Oběd do 50 minut! Výborné lasagne se špenátem, mozzarellou a bešamelem

Lasagne se špenátem jsou rychlý a zdravý oběd. Anna Kolásková

Mnoho z nás teď pracuje z domova, a tak každý den přemýšlíme, co vařit. Aby to bylo dobré, zdravé a pokud možno co nejrychlejší na přípravu. Jestli máte rádi italskou kuchyni, máme pro vás jeden tip. Uvaříme si lasagne se špenátem, které jsou díky vrstvě bešamelu, mozzarelly a parmezánu tak chutné, že u jednoho kousku nezůstanete.

Přečtěte si také

Česká gurmánská klasika: Jednoduchý recept na nejlepší francouzské brambory

Lasagne seženete sušené i čerstvé

Lasagne se dají koupit buď v chlazené, nebo sušené podobě. Sušená podoba těstovin je běžnější a seženete ji v téměř každém obchodě. Cena se pohybuje v rozmezí od 20–45 Kč za 500g balíček. Na značce nezáleží, sáhněte tedy klidně po vaší oblíbené nebo po lasagních v akci.

Tajemství lasagní? Vrstvit a zase vrstvit

Možná jste lasagne až doteď nedělali, protože vám jejich příprava přišla moc složitá. Není to tak! Připravit si lasagne je jednoduché, stačí několik náplní (bešamel, špenát...) a vrstvit a zase vrstvit. Podobně jako u dortu. Pokud použijete sušené lasagne, nešetřete s náplněmi, aby během pečení měly čím nasát a stihly se uvařit.

Lasagne se špenátem krájejte na větší díly, na 1 plech se vejde 6 dílů. Anna Kolásková

Recept na lasagne se špenátem

Na přípravu receptu si vyhraďte zhruba 20 minut. Dalších 30–35 minut budete potřebovat na pečení. Do hodinky tedy oběd bude na stole.

Ingredience na lasagne se špenátem

  • 12–14 plátů lasagní (sušených)

Bešamel

  • 1 l mléka
  • 3 polévkové lžíce (PL) másla
  • 3 PL hladké mouky
  • mletý muškátový ořech
  • sůl, pepř

Špenátová náplň

  • 1 kg mraženého špenátu (v kostkách)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 6 PL olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • mletý muškátový ořech
  • sůl, pepř

Sýrová náplň

  • 2× mozzarella
  • 200 g strouhaného parmezánu

Lasagne se špenátem – jak na to?

Bešamel

  1. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a míchejte metličkou, dokud se máslo s moukou nespojí do hladké jíšky.
  2. Nalijte mléko, míchejte, přiveďte k varu a nechte probublat 2–3 minuty. Bešamel by měl mít hustší strukturu.
  3. Bešamel ochuťte mletým muškátovým oříškem, solí, pepřem a dejte hrnec stranou.

Špenátová náplň

  1. Ve větší pánvi opečte na olivovém oleji dozlatova cibuli a přidejte mražený špenát.
  2. Zaklopte poklicí a nechte 5 minut, dokud se nerozpustí.
  3. Přidejte smetanu, česnek, promíchejte – osolte, opepřete a ochuťte mletým muškátovým ořechem. Nechte pánev stranou.

Sýrová náplň

  1. Obě mozzarelly si nakrájejte na plátky. Parmezán nastrouhejte najemno (pokud jste nekoupili už strouhaný).
Lasagne se špenátem mají křupavou parmezánovou krustičku. Anna Kolásková

Lasagne se špenátem – vrstvení a pečení

  1. Připravte si větší plech a vrstvěte v následujícím pořadí: bešamel – lasagne – špenát – parmazán – mozzarella – bešamel... a tak dále.
  2. Důležité je, aby kolem sebe lasagne měly vždy dostatek tekutiny, aby se při pečení měly čeho „napít“.
  3. Náplně roztírejte lžicí nebo nožem.
  4. Zakončete vrstvou strouhaného parmazánu, který se v troubě hezky zapeče a vytvoří křupavou kůrčičku.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 30–35 minut. Pokud by lasagne na povrchu příliš černaly, zakryjte je alobalem.
Na bešamel vrstvěte lasagne, poté špenát, sýry a opakujte. Anna Kolásková

Tip Kupi.cz na závěr

Věděli jste, že lasagne jsou ve světe italské kuchyně takový pojem, že si na ně můžete pořídit speciální kuchyňské náčiní? Podívejte se třeba na lopatku na lasagne nebo si udělejte radost novým plechem na pečení.