Co s rajčaty, která nestačila dozrát? Vyzkoušejte 3 způsoby, jak je doma nechat zčervenat

Žena s bednou rajčat mariyaermolaeva / Shutterstock.com

Září a začátek října je před podzimními lijáky a prvními mrazíky posledním obdobím, kdy sklízet letošní úrodu rajčat. Pokud vám některá dozrát nestihla a keříky máte obsypané nazelenalými plody, rozhodně nevěšte hlavu. Rajčata dokážou poměrně dobře zčervenat i otrhaná. Jakými způsoby je můžete nechat dozrát, jak tento proces urychlit a jsou nezralá zelená rajčata opravdu jedovatá?

Přečtěte si také

Céčka byla radostí dětí z 80. let. K čemu původně sloužila a co odstartovalo jejich popularitu?

Jak nechat dozrát rajčata?

Dozrát doma můžete nechat všechna rajčata, která jsou neporušená, nenamrzlá a nejsou napadená plísní. Existuje několik způsobů, jak na to. Některé z nich dokonce nevyžadují přítomnost světla, protože rajčata zvládnou dozrát i bez něj, a nebudou vám proto ani zabírat místo v kuchyni nebo u oken.

Nezapomeňte plody během dozrávání čas od času zkontrolovat, zda některé z nich nezačaly plesnivět nebo hnít. Chcete-li zrání zelených rajčat urychlit, přidejte k nim do krabice nebo přepravky zralé jablko nebo banán. Tyto druhy ovoce mají vyšší obsah ethylenu, který podporuje dozrávání.

Keříky s nedozrálými rajčaty eugenegurkov / Shutterstock.com

3 způsoby, jak rajčatům pomoct v dozrávání

  1. Zavěšená: Větvičku nebo špičku keře s plody zavěste vzhůru nohama v teplé a světlé místnosti. Dojít takto můžete nechat celý keřík vytržený i s kořeny. Jak budou plody postupně červenat, sklízejte je i se stopkou, déle vydrží.
  2. V krabici v temnu: Rajčata naskládejte do krabice nebo vyšší přepravky tak, aby byla stopkou nahoru. Nádobu přikryjte (v případě přepravky např. utěrkou nebo novinami) a umístěte na několik dní na temné a suché místo, kde se teplota pohybuje kolem 18–20 °C. Máte-li doma teplejší chodbu nebo vytápěný sklep, klidně krabici s rajčaty umístěte tam. Na menší rajčátka můžete také použít plata od vajec a do každého důlku umístit jeden plod.
  3. V přepravce u okna: Rajčata vyskládejte do nízké přepravky, lísky či bedýnky vystlané pečicím papírem nebo novinami. Plody rovnejte pouze do jedné vrstvy, aby se vám snáze kontrolovaly bez velkého přehrabování. Přepravku přikryjte navlhčenou utěrkou a postavte do blízkosti okna.
Rajčatová omáčka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka je ideální způsob, jak si chuť rajčat užít a uchovat na později. Omáčku můžete použít na těstoviny, do omáček na lasagne či ragú, pod maso, na pizzu, nebo dokonce jako dip. Příprava je velmi jednoduchá a stačit vám bude pouze pár surovin.

Rajčatová omáčka

Jsou zelená rajčata opravdu jedovatá?

Pokud jste někdy slyšeli, že podobně jako například brambory jsou nedozrálá rajčata toxická a mohou způsobovat otravu, je to sice pravda, ale pouze při pozření opravdu velkého množství. Zelené plody totiž obsahují látku solanin, které bychom museli snít asi 400 mg, aby měla na náš organismus fatální vliv, nebo 25 mg, aby se projevily nepříjemnosti jako nevolnost, zvracení a žaludeční křeče.

Jedno mírně nedozrálé rajče ovšem obsahuje asi jen 2 mg solaninu, a proto se nemusíte rajčat dozrávajících v domácích podmínkách vůbec bát. Tepelnou úpravou nebo fermentací se navíc množství solaninu snižuje, takže pokud si z takových plodů vytvoříte nejrůznější vařené, pečené či kvašené lahůdky, vůbec nic vám nehrozí.

Nezralá zelená rajčata na dřevěném prkénku Piece of Cake / Shutterstock.com

Jak zpracovat zelená rajčata?

I lehce nedozrálá rajčata můžete zužitkovat do mnoha pokrmů. Připravíte z nich domácí kečupy, salsy nebo čatní, čalamády, hodí se do zeleninových jídel i při pečení pod maso. Výborná jsou smažená kolečka rajčat v těstíčku a jak jsme již zmínili, ideálně se tyto plody hodí pro domácí nakládání. Mléčné kvašení neboli fermentace jim propůjčí zajímavou chuť. Úrodu plnou vitamínů a zdraví prospěšných látek si navíc tímto způsobem uchováte i na sychravé podzimní dny.

Zdroje: Hobby.blesk.cz, iReceptar.cz, Abecedazahrady.dama.cz, Pestik.cz, Prima-receptar.cz