Potraviny, které do lednice rozhodně nepatří! Chybu dělá většina z nás

Žena se dívá do lednice plné jídla Andrey_Popov / Shutterstock.com

Ačkoliv se to nezdá, správně uskladnit potraviny v ledničce je hotová věda. Schválně se zamyslete, kolik zkaženého, shnilého nebo okoralého jídla jste v poslední době z lednice vyhodili. Ať už z toho důvodu, že jste nakoupili zbytečně moc zásob, které jste nestihli zkonzumovat, nebo proto, že se jídlo zkazilo navzájem.

Přečtěte si také

Nesušte svůj iPhone v sáčku rýže, upozorňuje Apple. Varuje i před jiným častým způsobem sušení

Proč některé potraviny do lednice nedávat?

Pokud se naučíte potraviny správně skladovat, nejen, že jim zaručíte delší trvanlivost a čerstvost, budou i po několika dnech chutné a plné živin a vitamínů, ale významně tím přispějete ke snížení plýtvání jídlem.

Nejčastější chybou bývá to, že lidé do chladničky dávají i takové potraviny, které do ní nepatří. Rychleji se zde kazí, nebo naopak urychlují zkažení okolního jídla. Dalším prohřeškem je skladování surovin v nevhodných obalech a jejich vzájemná kontaminace.

Které ovoce a zelenina nepatří do ledničky?

  • Rajčata, okurky, cukety a papriky, u kterých chlad zastavuje proces dozrávání a zeleninu připravuje o bohatou chuť. Rajčata mají v lednici dokonce výrazný vliv na některé ostatní druhy zeleniny – kapusta vedle nich rychle žloutne a mrkev zase hořkne.
  • Cibule, česnek a brambory. Svědčí jim suché a tmavé místo. V lednici rychleji klíčí. U brambor navíc chlad způsobuje, že se bramborový škrob mění na cukry (určitě jste se již někdy setkali se sladkou chutí přemrzlých brambor).
  • Tropické ovoce: mango, avokádo, ananas, papája, citróny nebo banány, které v chladu rychleji černají.
  • Příliš zralá jablka – ačkoliv toto ovoce (a další, jako jsou hrušky, meruňky a švestky) v lednici nevadí, pokud je hodně zralé, vylučuje látku zvanou ethylen, která urychluje zrání ostatního ovoce a zeleniny.

Které ovoce a zeleninu můžete před uskladněním omýt?

Bobuloviny jako maliny, jahody nebo borůvky před uskladněním propláchněte vodou s octem (poměr 10 : 1), čímž zbavíte ovoce případných zárodků plísně. To je však jediný případ, kdy se omytí plodů před uskladněním doporučuje. Všechnu ostatní zeleninu, ovoce i houby umývejte až při jejich přípravě a do lednice vkládejte vždy suché.

Stejně tak nikdy nedávejte do chladničky ovoce a zeleninu v igelitovém sáčku z obchodu. Vlivem rozdílných teplot se sáček v chladu rychle zapaří a urychlí zkažení svého obsahu. Ideálně je skladujte v papírových sáčcích, které budou navíc okolní vlhkost částečně pohlcovat.

Nenechávejte ji v igelitu

Kupte se slevou Mrkev.

Porovnat slevy

Jaké potraviny nedávat do lednice?

Pokud chcete v ledničce ušetřit trochu místa, ven můžete dát i některé potraviny, kterým sice chlad neubližuje, na druhou stranu vydrží bez problému při pokojové teplotě. Řeč je o oleji, medu, kečupech, hořčici nebo nakládané zelenině.

Patří med do ledničky?

Med patří mezi oblíbená přírodní sladidla. Pobyt v ledničce mu příliš nesvědčí, v chladu totiž rychle mění strukturu a krystalizuje, což znesnadňuje další použití a ztěžuje roztírání. Aby med zůstal co nejdéle tekutý, uchovávejte ho v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Nemusíte se bát, že by se zkazil, kvalitní med má téměř neomezenou trvanlivost díky nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukrů.

Žena ukládá potraviny do lednice New Africa / Shutterstock.com

Jak skladovat v lednici maso a ryby?

Maso a ryby ukládejte do spodních polic v lednici. Je zde největší chlad a nehrozí, že by šťáva z masa případně stekla na potraviny uložené níže. Pokud není maso zabalené v původním obalu z obchodu, ale jen v sáčku nebo fólii, vždy pod něj dejte ještě talířek nebo misku. Doporučujeme také masu vyhradit v ledničce stálé místo. Nebudete tak riskovat, že případné bakterie kontaminují více prostoru, a tím pádem i více potravin.

Rozhodně nedoporučujeme potraviny příliš vrstvit. Může se stát, že se u nich vlivem tlaku dříve vyskytnou plísně či hniloba a rychleji se zkazí i okolní jídlo.

Pokud máte malou lednici nebo vám v menším bytě chybí prostorná spíž, do které byste mohli mnohé „rizikové“ potraviny uskladnit, nevěšte hlavu. Kupte si krabičky a dózy, které vám umožní v chladničce skladovat potraviny bezpečně a po delší dobu.

V čem potraviny nejlépe skladovat?

Ideální jsou v tomto ohledu vakuové dózy. Mají na víčku speciální ventilek, kterým lze ručně nebo speciální pumpičkou vytlačit a odsát přebytečný vzduch. Uvnitř se tak vytvoří vakuum, které zajistí, že potraviny zůstanou déle čerstvé. Dózy vám navíc pomohou udržovat vnitřek lednice čistý, vše budete mít úhledně uspořádané a nedojde k tomu, že by se jednotlivé druhy surovin navzájem kontaminovaly.