Září a začátek října je před podzimními lijáky a prvními mrazíky posledním obdobím, kdy sklízet letošní úrodu rajčat. Pokud vám některá dozrát nestihla a keříky máte obsypané nazelenalými plody, rozhodně nevěšte hlavu. Rajčata dokážou poměrně dobře zčervenat i otrhaná. Jakými způsoby je můžete nechat dozrát, jak tento proces urychlit a jsou nezralá zelená rajčata opravdu jedovatá?
Dozrát doma můžete nechat všechna rajčata, která jsou neporušená, nenamrzlá a nejsou napadená plísní. Existuje několik způsobů, jak na to. Některé z nich dokonce nevyžadují přítomnost světla, protože rajčata zvládnou dozrát i bez něj, a nebudou vám proto ani zabírat místo v kuchyni nebo u oken.
Nezapomeňte plody během dozrávání čas od času zkontrolovat, zda některé z nich nezačaly plesnivět nebo hnít. Chcete-li zrání zelených rajčat urychlit, přidejte k nim do krabice nebo přepravky zralé jablko nebo banán. Tyto druhy ovoce mají vyšší obsah ethylenu, který podporuje dozrávání.
Kupte se slevou Rajčata oválná.
Pokud se vám nechce na červená rajčátka čekat, pro ta zralá keříková i cherry můžete zatím vyrazit do obchodů.
Pokud jste někdy slyšeli, že podobně jako například brambory jsou nedozrálá rajčata toxická a mohou způsobovat otravu, je to sice pravda, ale pouze při pozření opravdu velkého množství. Zelené plody totiž obsahují látku solanin, které bychom museli snít asi 400 mg, aby měla na náš organismus fatální vliv, nebo 25 mg, aby se projevily nepříjemnosti jako nevolnost, zvracení a žaludeční křeče.
Jedno mírně nedozrálé rajče ovšem obsahuje asi jen 2 mg solaninu, a proto se nemusíte rajčat dozrávaných v domácích podmínkách vůbec bát. Teplenou úpravou nebo fermentací se navíc množství solaninu snižuje, takže pokud si z takových plodů vytvoříte nejrůznější vařené, pečené či kvašené lahůdky, vůbec nic vám nehrozí.
I lehce nedozrálá rajčata můžete zužitkovat do mnoha pokrmů. Připravíte z nich domácí kečupy, salsy nebo čatní, hodí se do zeleninových jídel i při pečení pod maso. Výborná jsou smažená kolečka rajčat v těstíčku a jak jsme již zmínili, ideálně se tyto plody hodí pro domácí nakládání. Mléčné kvašení neboli fermentace jim propůjčí zajímavou chuť, a úrodu plnou vitamínů a zdraví prospěšných látek si navíc tímto způsobem uchováte i na sychravé podzimní dny.