Hrabete listí na zahradě? Chyba – skvěle poslouží jako hnojivo i ochrana

Hrábě v hromadě listí na trávě Elena Elisseeva / Shutterstock.com

Podzim je tady a ním se začínají pod stromy kupit hromádky listí. Zahrádkářům může pomalu přerůstat přes hlavu, a tak je potřeba se s ním vypořádat. Dá se vůbec shrabané listí nějak využít? Poradíme vám několik možností, co s ním můžete udělat.

Přečtěte si také

Sezóna ředkviček je tady! Vyzkoušejte netradiční recepty a doplňte vitamíny

Jak využít podzimní listí?

Unavuje vás už neustálý boj se spadaným listím? Rozhodně nemusíte zoufat – tento materiál může být pro zahrádkáře úplný poklad. Poslouží totiž jako hřejivá ochrana rostlin před mrazem, výborný základ kompostu či coby hnojivo pro trávník, pokud se vám nechce hrabat.

Kompostování

Skvělý způsob, jak využít spadané listí, je ho zkompostovat. Kompostérů je několik druhů a s každým se musí pracovat trochu jinak. Pokud zvolíte drátěný či dřevěný kompostér, musíte prosypat jednotlivé vrstvy listí zeminou a kompost pak nechat přirozeně dozrát. Nejčastěji se však využívají kompostéry plastové. V nich dochází k rychlejšímu tlení, ale musí se řádně prolít vodou.

Tip: Tlení lze urychlit nadrcením listí i s větvičkami v drtiči zahradního odpadu, případně si můžete v hobby marketu koupit urychlovač kompostu.

Muž nakládá spadané listí na kolečko Photographee.eu / Shutterstock.com

Hnojivo

Hodnotný listový humus pak můžete využít v zahradě jako organické hnojivo a na jaře se bude lehký substrát hodit při přesazování pokojových květin.

Kam listí správně vyhodit?

Pokud se vám nechce pouštět do kompostování nebo máte listí příliš mnoho, můžete využít sběrné kontejnery na bioodpad, případně listí po částech odnášet do obdobných popelnic.

  • Popelnice na bioodpad se nacházejí vedle klasických popelnic na tříděný odpad. Jejich počet sice stále roste, ale na mnoha místech je zatím nenajdete.
  • Svoz bioodpadu zařizují individuálně jednotlivá města a obce. Pokud poblíž vašeho domu takový kontejner není, můžete listí odvést do kompostárny sami.
Ideální doba vysadit na zahradě vřes

Ochrana před mrazem

Shrabat všechno listí a dát ho jen do kompostéru či sběrného kontejneru na bioodpad by ovšem byla velká škoda. Listí totiž výborně chrání půdu a rostliny před vlhkem, mrazem a silným zimním sluncem.

Využít ho tak můžete třeba k zakrytí choulostivých dřevin, keřů a květin. Nahrňte ho k rostlinám a trochu zasypte kompostem, aby jej vítr neodfoukl, nebo na něj položte netkanou textilii a převažte provázkem. A na jaře se už jen pokochejte krásnou a zdravou zahradou!

Muž fouká listí zahradním vysavačem Saklakova / Shutterstock.com

Vysavač na listí

Koho by bavilo neustále hrabat listí hráběmi. Pro jeho sběr na zahradě přitom můžete využít speciální zahradní vysavače, které ho silným proudem vzduchu nasají a zpětným chodem jej poté snadno vysypou do pytle či přímo do kompostéru.

Tip: Některé typy vysavačů mají i funkci drtiče. Takto nadrcené listí lze rovnou rozprostřít po trávníku, aby fungovalo jako skvělé hnojivo.