jarní úklid – zejména mytí oken. Protože právě toto období je pro jejich čištění nejvhodnější. Než se do nich ale pustíte, přečtěte si pár našich rad, jak docílit nejlepších výsledků, i několik tipů na pomocníky a vychytávky, po kterých se můžete poohlédnout v obchodech. Vaše okna se budou blýskat čistotou!

Přečtěte si také

Jarní restart pro suché vlasy bez lesku. Vyzkoušejte domácí peeling a výživné masky na vlasy

Kdy je nejlepší umýt okna?

Ideální je mýt okna na jaře. Po zimě plné sněhu, deště, větru a nalepeného smogu i prachu jsou extra znečištěná (zejména bydlíte-li ve městě), ale také proto, že na jaře jsou ideální teplotní podmínky.

Pokud byste totiž umývali okna v mrazech, voda by mohla na skle zamrznout a způsobit šmouhy, naopak v parném létě schnou navlhčená okna s čisticími přípravky velmi rychle, ještě než je stihnete setřít a vyleštit, což může stejným způsobem vést ke vzniku šmouh.

Sáhněte po pomocníkovi v akci

Co je nejlepší na mytí oken?

Ačkoliv se okna dají s trochou trpělivosti umýt i obyčejnou utěrkou z mikrovlákna nebo pěnovou houbou, mnohem lepší je použít speciální pomocníky, které seženete v drogeriích, hobbymarketech, domácích potřebách apod. Největší službu vám prokáže stěrka s gumovou lamelou a tzv. rozmývák, což je váleček s hustým chlupem, který ideálně roztírá vodu s čisticím přípravkem a efektivně odstraňuje nečistoty.

Žena čistí okno stěrkou Pertusinas / Shutterstock.com

Jaké přípravky zvolit?

Potřebovat budete také několik utěrek, které nepouští vlákna (na mokré i suché utírání), koupit se dají i speciální utěrky přímo určené na umývání oken nebo vlhčené ubrousky na okna. A samozřejmě také čisticí prostředek – spolehnout se můžete na kupovaný, bohatě si ale vystačíte i s roztokem z obyčejné vody a octa (v poměru 1 : 1), který má velmi dobré odmašťující, čisticí a lešticí účinky.

  • Tip: Aby vám okna zůstala déle čistá, vyzkoušejte aplikovat speciální přípravky, které na nich vytvoří neviditelnou ochrannou vrstvu snižující povrchové pnutí vody, díky čemuž po nich bude voda (i se všemi nečistotami) stékat mnohem rychleji, než stačí na skle zaschnout. Na trhu existuje několik variant těchto přípravků – obsahující alkohol, tenzidy (ty najdete například i v leštidlech do myčky) nebo nanočástice, které vytvoří déletrvající ochrannou vrstvu.

Jak správně umýt okna: Postup krok za krokem

  1. Nejprve umyjte okolí oken pomocí mýdlové vody (např. s kapkou saponátu) – rámy, parapety, kliky, garnýže apod.
  2. Poté na okna pomocí rozprašovače naneste čisticí přípravek (případně roztok vody s octem) a rozmývákem ho důkladně krouživými pohyby rozetřete, aby zaschlá špína povolila.
  3. Následně použijte stěrku a v jednom směru mycí přípravek z oken stírejte. Po každém tahu stěrku očistěte čistou vodou, abyste si nečistoty zase nezanášeli na sklo.
  4. Na závěr okno vyleštěte vhodnou suchou utěrkou, případně aplikujte lešticí či ochranný sprej na okna a vyleštěte dosucha.

Praktické vychytávky z obchodů

Pokud patříte k těm, pro které je umývání oken noční můrou, můžete si tuto neoblíbenou část úklidu usnadnit pomocí mnoha vychytávek.

Aku vysavač na okna

Oblíbené jsou zejména aku vysavače na okna, které fungují jako ruční nabíjecí stěrka odsávající špinavou vodu z oken přímo do sběrné nádobky. Oceníte je také při čištění zrcadel nebo sprchových koutů.

Při jejich výběru mimo jiné sledujte výdrž baterie na jedno nabití (aby vám aku vysavač vystačil na úklid všech oken v bytě či domě najednou) a další příslušenství, jako jsou například teleskopické tyče pro střešní okna, různé nástavce a přídavné funkce.

Praktický pomocník na mytí oken a jiných skleněných ploch vysavač na okna SENCOR SCW 3001YL výrazně urychlí a zpříjemní tuto neoblíbenou činnost. Stěrka na okna kombinuje jedinečný rozstřikovač čisticího prostředku s integrovaným čisticím mopem a umožňuje vám tak mýt okna pohodlně, rychle, bez namočení rukou. Navíc beze šmouh a usazenin, které často zůstanou po ručním mytí (PLANEO Elektro, 999 Kč).

Vysavač na okna SENCOR

Magnetický oboustranný čistič

Skvělou vychytávkou jsou také magnetické oboustranné čističe na okna, díky kterým zvládnete umývat okenní tabule z obou stran najednou. Koupíte je na internetu za cenu kolem 200–450 Kč.

Žena ovládá robotický čistič na okno Vershinin89 / Shutterstock.com

Robotický čistič na okna

A máte-li doma mnoho velkých prosklených ploch, můžete zauvažovat nad pořízením robotického čističe oken. Funguje podobně jako ten na podlahy s tím rozdílem, že se bezpečně „přicucne“ na sklo, které automaticky čistí. Jejich cena začíná na cca 4 tisících, u dražších modelů si ale klidně připlatíte i dvojnásobek.