Valentýn je za rohem a vy přemýšlíte, jak překvapit svou drahou polovičku? Zapomeňte na obyčejné bonboniéry a připravte něco opravdu výjimečného! Valentýnské lanýže z arašídového másla, tmavé čokolády a malin jsou ideální sladkostí, kterou zvládne připravit každý. Skvělá chuť, luxusní vzhled a především osobní dotek udělají z těchto lanýžů nezapomenutelný dárek. A co je nejlepší? Celou přípravu zvládnete během pár minut!
Sladká valentýnská tradice
Lanýže mají pověst luxusního dezertu, který symbolizuje lásku, péči a vytříbený vkus. Už od svého vzniku ve Francii byly lanýže spojovány se slavnostními příležitostmi – a co může být slavnostnější než Valentýn?
Kromě toho, že lanýže působí elegantně, jsou také skvělou volbou pro domácí přípravu. Vytvořit vlastní sladkost je mnohem osobnější a originálnější než kupovat hotové čokolády. A pokud je připravíte s láskou, určitě tím druhého potěšíte ještě víc.
Ať už chcete tyto lanýže darovat jako sladký dárek, nebo si je připravit spolu s partnerem jako součást romantického večera, jistota je jedna – tento dezert vám vytvoří sladkou vzpomínku na den plný lásky.
Lanýže z arašídového másla s malinami
- Počet porcí: 15–20 lanýžů
- Délka přípravy: do 20 minut
Ingredience
- 50 g pražených solených arašídů bez slupky
- 150 g arašídového másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g tmavé (70%) čokolády
- 50 g mrazem sušených malin
Postup přípravy
- Do misky nasekejte nahrubo 50 g solených arašídů. Přidejte k nim 150 g arašídového másla a 50 g moučkového cukru.
- Důkladně propracujte rukama, dokud nevznikne hladká a kompaktní hmota. Pokud je směs příliš řídká, přidejte zbytek moučkového cukru (celkem 100 g).
- Ze vzniklé směsi tvarujte malé kuličky o váze přibližně 15 g. Pokládejte je na tác vyložený pečicím papírem.
- Kuličky poté vložte na alespoň hodinu do lednice, aby ztuhly a dobře držely tvar.
- Ve vodní lázni rozpusťte 100 g tmavé (70%) čokolády a nechte ji mírně vychladnout.
- Mezitím si připravte mrazem sušené maliny (50 g) – rozmixujte je nahrubo nebo je vložte do igelitového sáčku a rozdrťte válečkem na těsto.
- Vychlazené kuličky postupně namáčejte v rozpuštěné čokoládě, aby byly zcela pokryté. Hned poté je obalujte v rozdrcených malinách a pokládejte zpět na pečicí papír.
- Až budou všechny lanýže hotové, dejte je opět do lednice, aby poleva ztuhla.
- Hotové lanýže skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Nejlépe chutnají lehce vychlazené a vydrží čerstvé několik dní – pokud je tedy nesníte se svou láskou dřív!
Jahodové tartaletky
Jahodové tartaletky jsou spojením křehkého korpusu, jemného krému a čerstvých, slaďoučkých jahod. Jedná se o velmi lehký, osvěžující dezert, který bude ozdobou vašeho stolu. Jistě si na něm pochutnají malí i velcí mlsouni.
Jahodové tartaletky
Domácí čokoládové lanýže
Čokoládové lanýže, to je dokonale jemná našlehaná náplň z lahodné hořké čokolády, zahalená do tenoučké krusty kakaového prášku. Příprava této celosvětově oblíbené vánoční delikatesy je navíc velmi jednoduchá. Domácí lanýže pak můžete obalit v kakau, kokosu, sekaných mandlích nebo třeba oříšcích.
Domácí čokoládové lanýže
Tipy z redakce
- Pokud chcete lanýže ještě více přizpůsobit vkusu své polovičky, vyzkoušejte různé druhy čokolády. Místo tmavé čokolády můžete použít mléčnou nebo bílou – sladší výsledky zaručeny!
- Pro extra valentýnský efekt přidejte na lanýže malé jedlé perličky, jedlé třpytky nebo trochu zlatého prachu. Vaše lanýže budou vypadat profesionálně!
- Zvolte čokoládu bez obsahu mléka a ujistěte se, že arašídové máslo je bez přidaných složek, abyste vytvořili dezert vhodný i pro osoby s alergiemi.
Zdroj: Kupi.cz