Firmy trápí nedostatek čipů napříč trhem. Zdraží se lednice i pračky a další domácí spotřebiče

Vystavené pračky v prodejně elektro Canva

Utlumená výroba zapříčiněná covidem-19 se sice vrací do původních čísel, naráží však na chybějící materiál. Kdo dřív přijde, ten dřív kupuje, ovšem mnohdy za výrazně vyšší ceny než dříve – a to platí především na trhu s elektronickými čipy, kterých je nedostatek, jaký jsme doposud neviděli.

Přečtěte si také

Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Obrovské firmy omezují výrobu

Čím novější auto, tím více elektroniky. Proto musela i Škoda Auto kvůli chybějícím čipům přistoupit na omezení výroby. Zaměstnanci místo odvádění práce sedí doma a dostávají redukovaný příjem.

Průměrně je v jednom autě 1 500 polovodičů, v nejmodernějších vozech až 3 000. Když tedy po koronavirové krizi chtěly automobilky čipy, výrobci na ně neměli kapacity. Po čipech totiž vzrostla poptávka i v důsledku homeofficů, kdy se vyrábí více počítačů, monitorů a dalšího příslušenství.

Ztráty firem jsou enormní

Nedostatek čipů firmy jednoznačně pocítí. Poradenská firma AlixPartners predikovala ztrátu na tržbách pro automobilový průmysl v roce 2022 ve výši 4,6 bilionu Kč. V počtu aut se jedná o 7,7 milionu vozů.

Dalším zvučným jménem, tentokrát mimo automobilový průmysl, které pociťuje krizi, je Apple. Ten si sice své čipy sám vyvíjí, ale vyrábí je u externích partnerů – a ti nemají kapacity na výrobu. I takový gigant jako výrobce telefonů iPhone tak nedodává na trh tolik produktů, kolik by chtěl.

Obdobných značek a společností je nicméně nespočet a elektronika se dnes nachází v ledasčem. Pokud čip není dostupný u distribuce, může firma sáhnout po tzv. brokerech, jejichž ceny jsou ovšem mnohonásobné, někdy až nepředstavitelné. Jestli však chtějí firmy vyrábět, nezbývá jim, než nové ceny akceptovat (a později je nejspíš promítnout do cen svých výrobků).

Detail elektronického čipu aPhoenix photographer / Shutterstock.com

Zdražování pocítí i domácnosti

Rozhlédněte se po svém obývacím pokoji a zamyslete se, v čem všem je elektronika skrytá. Televizor, ovladač, router, hodiny, set-top box… a pokračovat bychom mohli hodně dlouho. Stejně tak v kuchyni – lednice, sporák, mikrovlnná trouba, myčka...

Ne všechny kategorie produktů zdraží. Některé čipy jsou dostupnější více, některé méně. Je navíc běžné, že produkty jsou doručovány se zpožděním a firmy jsou vůbec rády, že něco dostaly. To potvrzuje i generální ředitelka CZC.cz Jitka Dvořáková: „Na něco specifického můžete čekat i měsíce a nedočkáte se. Nedostatek je i u spotřebičů. Tam ke zdražení dojde, ledničky a myčky. Jakmile je to velké, cena dopravy roste rychleji,“ popisuje Dvořáková.

Radost na Vánoce chystejte radši už teď

Výhled do budoucnosti

Továrny na čipy stojí miliardy dolarů a potrvá roky, než budou postaveny. Je proto otázkou, jak dlouho bude krize s čipy trvat. Nám nezbývá než držet palce a doufat, že skončí co nejdříve – jinak se totiž zdražování rozhodně nevyhneme.