Dýňové latte macchiato s medovým kořením

Káva, která voní podzimem, tak přesně takové je dýňové latte macchiato s medovým kořením. Vyzkoušejte si tuto lahodnou kávu připravit podle našeho videoreceptu. Koření si můžete namíchat podle své chuti, anebo použít hotovou vánoční směs na perníčky, kterou koupíte v každém supermarketu.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Jak vzniklo dýňové latte?

Dýňové latte je podzimní nápoj, který se stal populárním díky americkému řetězci kaváren. Poprvé objevilo v roce 2003 jako sezónní nabídka. Od té doby se stalo jedním z nejprodávanějších nápojů této kavárny, který si každý rok objedná více než 200 milionů lidí.

Co obsahuje?

Jedná se kávu s mlékem, dýňovým pyré a kořením, jako je skořice, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček.

Dýňové latte obsahuje pouze asi 2 % dýně. Většinu chuti dodává dýňové koření, které je směsí různých druhů koření. Někteří lidé si myslí, že dýňové latte je zdravé, protože obsahuje dýni, ale ve skutečnosti je to velmi kalorický a sladký nápoj.

Ingredience

  • půl malé dýně Hokkaidó
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 300 ml mléka
  • 4× espresso (nebo 120 ml silné kávy)
Dýňové latte macchiato na stole s podzimní dekorací Kupi.cz

Postup

  1. Dýni Hokkaidó si rozpulte, vydlabejte její dužinu a nakrájejte ji na plátky a poté na kostičky. Vložte je do vařící vody a vařte do změknutí.
  2. Kostičky dýně přendejte do misky a rozmixujte tyčovým mixérem. V druhé misce smíchejte med s trochou skořice a mletého zázvoru.
  3. Do sklenic na kávu vždy vložte část dýňového pyré a medové směsi. Přidejte napěněné mléko a dolijte čerstvě připraveným espressem. Vršek pěny dozdobte zbytkem medu s kořením.

Dýňové latte má své fanoušky i odpůrce. Někteří lidé milují jeho sladkou a kořeněnou chuť, zatímco jiní ho považují za příliš umělý a přeslazený. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte ho na vlastní kůži!

Zdroj: kava-arabica.cz, autorský recept a video Kupi.cz