Co je to himálajská sůl? Budete se divit, ale nepatří jen do kuchyně, umí toho mnohem víc

Dvě vařečky naplněné himálajskou solí Canva

Je chutná a podle některých i zdravá. Jak je to ve skutečnosti s růžovou himálajskou solí? Možná není zázračná, ale rozhodně ji využijete nejen v kuchyni. Na co vše se dá kromě vaření použít?

Přečtěte si také

Jako z Itálie: Rychlý a vynikající recept na tiramisu, který budete dělat pořád dokola

Krásná barva i chuť – takové vlastnosti má himálajská sůl, která pochází z Pákistánu, oblasti nedaleko pohoří Himálaj. Patří mezi nejstarší soli světa, ale za nejzdravější ji nepovažujte. Je opravdu tak výjimečná?

Ano, obsahuje sice množství minerálů a stopových prvků, ale z 98 procent je stejně tvořena chloridem sodným. A dvě procenta minerálních látek se už tak skvělé nezdají, že? Přesto má své příznivce a rozhodně se hodí nejen v kuchyni. Víme, co všechno dokáže! Co třeba kosmetické využití?

Himálajská sůl v misce i v pozadí Canva

Kde koupit himálajskou sůl?

  • Ve vašem supermarketu, akce sledujte na Kupi.cz.
  • V nabídce ji mají také některé lékárny.
  • Zdravé potraviny? Ano, i tam budou mít růžovou sůl.
  • Koupíte ji také ve své drogerii v oddělení potravin.

Výhodou himálajské soli je její složení. I když se zdá, že jsme to v prvním odstavci spíše vyvrátili, nenechte se zmást. Tato stará sůl pochází z moře, které kdysi skrývalo pohoří Himálaj. Zpracování probíhá sušením na slunci – nedochází k žádným chemickým procesům ani bělení. Možná to jsou skvělé důvody, proč mít mlýnek s kvalitní himálajskou solí vždy při ruce. Proč ještě?

Žena má vlasy v ručníku, kouká se do zrcadla a na pleť si aplikuje peeling Canva

Solný pleťový peeling

Péče o pleť je důležitá – a jedním z kroků, jak čistit i problematickou pokožku, může být šetrný peeling. Víte, že nemusíte pořizovat drahé přípravky, ale stačí sáhnout po obyčejné himálajské soli? Jemně mletou sůl smíchejte s malým množstvím kokosového (nebo jiného) oleje. Naneste na navlhčenou pleť a masírujte – vyhněte se však oblasti okolo očí. Peeling pleť vyčistí, stáhne a vysuší.

Díky obsahu minerálních látek a svým vlastnostem dokáže udržovat pokožku v rovnováze, ale jen tehdy, když to nebudete přehánět s četností peelingů. Tuto techniku používejte maximálně jednou týdně. Po opláchnutí soli nezapomeňte pokožku tonizovat a následně hydratovat. Pleť bude vitální, rozzářená a krásná.

Tip: Ne každému je peeling příjemný – obzvláště citlivější pleť by se mu měla vyhnout. Vsadit můžete na jemnější solné mýdlo.

Připravte si domácí peeling ze dvou ingrediencí

Sůl do koupele? Poslouží i himálajská

Máte chuť po náročném dni skočit do horké vany? Spojte příjemné s užitečným, dopřejte si solnou koupel. Takovou koupelovou sůl si vyrobíte sami doma. Smíchejte himálajskou sůl s mořskou solí, přidejte pár kapek oblíbeného esenciálního oleje či bylinek – hotovo.

Sůl nejprve promíchejte v malém množství vody, následně ji vlijte do připravené lázně. Solné koupele napomáhají detoxikovat organismus. Nepřekračujte dobu 30 minut – i tak krátká doba bohatě stačí, abyste si odpočinuli.

Žena leží ve vaně, vlasy má v drdolu a na uších má sluchátka Canva

Vyleštěné sklenice? Umyjte je solí!

Sůl se hodí také v domácnosti. Že se vaše sklenice nelesknou? Tak to vám pomůže jednoduchý trik – po běžném umytí sklenice potřete špetkou soli, opláchněte je a nechte uschnout. Budou pak jako nové – kdepak, už žádné skvrnky! Solí můžete vyčistit také troubu či připálenou pánev.

Ruce bez zápachu, ať už vaříte cokoli

A náš poslední tip? Použijte sůl namísto mýdla po přípravě ryb, česneku či cibule. Určitě dobře víte, jak těžké je zbavit se zápachu. Naštěstí existuje sůl v doprovodu citronové šťávy. Touto směsí si namasírujte ruce a následně je důkladně opláchněte teplou vodou. Bude po zápachu.

Tip: Víte, že zápachu vás může zbavit i nerezové mýdlo? Mějte jedno při ruce v kuchyni – pořídíte ho v Tescomě a Orionu.