Bolesti hlavy nejsou zrovna příjemná záležitost. Může je vyvolat stres, nedostatek spánku, přepracování, nemoci, ale i potraviny, které si denně dopřáváte. Možná by vás to ani nenapadlo, ale některé potraviny obsahují látky, které mohou způsobovat bolesti hlavy. Slyšeli jste už o tyraminu? Ten bývá označován za jednoho ze spouštěčů migrény. O co tedy jde a v jakých potravinách se nachází?
Tyramin je přirozeně se vyskytující aminokyselina pocházející z tyrosinu, který je jednou z 20 základních proteinogenních aminokyselin. Našemu zdraví prospívá především regulací krevního tlaku, jeho nadměrná konzumace nicméně může vyvolat migrénu.
Je to monoamin a přirozeně se vyskytuje v některých potravinách, rostlinách a zvířatech, o jeho produkci se však může postarat také fermentace, stárnutí nebo zkažení potravin.
Naše tělo obsahuje enzym zvaný monoaminooxidáza (MAO), který dokáže tyramin zpracovat. Kromě toho nás MAO chrání i před hromaděním nebezpečných látek ve střevech.
Olena Yakobchuk / Shutterstock.com
Pokud máte ve svém těle nedostatečné množství MAO, konzumace potravin s tyraminem může vyvolat migrény. Sám o sobě není škodlivý, ale při nadměrné konzumaci, pokud užíváte určité léky nebo trpíte intolerancí aminů, může způsobit skoky krevního tlaku, které mohou být život ohrožující.
Z léků jsou v tomto případě nebezpečné inhibitory monoaminooxidázy (IMAO) – ty zpomalují působení MAO, čímž brání tomu, aby se tyramin ve těle efektivně zpracovával. Obsah tyraminu v těle zároveň přirozeně zvyšujete konzumací potravin, které ho obsahují ve velkém množství.
Pokud trpíte intolerancí aminů nebo užíváte IMAO, měli byste se vyhnout následujícím potravinám, které mohou zvýšit hladinu tyraminu v těle na nebezpečnou úroveň:
Jediné sýry, které můžete jíst, jsou tvaroh, smetanový sýr, ricotta a částečně odtučněná mozzarella. Ujistěte se však, že je sníte včas před datem spotřeby, ideálně hned po otevření.
Tatjana Baibakova / Shutterstock.com
Nadbytek tyraminu ve vašem systému může způsobit hypertenzní krizi, která je poznamenána drastickým zvýšením hladiny krevního tlaku. Mezi její typické příznaky patří těžká bolest hlavy, zrychlený tep, nevolnost a zvracení či pocení a pocit úzkosti. Vyskytnout se může i dušnost, rozmazané vidění či krvácení z nosu.
Prvním krokem je vyhnout se potravinám s vysokým obsahem tyraminu. Nahradit je můžete třeba těmito alternativami:
Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com
Abyste riziko ještě více snížili, dodržujte při plánování svého jídelníčku těchto pár zásad:
Zdroj: Kupi, WebMD, Medical News Today