Tipy, jak pečovat o jarní květiny ze supermarketů, aby dlouho vydržely

Žena drží narcisky v květináči Pixel-Shot / Shutterstock.com

V obchodech se objevují první jarní květiny v květináčích. Jistě to znáte, v obchodě vypadají nádherně, ale jen co je donesete domů, začnou vadnout. Za dva dny je můžete vyhodit. Jak se tomu bránit? Jak o ně pečovat, aby vydržely co nejdéle? Dají se pak přesadit do zahrady?

Přečtěte si také

BILLA zavádí ve svých prodejnách novinku: Tříkilové tašky plné ovoce a zeleniny za 49 korun

Je dobré kupovat květiny v supermarketu?

Dříve se květina dala koupit jen v zahradnictví. Dnes mají velký výběr bylinek, ale i okrasných květin v každém větším supermarketu. Co je lepší?

Výhodou a velkým lákadlem květin ze supermarketu je jejich cena a dostupnost. Nemusíte nikam speciálně chodit, prostě si při nákupu rohlíků přibalíte ještě květinu. Zároveň je jejich cena často mnohonásobně nižší. Ale každá mince má dvě strany a květiny ze supermarketu mají také nevýhody.

Hyacinty v květináčích Sarycheva Olesia / Shutterstock.com

Proč květiny ze supermarketu většinou nevydrží?

Za pár korun koupíte, za pár dnů vyhodíte. Tak by mohl znít jejich slogan. Proč vždycky tak rychle zvadnou? Důvod je jednoduchý – aby květiny zvládly převoz, převáží se velmi zchlazené, a to rostlinám neprospívá. Také jejich skladování a péče o ně v supermarketu není vždy nejlepší. Každá rostlina vyžaduje jiné světlo, jiné zalévání, jinou vlhkost. Pracovníci supermarketů nebývají zahradníci a nemívají čas, proto se o všechny rostliny starají stejně. Zaměstnanci květiny většinou přelévají a ty pak následně uhnívají.

Jak poznat, že je rostlina zdravá?

Před nákupem si rostlinu pečlivě prohlédněte. Možná odhalíte nejen hnilobu, ale i různé škůdce. Pokud se vám na rostlině cokoli nezdá, nekupujte ji, uhynutí do pár dnů by ji neminulo a pravděpodobně byste si nakazili i další rostliny. Pozor na pavučinu mezi listy, hmyz, hnědé a rezavé skvrny na listech a plíseň v hlíně.

Ne každá rostlina ze supermarketu je špatná. I tam najdete krásné, zdravé rostliny, jen je potřeba pečlivě vybírat.

Jak pečovat o květiny ze supermarketu?

Ideálně se na péči o koupenou rostlinu připravte předem a aplikujte ji hned po příchodu domů. Vytáhněte rostlinu z květináče, prohlédněte si kořeny či cibulku, jestli nejeví známky hniloby nebo nějaké nemoci. Rostlinu nechte proschnout na novinách, abyste ji zbavili přebytečné vlhkosti a zamezili hnití. Proschlou květinu zasaďte do nové hlíny, většinou postačí univerzální substrát.

Květinu můžete nechat v klidu růst a zalévat ji dle potřeby. Pokud máte cibuloviny, které plánujete přesunout ven, dejte pozor, ať se květina nestane terčem domácích mazlíčků. I cibuloviny ze supermarketu můžete přesadit ven, stejně jako ty ze zahradnictví. Ohlídejte si akorát přesný čas, kdy je kterou rostlinu potřeba přesunout.

Hyacinty, narcisy a tulipány v květináčích New Africa / Shutterstock.com

Co s květinami, které odkvetou?

Až květiny odkvetou, nevyhazujte je. Při dobré péči vám poslouží ještě několik dalších let. Jakmile rostliny začnou odkvétat, přestaňte je zalévat. Pak budou moci proschnout a zatáhnout se. Rozhodně jim nestříhejte listy! Počkejte, až zežloutnou a uschnou, poté z rostliny téměř samy odpadnou.

Cibuli pak důkladně očistěte od hlíny a uschovejte ji na suché a tmavé místo. Pokud máte zahradu, zasaďte ji do hlíny na podzim. Pokud ne, můžete ji přesadit do jiné nádoby s humózní, lehkou a dobře propustnou zeminou a přes sezonu ji umístit na balkon, na místo chráněné před sluníčkem.

Zdroj: kupi.cz

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy

Sváteční chlebíčky s tvarohem, křupavou jarní zeleninou a jedlými květy nádherně vypadají, ale jsou i doslova nabité vitamíny. Nejlépe si je vychutnáte na čerstvém celozrnném chlebu.

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy