Které potraviny obsahují nejvíce soli? Brambůrky ani uzeniny to překvapivě nejsou

Muž a žena jí chipsy z misky Farknot Architect / Shutterstock.com

Češi konzumují denně až třikrát více soli, než by správně měli. Na vině jsou nejen fast foody, hotová jídla nebo slané pochutiny, ale také potraviny, do nichž byste to neřekli – třeba pečivo nebo cereálie. Máme pro vás přehled nejvíce slaných potravin i několik tipů, jak konzumaci soli omezit. Na co si dát při výběru pozor?

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Doporučená denní dávka soli

Kolik toho musíme sníst, abychom pokryli poloviční doporučenou denní dávku soli? Překvapivě k tomu stačí jen dva krajíce chleba se šunkou nebo plná miska cornflaků ke snídani. U dětí to může být dokonce jejich celodenní doporučované množství. A to jsme teprve na začátku dne.

  • Doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka je 5 gramů (cca jedna plná čajová lžička), pro malé děti by to měly být maximálně 2 gramy.
Sušenky naskládané na sebe New Africa / Shutterstock.com

Kolik soli obsahuje pečivo?

Podle Světové zdravotnické organizace by měly pekárenské výrobky obsahovat maximálně 1,2 g soli/100 g váhy. Ve skutečnosti je ale toto množství výrazně překračováno – jen chleba obsahuje v průměru 1,49 g soli/100 g, v jednom loupáku zase najdete asi 1,3 g soli.

Nejhorší je ovšem posolené pečivo – houska se solí jí může obsahovat i více než 5 g (což z hlediska slanosti odpovídá několika balíčkům chipsů) a jako taková pokrývá celé naše doporučené denní množství.

Přesolené bývá i pečivo se sýrem, olivami, slaninou, špenátem nebo plněné rozličnými směsmi. Mnoho soli najdete i ve sladkém pečivu nebo v sušenkách.

Žitný kvásek na chleba
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Střední

Žitný kvásek na chleba

Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Pro přípravu kvásku potřebujete několik dnů (celkem asi 7–10), denně vám však stačí jen pár minut. Tady je jednoduchý návod, jak na to.

Žitný kvásek na chleba

V čem je nejvíce soli?

Kromě pečiva a cereálií najdete nadměrné množství soli také v masových konzervách, uzeninách a masových výrobcích, sýrech, hotových a instantních pokrmech, jídlech z fast foodů, v nakládané zelenině, brambůrkách, slaných tyčinkách, minerálkách, kečupu, hořčici a dalších kupovaných omáčkách či v kořenicích směsích.

Množství soli ve 100 g některých potravin:

  • cornflakes: 1,6 g
  • cereálie: 1 g
  • šunka nebo salám: 2 g
  • prosciutto: 6 g
  • sýry (tavené, niva, balkánský): 3 g
  • dietní párky: 6 g
  • kečup: 2,5 g

Proč není sůl zdravá?

Nadměrná konzumace soli přitom rozhodně neprospívá našemu zdraví a může vést k závažným zdravotním potížím – zvyšuje výskyt osteoporózy nebo kardiovaskulárních onemocnění, zatěžuje ledviny, zvyšuje krevní tlak, zapříčiňuje vznik otoků a může vést i k nádoru žlučníku.

Sůl také podporuje špatné stravovací návyky (po čase si na její množství zvykneme a máme tendenci dávky zvyšovat) a vede k obezitě a zadržování vody v těle.

Doktorka ženě měří obvod pasu New Africa / Shutterstock.com

Jak snížit příjem soli?

1. Sledujte složení potravin

Jednotlivé produkty porovnávejte a sledujte množství obsažené soli. U kořenicích směsí vybírejte takové, které sůl neobsahují. Pozor si dávejte i na nízkotučné výrobky (třeba pomazánky, čerstvé sýry, tvarohy apod.) – tuk je totiž nositelem chuti, takže pokud ve výrobku chybí, chuť se „dohání“ právě větším množstvím soli.

2. Omezte sůl v kuchyni

Jako první odstraňte solničku z jídelního stolu, jídlo na talíři si již nepřisolujte. Co nejvíce dochucujte bylinkami a kořením bez přidané soli, vyhýbejte se také bujónům, masoxům, ochucovadlům, studeným omáčkám, dipům apod.

Nejlepší je navařit a zamrazit si zásobu silného vývaru a ten používat jako základ pro polévky, omáčky a další jídla. Příjem soli snižujte postupně, časem si chuťové buňky začnou zvykat.

Koláč z ricotty s rajčaty a bylinkami
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Koláč z ricotty s rajčaty a bylinkami

Koláč z ricotty s rajčaty a bylinkami patří mezi skvělé slané koláče. Olivy, parmazán, cibule a bylinky dodají tomuto slanému jídlu nevšední, lahodnou chuť.

Koláč z ricotty s rajčaty a bylinkami

3. Sodík doplňujte potravinami bohatými na draslík

Sodík v našem těle přirozeně interaguje s draslíkem (mimo jiné vyrovnává tlak), hodnota těchto dvou látek by měla být v rovnováze. Sodíku ovšem přijímáme mnohonásobně více, proto je důležité pamatovat i na draslík a ke slaným pokrmům konzumovat potraviny, které jsou jeho bohatým zdrojem. Mezi takové patří čerstvá listová zelenina, brambory, citrusy, avokádo, meruňky, oříšky nebo bylinky.

4. Volte méně slané alternativy

Tvarohové pomazánky a dipy si připravujte doma a ochucujte je zeleninou, bylinkami nebo kořením bez přidané soli. Slané sýry nahrazujte v salátech a jiných pokrmech sýrem cottage nebo žervé. Při nákupu masa se vyhýbejte marinovaným a ochuceným výrobkům, šunku volte co nejkvalitnější (nejvíce soli obsahují sušené druhy). Nekupujte pečivo s krystalkami soli na povrchu a raději vynechte i cornflakes a cereálie ke snídani – vsaďte na obilné kaše, křupavé otruby nebo ořechy, sušené ovoce apod.

Zdroje: webmd.com, healthline.com, ct24.ceskatelevize.cz, who.int, vitalia.cz