Kancelářská židle či křeslo s výběrem látek a barev na eZidle.cz

Správná židle je důležitá pro zdravá záda. eZidle.cz

Kdo má židli, ten bydlí, říká se. A něco pravdy na tom bude, protože všimnete-li si, kolik času sezením na tomto nezbytném vybavení strávíme, pak uvidíte, že židle jsou skutečně důležitou součástí našich domácností i míst, kde studujeme nebo pracujeme.

Přečtěte si také

Jak vybrat nejlepší kolečkové brusle? Záleží na typu, parametrech i vašich zkušenostech

Židle pro děti

Blíží se letní prázdniny a během nich bude řada rodičů řešit nové vybavení pokojíčku pro prvňáčka. K psaní úkolů je totiž nutný správný stůl a samozřejmě také židle, která nebude narušovat zdravý vývoj zad dítěte.

Prvním faktorem při rozhodování by mělo být, zda je židle vyrobená právě pro děti. Modely pro dospívající nebo dospělé nejsou vhodné, protože nerespektují výšku školáka. Pokud potom jeho nohy visí, protože jimi nedosáhne na zem, tak se neprokrvují a držení těla není správné, což má dopady na vývoj páteře.

Druhým ukazatelem je možnost nastavení. Židle by měla být co nejvíce přizpůsobitelná potřebám dítěte. Konkrétně jde o tyto parametry: výška a hloubka sedáku i úhel opěradla. Loketní opěrky jsou vítaným pomocníkem, který uleví pažím i páteři. Opěradlo musí podporovat hrudní i bederní část zad.

Pro samotné děti pak bude samozřejmě nejdůležitější vzhled židle. Na eZidle.cz například sportovní fanoušky jistě zaujme židle s fotbalistou a milovnice zvířat zase ta s koníkem nebo kotětem.

Záda dětí jsou ve vývoji, proto musí školáci správně sedět. eZidle.cz

Židle pro dospělé

V případě židlí pro dospělé jsou parametry podobné, jakými se řídíme při výběru sezení pro děti. I když se páteř už nevyvíjí, dlouhé sezení na špatné kancelářské židli na ni zanechá své stopy. Následkem nebude „jen“ bolest zad, ale také křivení páteře.

Opěrka hlavy rozhodně není zbytečným doplňkem. Jejím úkolem je ulevit svalům i páteři. Musí ovšem být přizpůsobitelná, aby vyhovovala potřebám sedícího. Mezi funkce by tak mělo patřit nastavení výšky i úhlu sklonu.

Výběr materiálu

Židle musí být svému majiteli příjemná také po stránce použitých materiálů, přičemž nejen barva a vzhled jsou rozhodující. Když totiž zvolíte správně, židle nebo křeslo vám bude sloužit lépe a déle.

Čím dál oblíbenější síťovina

V poslední době zákazníci při výběru židle na práci často volí síťovinu, a to jak v případě dětských, tak „dospěláckých“ židlí. Její výhodou je, že kolem pokožky sedícího může proudit vzduch, což není příjemné pouze v létě, ale ve všechna roční období. Navíc se dokonale přizpůsobí tělu a poskytnou potřebnou oporu.

Bojíte-li se, že síťovina bude mít kratší životnost, jsou to zbytečné obavy. Jde o velmi odolný materiál, kterému natažení nevadí, což potvrzují speciální testy i certifikáty. Dalším kladem je také údržba, která je u síťoviny naprosto snadná.

Síťovina má řadu výhod. eZidle.cz

Materiály pro majitele domácích mazlíčků

Pokud máte doma kočku nebo psa, přihlédněte k tomu i při výběru materiálů k čalounění, třeba jídelních židlí. Zvolte pevnější a kvalitní, co se vyznačují vyšší odolností. Ideální jsou třeba ty s označením petroof, které mají jemnou vazbu a hladký povrch, takže z nich srst snadno a rychle odstraníte lepicím válečkem na oblečení.

Potřebujete židli?

Podívejte se na nabídku společnosti eŽidle, která se specializuje právě na židle a křesla. Její tradice sahá až k roku 2003, kdy vznikla mateřská firma v Polsku. Od roku 2019 vyrábí a prodává své produkty i pro české zákazníky v rámci internetového obchodu. Od roku 2021 působí na Slovensku prostřednictvím webu stolicky24.sk.