Sýry patří mezi oblíbenou pochoutku takřka po celém světě. Mají bohatou historii a existuje jich mnoho druhů, které skvěle chutnají. Seznámíme vás s některými z nich a ukážeme vám, jak je využít v kuchyni!
Již starověcí Římané znali sýr a vyráběli ho zhruba 12 druhů. Zároveň se také pyšnili tím, že je uměli připravit několika různými způsoby. Jeho historie je však mnohem delší – traduje se, že světlo světa spatřil před zhruba 7–8 tisíci let.
Tato tradiční surovina postupně našla svůj domov prakticky po celém světě. V některých zemích se těší oblibě především plísňové sýry, jinde jsou populárnější tučnější, polotvrdé typy. Druhů i členění lze nalézt celou řadu – nejběžněji se však sýry dělí podle tvrdosti, a to na:
A jelikož jsou populární po celém světě, existuje pro ně i řada využití. Podívejte se na některé z receptů s nimi, které stojí za vyzkoušení.
Sešlo se vám doma příliš mnoho sýru a netušíte, kam s ním? Skvělou variantou je sýrová pizza neboli pizza quattro formaggi. Vyskládáte na ni všechen sýr, který najdete, dochutíte například žampiony nebo olivami a večeře pro celou rodinu je na světě!
Tip: Pro milovníky ostrého jídla doporučujeme do nákupního košíku přihodit i papričky Jalapeño v nálevu. Jsou tak akorát pálivé, že zahřejí jak chilli začátečníka, tak i náruživého gurmána přes ostrá jídla.
Kupte se slevou Sýr Hermelín Král sýrů.
Potřebujete něčím dochutit maso nebo jen toužíte po jiné omáčce k těstovinám? Pak vás jistě nadchne nivová omáčka!
Máte doma balíček eidamu a tavený sýr, ale netušíte, jak je efektivně zpracovat? Nemusíte nic vyhazovat – zabijte dvě mouchy jednou ranou. Pěkně připravené jednohubky nalákají nejednoho mlsouna, a navíc se zbavíte přebytečných potravin.
Kupte se slevou Sýr tavený Smetanito Želetava.
Tip: Na kostičky nakrájený sýr můžete nazdobit i ovocem, jako jsou mandarinky či hroznové víno – propíchněte vše párátkem a máte skvělou svačinku nebo pohoštění pro návštěvy.
Rychlé občerstvení se dá připravit v mžiku i pro nečekanou návštěvu. Stačí napíchat malá cherry rajčátka na párátka a proložit je kuličkami mozzarelly nebo jiného měkkého sýru a bazalkovým lístkem.
Zbyl vám k vaření pouze starý, tvrdý sýr a všechny obchody už mají zavřeno? To není žádný problém – můžete ho jednoduše změkčit namočením do studeného mléka na několik hodin.
Kupte se slevou Sýr tvarůžky olomoucké A.W..
Dalším způsobem, jak se zbavit tvrdého sýru v lednici, je připravit si z něj sýrové chipsy, které můžete chroupat jen tak u televize, případně je přidat do krémových polévek a krémů. Potřebujete pouze eidam nebo goudu.