Zatočte s nachlazením prostřednictvím aromaterapie. Esenciální oleje uvolní ucpané dutiny a zmírní bolesti hlavy

Mladá žena používá esenciální olej na vlasy a kůži polinaloves / Shutterstock.com

Jak uvolnit ucpané dutiny nebo podpořit imunitu prostřednictvím vůně? Pomocí aromaterapie. Ta využívá esenciální oleje, které jsou zcela přírodní a pochází z rostlin. Nejenže si díky nim můžete vychutnat relaxaci, povzbudit se při práci i před spaním, dokážou dokonce pomoci při nachlazení. Jakým pravidlem se řídit? Méně je více.

Přečtěte si také

Milujete vajíčka? A víte, jak je skladovat a kdy už je raději nejíst?

Co je aromaterapie?

Terapie vůní? Možná. V každém případě jde o účinnou formu působení silic na lidské tělo – a ty mohou pomoci jako prevence onemocnění, jako podpůrný prostředek při nachlazení či migréně a v neposlední řadě jako uvolňující pomůcka při aromaterapeutických masážích a koupelích.

My se však podíváme právě na možnost inhalace. Při ní bohatě stačí, když budete mít při ruce difuzér nebo oblíbenou aromalampu. Pak už je potřeba jediné: kromě aromaolejů si dopřejte chvíli pro sebe.

Vonný olej vs. esenciální olej

Pozor – nezaměňujte esenciální (éterické) oleje s vonnými.

  • Každý esenciální olej má označení 100% a je zcela přírodní. Vonný olej bývá vícesložkový a převážně syntetický, nepůsobí aromaterapeuticky, slouží spíše k provonění prostoru a doplnění atmosféry interiéru.
  • Vždy tedy zkontrolujte etiketu, v mnoha případech napoví i cena. Za kvalitu si můžete připlatit.
Mladá žena čichá k lahvičce s éterickým olejem Andrey_Popov / Shutterstock.com

Kolik oleje přidat do aromalampy?

Také jste si dosud mysleli, že do aromalampy je potřeba přidat alespoň 20 kapek, aby to u vás krásně vonělo? To je právě častá chyba. V aromaterapii platí pravidlo „méně je více“. Stačí málo, aby vůně působila na vaše smysly. Jedině tak necháte své tělo koncentrovat. Ať už zvolíte aromalampu, či moderní difuzér, vždy přidávejte pouze pět až šest kapek oleje. Pokud jde o mix, pak je kapek jednotlivých olejů ještě méně: pět až šest kapek je celkový součet.

Jak se zbavit rýmy?

Zase ta rýma! Co si tedy dopřát aromaterapeutickou pauzu? Pokud máte při ruce aromalampu a svíčku, případně difuzér, stačí si vybrat pár esenciálních olejů a uvolnit se při chvilce pro sebe.

Jaké oleje vám pomohou? Pořiďte si k ruce Eucalyptus globulus a citron a dávkujte v poměru tři kapky eukalyptu a dvě citronové silice. Tato silná dvojka čistí ovzduší, napomáhá uvolnit dutiny a usnadňuje rozpouštění hlenů. Prostě a jednoduše: dejte si ji tehdy, když se potřebujete volně nadechnout.

Bolest svalů při nachlazení

Už se vás chytil bacil a ne a ne zmizet? I v tomto případě vám může pomoci aromaterapie. Do lampy tentokrát přidejte tři kapky rozmarýnu a dvě kapky pomeranče. Rozmarýn působí proti bolestem svalů a hlavy a povzbuzuje, pomeranč je skvělý při rýmě a nachlazení. Tato silná dvojka navíc dokáže popostrčit koncentraci nebo vás vyhnat z postele, když potřebujete navzdory nachlazení cokoli zařídit – třeba pracovní on-line schůzku. Přesvědčíte se?

Oválný, dřevěný aromadifuzér na lince vedle květináče se sukulentem Africa Studio / Shutterstock.com

Aromaterapeutické směsi

Rozloučit se s nachlazením nebo podpořit imunitu můžete také prostřednictvím namíchaných směsí – jmenují se často podle toho, co řeší, například „nachlazení & imunita“.

Aromakoupel

A kromě inhalace si můžete dopřát také aromakoupel. Při použití esenciálních olejů do vany je ovšem potřeba dát pozor na aplikaci – oleje se nesmí kapat přímo do vody! Koncentrované silice by mohly podráždit, nebo dokonce popálit pokožku.

Pokud si tedy chcete dopřát některou ze směsí ve formě koupele, pak vmíchejte pět až šest kapek do nosného, kvalitního rostlinného oleje – a teprve pak je čas dopřát si horkou vanu.

Tip: Elektrické difuzéry jsou nejen aromaterapeutickým pomocníkem, ale i estetickým doplňkem do domácnosti. Aromadifuzér běžně seženete i v prodejnách elektro, některých drogeriích i supermarketech.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov