Je zdravé jíst maso a jak často ho zařadit do jídelníčku?

Záběr na nabídku masa v obchodě Photoagriculture / Shutterstock.com

Mýtů o tom, zda je vůbec zdravé maso jíst, nebo jej v jídelníčku nahradit rostlinnou stravou, je spousta. Ať už jste však zastánci jakéhokoliv stravování, bílkoviny jsou důležité v jídelníčku každého z nás. A přestože trend bezmasého vaření sílí v obchodech, kuchařkách i restauracích, stále u nás převažují lidé, kteří maso jí a mají ho rádi. Jaká je doporučovaná míra jeho konzumace?

Přečtěte si také

Výborné sladké jídlo našich babiček: Báječnými šlíšky s mákem se zavděčíte i dětem

Proč jíst maso?

Bílkoviny, vitamíny a minerály

Pro naše tělo jsou velice důležité bílkoviny – nejvíce ty z masa, vaječných bílků a mléčných výrobků. Maso nicméně obsahuje i spoustu dalších důležitých živin jako například vitamín B12, železo, zinek, hořčík nebo kyselinu listovou.

Účinky

Aby tělo tyto vitamíny získalo, je třeba jíst kvalitní maso, nejlépe z domácích chovů nebo v BIO kvalitě. Obzvláště zmíněný vitamín B12, který pomáhá s krvetvorbou či správnou funkcí nervového systému, jde navíc poměrně těžko nahradit potravinami neživočišného původu. I proto se tedy maso vyplatí konzumovat.

Hubnutí

Při redukci váhy je vhodné do jídelníčku zařadit maso krůtí, kvalitní hovězí nebo kvalitní šunku s vysokým podílem masa. Ideální jsou také ryby. Tyto produkty navíc podpoří růst svalové hmoty, takže se vyplatí jíst je i při cvičení.

Žena jí dietní oběd s kuřetem Flotsam / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

Pozor si však dejte na uzeniny – tělu moc bílkovin nepřidají, a navíc obvykle obsahují velké množství soli. Z masa odstraňte i tučné části, dejte si raději ty libové. A pokud chcete zhubnout, vyvarujte se i vysoké konzumace červeného masa či vepřového.

Kupte maso v akci

Jak často jíst maso?

Kvalitní červené maso odborníci doporučují jíst 2× týdně, to bílé ale můžete klidně častěji – spadá pod něj jak oblíbené kuřecí, tak i krůtí nebo například králičí. Bílé maso je dietnější (hodí se tudíž při hubnutí) a netvoří se z něj tolik karcinogenních látek jako z masa červeného. Na druhou stranu však obsahuje méně vitamínů.

Většina lidí má maso na jídelníčku skoro denně, i proto je ovšem důležité dbát na jeho správný poměr – nepřehánějte to s masem červeným a na talíři si čas od času dopřejte i rybu.

Záběr na ruce krájející červené maso Halk-44 / Shutterstock.com

Příprava masa

Zdravá příprava

Důležité je také zpracování masa. Nejzdravější je připravovat ho v páře, dusit, vařit nebo ne příliš dlouho grilovat.

Nezdravá příprava

Smažením a pečením maso přichází o nejdůležitější vitamíny, proto se tyto způsoby přípravy ve větší míře nedoporučují. Neznamená to sice, že se jim musíte úplně vyhnout, zkombinujte je však alespoň se zeleninou a zdravou přílohou.

Pokud se budete řídit zdravými způsoby přípravy a vybírat si z kvalitních chovů, mělo by mít maso ve vašem jídelníčku rozhodně místo. Jestliže jste ale jeho odpůrci a z etických či jiných důvodů jej nejíte, nahraďte ho kvalitním zdrojem bílkovin a vitamínů, aby vaše tělo mělo vše, co potřebuje.

Zdroj: Penzista, Chefshop, Diva.sk, PharmDr. Margit Slimáková