Jaké potraviny a nápoje způsobují nadýmání? Vyhněte se nepříjemnostem

Ležící žena se drží za břicho Canva

Jste na hodině jógy, vkročíte do výtahu nebo prožíváte intimní chvíle s protějškem a náhle ucítíte, že se schyluje ke katastrofě. Nadýmání se postaralo už o mnoho trapných chvilek. Pokud vás také trápí, zřejmě pravidelně trpíte v křečích a těšíte se, až se vám uleví. Za tento stav je zodpovědný zejména váš jídelníček – a proto vám poradíme, jakým potravinám byste se měli vyhýbat.

Přečtěte si také

Jak v obchodě vybrat chutná rajčata? Sledujte zemi původu nebo si k nim čichněte

Co je to vlastně nadýmání?

Nadýmání je stav, během kterého se ve střevech vytváří velké množství plynů, což vede k plynatosti a úniku větrů. Občasné nadýmání není nic nezdravého, pokud vás ovšem trápí denně, může to být příznak některého z onemocnění trávicího traktu a v takovém případě je vhodné lékařské vyšetření.

K plynatosti přispívá i nedostatek potravin bohatých na vlákninu nebo narušená mikroflóra ve střevech, kterou můžete posílit probiotiky. Pokud chcete s bojovat s plynatostí, je vhodné volit potraviny s nízkým obsahem fermentovaných oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů.

Některé potraviny a nápoje jsou specifické tím, že podporují plynatost. Pokud se po jejich konzumaci nemáte možnost uvolnit a nechcete se kroutit v bolestech, je vhodné se jim vyhýbat.

Talíř vařených luštěnin Canva

Na které potraviny je lepší si dát pozor?

Lušteniny

  • Fazole – Obsahují sacharidy s krátkým řetězcem, tzv. FODMAP, které unikají trávení a jsou poté fermentovány střevními bakteriemi v tlustém střevě. Plyn je vedlejším produktem tohoto procesu. Některé fazole jsou pro trávicí systém jednodušší, třeba ty černé. Nahradit je můžete obilím, masem nebo quinoou.
  • Čočka – Pro vysoký obsah vlákniny může u citlivých jedinců způsobovat nadýmání. Světle zbarvená čočka má obecně nižší obsah vlákniny než tmavší, a proto může způsobit menší nadýmání. Navíc stejně jako fazole, i čočka obsahuje FODMAP podporující plynatost.
Zdravá strava, která vás nezatíží

Ovoce a zelenina

  • Cibule – I když se obvykle konzumuje v malých množstvích, cibule je jedním z hlavních potravinových zdrojů fruktanů – rozpustné vlákniny, která může způsobit nadýmání. Je proto známou příčinou nadýmání a dalších zažívacích nepříjemností. Abyste potížím předešli, dostatečně ji uvařte, případně ji v receptu nahraďte bylinkami.
  • Česnek – Stejně jako cibule, i česnek obsahuje fruktany, které mohou způsobit nadýmání. Alergie nebo intolerance na jiné sloučeniny nacházející se v něm je navíc také poměrně běžná.
  • Jablka – Jablka způsobují některým lidem nadýmání a další zažívací potíže. Na vině je fruktóza a vysoký obsah vlákniny. Aby se vám lépe trávily, zkuste jablka před konzumací uvařit.
  • Brukvovitá zelenina – Čeleď brukvovité zeleniny zahrnuje brokolici, květák, zelí, růžičkovou kapustu a několik dalších. Přestože je velmi zdravá, obsahuje FODMAP, takže může způsobit nadýmání. Uvařením této zeleniny se zlepší její trávení. Co se alternativ týče, zvolte třeba špenát, okurek, hlávkový salát, sladké brambory či cuketu.
Talíř salátu s quinoou Canva

Obilniny

  • Pšenice – Jde o velký zdroj FODMAP – a jelikož v ní najdeme i lepek, lidem s citlivostí na něj nebo celiakům způsobuje velké zažívací potíže. Existuje mnoho bezlepkových alternativ pšenice, jako je čistý oves, quinoa, pohanka, případně mandlová nebo kokosová mouka.
  • Ječmen a žito – Kvůli vysokému obsahu vlákniny mohou způsobovat nadýmání u lidí, kteří na ni nejsou zvyklí. Stejně jako další rizikové potraviny navíc obsahují i lepek. Nahradit je můžete třeba hnědou rýží, ovsem, případně zmíněnou quinoou či pohankou.
Dejte pečení druhou šanci

I pitný režim může uškodit

Nejen na talíři se skrývá nebezpečí – potíže s nadýmáním a plynatostí vám mohou přivodit i některé nápoje. U kterých se vyplatí opatrnost?

  • Sycené nápoje – Každý nápoj s bublinkami obsahuje oxid uhličitý. Pitím těchto nápojů se vám dostane do trávicího systému nemalé množství tohoto plynu. Řešení je jednoduché, pijte nápoje bez bublinek.
  • Pivo – Jde o sycený nápoj vyrobený ze zdrojů fermentovatelných sacharidů, jako je ječmen, kukuřice, pšenice a rýže, spolu s trochou kvasnic a vody. Kromě rizikových sacharidů navíc obsahuje oxid uhličitý a často nese i lepek – jde tedy o kombinaci hned tří složek zvyšujících riziko nadýmání.
  • Mléčné výrobky – Asi 75 % světové populace nedokáže rozložit laktózu, cukr, který se nachází v mléce. Tento stav je známý jako intolerance laktózy – a pokud jím trpíte, mléčné výrobky vám mohou způsobit velké zažívací potíže. Příznaky zahrnují nadýmání, plynatost, křeče a průjem. Vybírejte mléčné produkty bez laktózy nebo alternativy, mezi které obsahují kokosové, mandlové, sójové nebo rýžové mléko.