Jak poznat zkažené víno? 5 signálů, které ho prozradí

Muž drží sklenici s vínem RossHelen / Shutterstock.com

Darovanému koni na zuby nehleď, říká se. Když se vám ale doma hromadí k různým příležitostem darované lahve vína, ze kterých jen občas nějakou otevřete, je to trochu jiná situace. Dáváte-li si skleničky pouze s návštěvou, může pro vás být obtížné rozeznat na první dobrou, jestli otevřená lahev je, nebo není zkažená. Poradíme vám, podle čeho se řídit a jak se vyvarovat případného faux pas.

Přečtěte si také

Víte, jaký je rozdíl mezi českým a zahraničním máslem? Zjistěte, které je lepší!

1. Nepříjemný zápach po otevření

Každé víno má svůj specifický buket a po nalahvování stále dozrává. Nedobré víno poznáte nejčastěji hned po otevření – jeho aroma je nepříjemné, zatuchlé a hořké.

Někdy není zkažené víno rozpoznatelné v podchlazeném stavu nebo hned po otevření, nicméně pobyt v dekantační nádobě prozradí vše. Zapáchající víno bez milosti vylijte.

2. Barva odhalí nežádoucí oxidaci

K nechtěné oxidaci vína vzduchem dochází při špatném nalahvování – nedoléhající korek vpustí vzduch a zkáza je dokonána. Obzvlášť obezřetní buďte u archivního vína, které se vždy uzavírá korkem. Bílá vína po oxidaci chytnou oranžové podtóny, červené víno může dokonce až zhnědnout.

Zoxidované víno nepijte, na vaše zažívání by sice nemělo mít vliv, ale jeho hořká, „mrtvá“ chuť by vás nejspíš nepotěšila.

Hromada korků na víno nadia_if / Shutterstock.com

3. Korková chuť

Při koupi vína si předem dobře prohlédněte korek, zda není porušený. Jakkoliv narušený nebo nedoléhající korkový špunt značí vadu – víno může chutnat po něm nebo být zoxidované. Po odšpuntování lahve by neměl být v buketu korek absolutně znát, po přičichnutí ke špuntu byste měli cítit pouze vůni vína. Nic dalšího.

4. Neperlivá vína nikdy neperlí

U tichých neperlivých vín není přípustné žádné perlení, bublinky oxidu uhličitého jsou známkou druhotného kvašení, které probíhá v lahvi. U bílého vína se někdy může přidat velmi malé množství oxidu uhličitého pro zvýraznění svěžesti, avšak rozhodně by nemělo způsobovat nepříjemné pocity při pití. U červeného vína je přítomnost jakýchkoliv bublin vyloženě nežádoucí.

Detail červeného vína Igor Normann / Shutterstock.com

5. Nepříjemná kyselost nevěstí nic dobrého

Octovatění vína způsobují bakterie kyseliny octové, které reagují s alkoholem. V některých případech jde o požadovanou vlastnost, ale kyselost by rozhodně neměla přebít chuť vína. Pokud v chuti dominuje kyselost a octová chuť, je něco špatně a víno již není určeno ke konzumaci.

Pravé italské rizoto
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Pravé italské rizoto

Rizoto je tradičním italským pokrmem, kde hlavní roli hraje rýže. Ta by se vždy měla vařit ve vývaru až do krásné krémové konzistence. Pak záleží už jen na vaší chuti, jakými dalšími surovinami si rizoto vylepšíte.

Pravé italské rizoto

Jak skladovat víno, aby se nezkazilo?

Víno je samozřejmě nejlepší vypít ihned po otevření, ale ne vždy se to zadaří. Všechny druhy proto skladujte po otevření v ledničce.

  • Zamezte přístupu vzduchu a následné oxidaci skleněným špuntem nebo speciální zátkou na vína. Lahve se šroubovacím uzávěrem samozřejmě zašroubujte originálním uzávěrem.
  • Pochopitelně můžete zkoumat, co s vaší oblíbenou odrůdou udělá pobyt mimo lednici – možná s údivem zjistíte, že den venku vínu vlastně prospěl, protože na vzduchu „dozrálo“. Důležité je, aby chutnalo právě vám.

A nedopité víno lze zužitkovat i na vaření. Ta bílá se hodí do italského rissota nebo do jemných omáček, červené víno zase využijte na dušení zvěřiny nebo na hovězí. Nikdy však do jídla nedávejte víno zkažené.

Zdroje: Popsugar.co.uk, Foodandwine.com, Eatingwell.com