Objevte sílu čarovných bylin, jak ji neznáte

Objevte sílu čarovných bylin, jak ji neznáte Koukol v obilí, z.s.

Určitě jste se již setkali s bylinkami jako mateřídouška, dobromysl, přeslička, řebříček, jitrocel nebo třezalka. Každá z těchto bylinek je opravdovým zázrakem. Používaly je již naše babičky k léčení všech možných neduhů. Nejen, že pomáhají vnitřně, ale věděli jste, že je můžete využít i ke koupelím?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Na benzinku jako do supermarketu: BILLA otevírá další obchody VIVA

Mateřídouška se dříve používala k první koupeli miminek hned po narození, aby podpořila první nádechy. Spolu s dobromyslí je častou přísadou do bylinných koupelí, protože posiluje celý organismus. Prospívají i při revmatismu a kožních onemocněních. Ve středověku lidé věřili, že je dobromysl ochrání před „zlou mocí“. Dobromysl, třezalka i mateřídouška byly součástí „svatojánského kvítí“, kterému byla přisuzována zvláštní moc – bylinky trhané na sv. Jana měly ochránit nejen lidi, ale i jejich stavení a zvířectvo od nemocí a všeho zlého. Měsíček, ale i třezalka blahodárně působí na drobné rány, popraskanou kůži, jizvy a spáleniny.

Krásné farní louky ve Volfarticích u České Lípy přímo vybízejí ke sběru bylin Koukol v obilí, z.s.

Přeslička a popenec zklidňují podrážděnou pokožku a podporují léčbu ekzémů a kožní vyrážky. Popenec byl považován také za zázračnou bylinu, která chrání před morem a očarováním. Naprosto úžasná je lnice květel, která roste na podzim téměř v každém příkopě. Již ve starověku se používala k léčbě zlaté žíly (hemoroidů). Řebříček a jitrocel zase byly nazývány bylinkami dřevorubců, používaly se jako okamžitá pomoc při zastavení krvácení. Ale i stromy mají své využití, dub a ořešák mají skvělé dezinfekční účinky. Jejich odvarem se doporučovalo omývat křečové žíly, akné a špatně se hojící rány.

Všechny tyto čarovné bylinky, ať už čerstvé nebo sušené, lze využít i ke koupeli. Byliny se mohou macerovat v olejích nebo se připraví jako odvar. Každá část rostliny má jiný způsob zpracování – je rozdíl, zda se používá květ, list, kořen případně kůra.

Zajímavý způsob zpracování bylin najdete ve vesnici Volfartice Koukol v obilí, z.s.

Tip pro Vás

Objevte sílu bylin i bez složité přípravy koupelí s ručně vyráběnými bylinnými mýdly Mýdlárny Koukol z čistého prostředí ve Volfarticích u České Lípy. Místní ženy zde vyrábí 100% přírodní mýdla na základě unikátních receptur za pomoci divokých druhů bylinek z nejkvalitnějších surovin. Navrací se k tradiční rukodělné práci v souladu s koloběhem ročních období, to vše s cílem pečovat o tělo přirozeně. Během výrobního procesu metodou za studena se zachovávají účinky všech prospěšných látek, minerálů a vitamínů obsažených v použitých surovinách a macerátech.

Mýdlárna Koukol ve Volfarticích sídlí v budově barokní fary z roku 1756 Koukol v obilí, z.s.

„Každá z bylinek je vhodná na různé kožní problémy či jen na suchou nebo citlivou pleť,“ říká zakladatelka mýdlárny Magdaléna Špeldová. Byliny získává samosběrem na farních loukách a zároveň správnou péčí o louky přispívá ke zvýšení druhové pestrosti rostlin a drobných živočichů zdejší lokality. Je zde zmapováno na 180 rostlinných druhů! Sběr bylin nás vrací ke kořenům a my tak znovu nalézáme dědictví, které nám příroda nabízí.