Domácí bezinkový likér je přesně ten druh sladkého hříchu, který vám vnese do kuchyně vůni koření, bobulí a kapku alkoholu navíc. Lahvička této dobroty vydrží dlouhé měsíce a při správném uskladnění se chuť ještě prohlubuje. Připravíte ho snadno, jen se musíte obrnit trpělivostí a dát mu čas odležet. Pak vás odmění tekutinou s temně rubínovou barvou a chutí, která nemá konkurenci v žádném obchodě.
Bezinkový likér má u nás dlouhou tradici. Na venkově se vyráběl nejen jako pochoutka pro zimní večery, ale také jako domácí „léčivý panák“ na nachlazení nebo na trávení po těžkém jídle. Moje babička si dávala malou skleničku po nedělním obědě a tvrdila, že je to lepší než jakékoli prášky. Recepty se předávaly v rodinách, někdo přidával skořici, jiný muškátový oříšek. Vždy ale platilo jedno – černé bezinky dodají likéru výjimečně bohatý tón, který v kombinaci s kořením a alkoholem působí skoro kouzelně. A navíc v domácí podobě vyjde likér levněji než drahé značkovky.
Černý bez (Sambucus nigra) je rostlina, kterou naši předci považovali za amulet zdraví i ochrany. Bobule obsahují přírodní pigmenty a účinné látky, které prospívají imunitě. Bezinkový likér tak v sobě spojuje tradici, přírodní bohatství i moderní požitkářství. Zajímavostí je, že podobné ovocné likéry se dodnes připravují v Rakousku a Německu, kde se často podávají i jako digestiv po večeři. A pokud se vám zdá čekání na maceraci dlouhé, vězte, že právě čas dokáže chuť znásobit.
Jablečné řezy patří mezi oblíbené klasiky, které potěší každého fanouška sladkostí. Díky rychlé přípravě a svěží chuti jablek jsou ideální volbou k odpolední kávě nebo čaji. Celý proces zabere jen několik minut a výsledkem jsou krásně šťavnaté řezy.
Trpělivost je krásná vlastnost… ale přiznejme si, někdy prostě chceme ochutnat hned. Proto mám pro vás i zjednodušenou verzi bezinkového likéru. Uvaří se podobně jako sirup a díky alkoholu získáte voňavý nápoj, který můžete stáčet do lahví prakticky okamžitě. Je to ideální řešení, když chystáte rychlý domácí dárek nebo se vám nechce čekat celou sezónu.
Oksana_Schmidt / Shutterstock.com
Je jemnější, víc „sirupová“, s výraznou ovocnou linkou. Hodí se na vánoční přípitek, do kávy nebo jako dárek, když nestíháte připravit dlouze macerovanou verzi. Čím déle ale tento likér necháte stát, tím lahodnější a zakulacenější bude, takže pokud vydržíte alespoň týden, odměna je znát.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz