Historie obchodních domů Prior, kterým se přezdívá nákupní mekka 70. let. Některé stále stojí

Dobová fotografie jižní fasády OD Prior Pardubice Rastislav Stur / Shutterstock.com

Mezi lety 1965 a 1975 jich byly desítky. Dalo se v nich sehnat poměrně žádané zboží, které jinde neměli, často se před nimi tvořily fronty a jejich architektura byla nezaměnitelná. Řeč je o Priorech, obchodních domech, které vznikaly v socialistickém Československu, a ještě v dnešní době je najdeme ve větších českých městech.

Přečtěte si také

10 největších chyb, kvůli kterým naše pleť stárne mnohem rychleji. Jak se jich vyvarovat?

Na vlně brutalismu

Obchodní domy Prior byly stavěny ve architektonickém stylu brutalismu, který vrcholil v 50. až 70. letech. Jeho základní prvek se skrývá už v názvu – (béton) brut, neboli drsný beton.

Brutalismus přinesl do architektury záměrnou konstrukční transparentnost, tedy přiznání materiálů a užitných prvků, jako jsou surový betonový povrch či viditelné potrubí. Jeho hlavní charakteristikou je pak pravidelnost a opakování jednotlivých prvků.

Na rozdíl od funkcionalismu, na který navazuje, na striktním použití prvků netrvá a ponechává tak autorovi značkou svobodu. Zatímco architekty brutalistní budovy většinou fascinují, široká veřejnost je často spíše kritizovala pro ignorování historického rázu místa, na kterém stojí.

Obchodní dům Kotva Ioannis7 / Shutterstock.com

Revoluce v nakupování

V poválečném Československu byl akutní nedostatek bytů, proto přišla nejprve na řadu výstavba rozsáhlých sídlišť. Později začal být znát i akutní nedostatek obchodů, a proto se začaly po vzoru západních států budovat samoobsluhy, které byly v Československu, kde do té doby vládl pultový prodej, opravdu revoluční.

První samoobsluha v Československu vznikla na Žižkově v roce 1955, rozšíření tohoto druhu prodeje nastalo poté v 60. letech. Vrcholem pak byla výstavba obchodních domů, které nabízely nákup všeho možného pod jednou střechou. Mezi ně patřily právě obchodní domy Prior, které do našich končin přinesly nejen revoluci v nakupování, ale třeba i první eskalátory. V nabídce měly nejen nábytek, domácí potřeby a vybavení zahrady, ale též oblečení, obuv, sportovní výstroj či rybářské potřeby. V Priorech byly k dispozici také kavárny nebo kina.

Proměna v tržnice a bytové komplexy

Ačkoli by měly být ceněné pro svou architektonickou hodnotu, obchodní domy Prior nemají dnes bohužel dobrý zvuk, protože si je lidé spojují s obdobím Husákovské normalizace. Na údržbu staveb z minulého století buď nejsou peníze, anebo jejich klasickému vzhledu uškodila nevhodná rekonstrukce. Majiteli Priorů jsou v dnešních dnech především velcí developeři, kteří původní obchodní domy často rekonstruují, proměňují je v tržnice nebo místo nich staví rozsáhlé bytové komplexy.

  • V roce 2009 byl zbourán například liberecký obchodní dům Ještěd, pro nějž se nepodařilo získat status kulturní památky. Na jeho místě nyní stojí obchodně-zábavní centrum.
  • Změnami prošel i Prior v Pardubicích, který je nyní součástí nového obchodního centra Atrium Palác Pardubice.
  • V obchodním domě Labe v Ústí nad Labem zase nový majitel zrušil velkoplošný prodej a obchod rozdělil mezi více nájemců.
  • Ve Zlíně se před třemi lety, po rozsáhlé rekonstrukci otevřel nový obchodní dům na zlínském náměstí Práce, jehož největším nájemcem je zlínská společnost HP Tronic, která provozuje síť elektroprodejen Datart a mimo jiné vlastní výrobce domácích spotřebičů ETA.

Podle oficiálních stránek, je v provozu čtrnácti prodejen Prior v centrech velkých měst po celé České republice.

Bývalý obchodní dům Prior ve Zlíně Prior, obchodní domy, a.s.

Obchodní domy Kotva a Máj

Mezi Priory jsou ale i takové, které zůstaly téměř stejné jako před lety, například pražské domy Kotva nebo Máj, které svou tradici udržely poměrně se ctí.

  • OD Kotva je počinem manželů Machoninových, kteří pomocí spojených šestibokých hranolů, které Kotvu tvoří, rozbili dojem obří stavby a přizpůsobili ji tak historickému prostředí Prahy 1. Kotva byla slavnostně otevřena v roce 1975 a v téměř nezměněné podobě zde stojí dodnes.
  • Obchodní dům Máj navrhli v letech 1973 až 1975 architekti John Eisler, Miroslav Masák a Martin Rajniš. Autoři reagovali na hnutí high tech a použili například metodu suché montáže či eskalátory v prosklené hale. Na budově jsou také patrné prvky neofunkcionalismu, například prolamovaná pásová okna.

Zdroj: Prior.cz, idnes.cz