Jak nejlépe zahustit guláš? Jde to s jíškou, chlebem, bramborou, pohankou i hrachovou směsí

Talíř plný guláš, papriky a pečivo Canva

Poctivý guláš je novoroční klasikou, která nesmí chybět na stole v mnoha českých domácnostech. Diskuze o tom, jak ho nejlépe zahustit, bývají tématem nekonečných debat. Každý kuchař má svůj osvědčený způsob. My jsme pro vás sepsali hned několik z nich: tradiční, méně používané i bezlepkové. Podívejte se, jak guláš zahustit pomocí chleba, jíšky, škrobu, brambor, cibule i pohanky, jáhel nebo hrašky.

Přečtěte si také

Další obchod bez prodavačů je tady! Průměrný nákup trvá asi minutu a vstup je až od 18 let

Chleba

Chleba patří ke guláši i do guláše. Do hovězího totiž funguje jako ideální zahušťovadlo, které používaly již naše babičky. Jak zahustit guláš chlebem? Jednoduše ho stačí zbavit kůrky, nadrobit či nastrouhat, rozmíchat s trochou šťávy, aby nabobtnal, přilít do guláše a nechat rozvařit. Navíc tímto způsobem můžete zužitkovat okoralý či ztvrdlý chléb a zachránit ho před vyhozením.

Jíška

Jíška je klasikou. V případě guláše se používá jíška tmavá (světlá je především na omáčky se smetanovým základem a světlé polévky). Připravuje se tak, že se hladká mouka na másle nechává osmahnout déle, až do zhnědnutí. Je ovšem nutné počítat s tím, že mouka (a tuk navíc) významně zvyšuje kalorickou hodnotu jídla.

  • Nákupní tip: Práci si v kuchyni můžete zjednodušit s instantními jíškami, které slibují snadnější způsob použití a vaření bez rizika hrudek nebo připálení. Jejich cena se běžně pohybuje kolem čtyřiceti až padesáti korun. Vyplatí se proto počkat si na akce, ve kterých je seženete i více než o polovinu levněji. Aktuálně začíná cena zlevněných jíšek značek Knorr, Vitana apod. na 19,90–21,90 Kč.
Hrnec plný guláše Canva

Škrob

Hledáte, jak zdravě zahustit guláš? Sáhnout můžete i po škrobu, i když pro guláš se nejedná zrovna o vhodnou variantu. Jednak mu dodá o trochu jinou konzistenci (než například jíška, chleba či brambory), současně ale také může po nějaké době řídnout – což je zrovna u guláše, který tu nejlepší chuť získává až po řádném odležení a předpokládá se u něho opakované ohřívání, nežádoucí. Na druhou stranu je škrob vhodnější alternativou pro osoby trpící intolerancí na lepek a není tak kalorický jako mouka či jíška.

Kupte si maso na guláš v akci

Brambory

Oblíbeným způsobem zahušťování jsou i brambory. Ty totiž obsahují polysacharidy složené z molekul, které se ve vodě a při vyšší teplotě kolem 70 °C štěpí, nasávají vodu a bobtnají. Jak zahustit guláš bramborou? Brambory je potřeba před přidáním do guláše nastrouhat, a to na nejdrsnější části struhadla (té, která má ostré výstupky trčící ven), poté je nechte vařit alespoň 20 minut.

  • Praktický tip: Pokud vaříte bramborový guláš a nechce se vám zbytečně zahušťovat moukou nebo jíškou, vyjměte část uvařených brambor se šťávou, rozmixujte je do hladké, husté kaše a vraťte zpátky do guláše. Krásně tím zhoustne a nebudete do něj muset přidávat žádnou surovinu navíc.
Mísa plná brambor připravených k oškrabání Canva

Cibule

To, že do správného guláše patří pořádná nálož cibule, je známá věc. Důvodem je nejen lepší chuť, ale i skutečnost, že rozvařená cibule pomáhá tekutinu zahustit. Nebojte se proto opravdu dávkovat dostatečné množství: na 1 plnou misku nakrájeného masa dávejte 1 plnou misku cibule. Tedy cibule by mělo být objemově (nikoliv váhově) stejně jako masa.

Chcete něco extra? Dopřejte si guláš ze zvěřiny

Jak zdravě zahustit guláš? Vyzkoušejte pohanku, jáhly nebo hrašku

Kromě cibule, brambor a škrobu existují i další způsoby, jak guláš bezlepkově zahustit. Tyto alternativy jsou ideální nejen pro ty, kteří lepek ze zdravotních důvodů nemohou, ale i pro ty, kteří chtějí sáhnout po lehčích variantách, než je mouka, jíška nebo chleba.

Vhodné jsou pohankové či jáhlové vločky, zvolit však můžete i různé bezlepkové mouky, například rýžové nebo cizrnové. Oblíbený je také český výrobek zvaný hraška, což je směs rozemletého žlutého hrachu, obilovin, soli a jemného koření. Používá se nejen k zahuštění, ale i obalování. Je pouze nutné počítat s trochu jinou chutí výsledného pokrmu.

  • V případě guláše doporučujeme sáhnout po Hrašce pikant, která je obohacena o sušený česnek a chilli koření (250g balení koupíte za cca 40–50 Kč).