Jak vypadá největší stavebnice LEGO? Obří Titanic z 9 090 dílků budete skládat hodně dlouho

Parník Titanic ze stavebnice LEGO LEGO

I na český trh připluje ještě letos jeden z největších modelů, které kdy LEGO vyslalo do světa. Unikátní model proslulého parníku Titanik je další stavebnicí určenou především pro dospělé milovníky této dánské firmy. Podívali jsme se na to, jaké fascinující detaily bude obrovský model lodi skrývat, kdy bude u nás v prodeji i jaké další zajímavé modely, repliky a umělecké stavebnice firma LEGO pro své dospělé publikum v minulosti představila.

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Velkolepý LEGO set připomíná příběh slavné lodi

Obří replika Titaniku budí ve světě rozruch. Sběratelský výstavní model láká především úchvatným designem, důmyslnými detaily a elegantní architekturou. A samozřejmě cílí na všechny stavitele, milovníky historie a ty, které fascinuje příběh této „nepotopitelné lodi“. Právě letos je to totiž právě 110 let, které od tragické havárie uplynuly.

LEGO se rozhodlo připomenout tento významný historický okamžik a vzdát hold slavnému parníku i námořnímu inženýrství kolosální stavebnicí, která aktuálně patří k největším setům vůbec. Stavitelský projekt čítá více než 9 000 dílků.

Nahlédnutí do útrob lodi stojí za to

Model Titaniku v měřítku 1 : 200 má přes 135 cm na délku, 44 cm na výšku a 16 cm na šířku. Dá se rozložit na tři části, díky kterým budete mít možnost nahlédnout do interiéru lodi, který tvoří propracovaná síť schodišť a chodeb a ve spodní části také turbín, které lze roztočit a rozpohybovat pístové motory. Z venku stojí za obdiv promenádní paluba, bazén a plno dalších autentických detailů.

Žena si prohlíží dvě části LEGO modelu parníku Titanic LEGO

Historické repliky a věrné modely Titaniku jsou velmi oblíbené

Stavebnice LEGO Titanic (10294) se u nás začne prodávat od 1. listopadu 2021 a bude stát 15 999 Kč. Pokud máte v rodině nebo mezi blízkými nadšené sběratele historických exemplářů, tento set může být krásným dárkem k narozeninám i nadcházejícím Vánocům.

  • Tip: Na trhu najdete i další, historicky přesné modely tohoto slavného parníku. Například značka Cobi Smithsonian uvedla hned několik modelů: levnější v měřítku 1 : 450 seženete u internetových prodejců od 1 089 Kč, dražší za cca 4 200 Kč je potom skoro metrový model v měřítku 1 : 300.
  • Podobně jsou na tom také repliky Titaniku od firmy Revell, která navíc udělala radost fanouškům této lodi originálním adventním kalendářem – každý den až do Vánoc najdete v jednom z 24 okýnek dílky k sestavení celého modelu Titaniku (kalendář koupíte na internetu za 1 399 Kč).

Aby si i dospělí měli s čím hrát...

To, že je LEGO stavebnicí i pro dospělé, dokazuje firma již pěknou řádku let. Za tu dobu vydala mnoho originálních kolekcí, které cílovou skupinu lákají nejen svou zábavností a hravostí, ale i funkčností nebo designem, díky kterému se stávají stylovým doplňkem každého moderního interiéru.

Titanic není první (a věříme, že ani poslední) historicky přenosnou replikou, kterou LEGO vydalo. Oblíbený je například model římského Kolosea z řady LEGO Creator Expert, kterou tvoří i další zajímavé světové stavby a objekty (např. stadion Manchester United), hrady, městské budovy, modely ikonický aut a další.

Žena si prohlíží květiny z LEGO stavebnice ve váze LEGO

Mozaikové obrazy, květiny do vázy i slavné adidasky

Milovníky rostlin určitě zaujme botanická kolekce, v rámci níž Lego představilo „kostičkové“ řezané květiny do vázy, bonsaj i exotickou Strelícii královskou v květináči.

Krásnou dekorací jsou také stavebnice z řady LEGO Ideas. Umělecké duše se mohou vyřádit při stavění modelu psacího stroje nebo piana, a zcela nový zážitek slibují unikátní mozaikové sady LEGO Art, které vzdávají hold ikonickým osobnostem z řad umělců, hudebníků i filmových hrdinů.

  • Každá sada nabízí 3 nebo 4 možnosti sestavení, které ve výsledku tvoří zajímavý obraz. Na stěně vám tak může viset zcela originální podoba Marilyn Monroe, Andyho Warhola, The Beatles či postav z filmů Marvel a Star Wars.

Skutečnou lahůdkou si LEGO přichystalo i pro příznivce kultovních botasek Adidas Superstar, které byly světu představeny v roce 1969. Stavebnice této bílé adidasky se prodává ve stejné krabici jako boty skutečné a její cena začíná na 1 990 Kč.

Stavebnice Merkur: Za socialismu nedostupná „nadhračka“

České stavebnice Merkur mají opravdu dlouhou tradici, počátky značky sahají do roku 1920. V dobách socialismu se tato nedostupná stavebnice dědila z generací a i dnes s oblibou prarodiče věnují nebo kupují tyto stavebnice svým dětem a vnoučatům. Oproti stavebnicím LEGO se díly spojují pomocí šroubků a matiček. Vlajkovou lodí řady Merkur je pětivrstvá, klasická velká stavebnice, která se prodává za cenu kolem 4 500 Kč.

Kde koupíte všechny zajímavé stavebnice pro dospělé?

Na závěr pro vás máme jeden nákupní tip. Širokou nabídku stavebnic LEGO, včetně těch prémiových, určených především pro dospělé, koupíte samozřejmě na oficiálních stránkách výrobce, ale i v internetových obchodech Mall.cz a Alza.cz. A pokud plánujete koupit LEGO i svým dětem na Vánoce, bohatý výběr mají například v Tescu nebo od soboty 30. 10. v Lidlu, kde je možné plno stavebnic objednat již nyní online přes Lidl-shop. Mnoho setů v akci pak najdete také v Globusu, a to až do 23. 11.