Potraviny, které do lednice rozhodně nepatří! Chybu dělá většina z nás

Žena se dívá do lednice plné jídla Andrey_Popov / Shutterstock.com

Ačkoliv se to nezdá, správně uskladnit potraviny v ledničce je hotová věda. Schválně se zamyslete, kolik zkaženého, shnilého nebo okoralého jídla jste v poslední době z lednice vyhodili. Ať už z toho důvodu, že jste nakoupili zbytečně moc zásob, které jste nestihli zkonzumovat, nebo proto, že se jídlo zkazilo navzájem.

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Proč některé potraviny do lednice nedávat?

Pokud se naučíte potraviny správně skladovat, nejen, že jim zaručíte delší trvanlivost a čerstvost, budou i po několika dnech chutné a plné živin a vitamínů, ale významně tím přispějete ke snížení plýtvání jídlem.

Nejčastější chybou bývá to, že lidé do chladničky dávají i takové potraviny, které do ní nepatří. Rychleji se zde kazí, nebo naopak urychlují zkažení okolního jídla. Dalším prohřeškem je skladování surovin v nevhodných obalech a jejich vzájemná kontaminace.

Které ovoce a zelenina nepatří do ledničky?

  • Rajčata, okurky, cukety a papriky, u kterých chlad zastavuje proces dozrávání a zeleninu připravuje o bohatou chuť. Rajčata mají v lednici dokonce výrazný vliv na některé ostatní druhy zeleniny – kapusta vedle nich rychle žloutne a mrkev zase hořkne.
  • Cibule, česnek a brambory. Svědčí jim suché a tmavé místo. V lednici rychleji klíčí. U brambor navíc chlad způsobuje, že se bramborový škrob mění na cukry (určitě jste se již někdy setkali se sladkou chutí přemrzlých brambor).
  • Tropické ovoce: mango, avokádo, ananas, papája, citróny nebo banány, které v chladu rychleji černají.
  • Příliš zralá jablka – ačkoliv toto ovoce (a další, jako jsou hrušky, meruňky a švestky) v lednici nevadí, pokud je hodně zralé, vylučuje látku zvanou ethylen, která urychluje zrání ostatního ovoce a zeleniny.

Které ovoce a zeleninu můžete před uskladněním omýt?

Bobuloviny jako maliny, jahody nebo borůvky před uskladněním propláchněte vodou s octem (poměr 10 : 1), čímž zbavíte ovoce případných zárodků plísně. To je však jediný případ, kdy se omytí plodů před uskladněním doporučuje. Všechnu ostatní zeleninu, ovoce i houby umývejte až při jejich přípravě a do lednice vkládejte vždy suché.

Stejně tak nikdy nedávejte do chladničky ovoce a zeleninu v igelitovém sáčku z obchodu. Vlivem rozdílných teplot se sáček v chladu rychle zapaří a urychlí zkažení svého obsahu. Ideálně je skladujte v papírových sáčcích, které budou navíc okolní vlhkost částečně pohlcovat.

Nenechávejte ji v igelitu

Kupte se slevou Mrkev.

Porovnat slevy

Jaké potraviny nedávat do lednice?

Pokud chcete v ledničce ušetřit trochu místa, ven můžete dát i některé potraviny, kterým sice chlad neubližuje, na druhou stranu vydrží bez problému při pokojové teplotě. Řeč je o oleji, medu, kečupech, hořčici nebo nakládané zelenině.

Patří med do ledničky?

Med patří mezi oblíbená přírodní sladidla. Pobyt v ledničce mu příliš nesvědčí, v chladu totiž rychle mění strukturu a krystalizuje, což znesnadňuje další použití a ztěžuje roztírání. Aby med zůstal co nejdéle tekutý, uchovávejte ho v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Nemusíte se bát, že by se zkazil, kvalitní med má téměř neomezenou trvanlivost díky nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukrů.

Žena ukládá potraviny do lednice New Africa / Shutterstock.com

Jak skladovat v lednici maso a ryby?

Maso a ryby ukládejte do spodních polic v lednici. Je zde největší chlad a nehrozí, že by šťáva z masa případně stekla na potraviny uložené níže. Pokud není maso zabalené v původním obalu z obchodu, ale jen v sáčku nebo fólii, vždy pod něj dejte ještě talířek nebo misku. Doporučujeme také masu vyhradit v ledničce stálé místo. Nebudete tak riskovat, že případné bakterie kontaminují více prostoru, a tím pádem i více potravin.

Rozhodně nedoporučujeme potraviny příliš vrstvit. Může se stát, že se u nich vlivem tlaku dříve vyskytnou plísně či hniloba a rychleji se zkazí i okolní jídlo.

Pokud máte malou lednici nebo vám v menším bytě chybí prostorná spíž, do které byste mohli mnohé „rizikové“ potraviny uskladnit, nevěšte hlavu. Kupte si krabičky a dózy, které vám umožní v chladničce skladovat potraviny bezpečně a po delší dobu.

V čem potraviny nejlépe skladovat?

Ideální jsou v tomto ohledu vakuové dózy. Mají na víčku speciální ventilek, kterým lze ručně nebo speciální pumpičkou vytlačit a odsát přebytečný vzduch. Uvnitř se tak vytvoří vakuum, které zajistí, že potraviny zůstanou déle čerstvé. Dózy vám navíc pomohou udržovat vnitřek lednice čistý, vše budete mít úhledně uspořádané a nedojde k tomu, že by se jednotlivé druhy surovin navzájem kontaminovaly.