Jak připravit jednoduché zmrzlinové sendviče, po kterých se jen zapráší?

Barevné zmrzlinové sendviče Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Co může být lepší než zmrzlina? Zmrzlina mezi dvěma sušenkami! Sladké mražené sendviče jsou populární letní lahůdkou. Jejich výroba zabere klidně i jen pár minut, ještě rychleji ale zmizí do úst blaženě se usmívajících strávníků. Inspirujte se našimi tipy na přípravu a zdobení zmrzlinových sendvičů – ať už se do nich pustíte se sušenkami kupovanými, nebo vlastnoručně upečenými. Třeba podle našeho receptu.

Přečtěte si také

McDonald’s představil první voňavý billboard na světě, který ve vás evokuje chuť na jídlo

Světová dobrota mnoha podob

Výhodou zmrzlinových sendvičů je jejich snadná příprava, kterou zvládnete i s dětmi, nekonečné možnosti chutí a variací a také praktický způsob servírování a konzumace.

Setkáte se s nimi ve všech koutech světa, i když trochu v rozdílných podobách. Někdy se sendviče připravují s vaflovými oplatkami na způsob ruské zmrzliny nebo německé tříbarevné zmrzliny Neapolitana. Jindy s kakaovými sušenkami, jejichž receptura původně vznikla v USA. V Thajsku nebo Vietnamu je zase populární podávat zmrzlinu mezi dvěma plátky toustového chleba nebo v podélně rozříznutých žemlích, jaké se používají na hot dogy.

Vsaďte na oblíbenou klasiku a kupte je v akci

Co budete na přípravu sendvičů potřebovat?

Postup je velmi snadný: mezi dvě sušenky nebo oplatky natřete pořádnou vrstvu zmrzliny, dozdobte a dochuťte podle vlastní fantazie a ihned můžete podávat.

Sušenky

Z kupovaných si vystačíte i s obyčejnými máslovými (britskými nebo typu „bebe"), sáhnout ale můžete i po jakýchkoliv ochucených cookies. V obchodech seženete i čisté oplatkové listy. Originální pochoutku pak vykouzlíte, když místo sušenek použijete kulaté karamelové vafle.

Pustíte-li se do pečení vlastních, pak zvolte jakýkoliv osvědčený recept na sušenky (měly by byt tak akorát vláčné) nebo kakaové pláty na styl kinder mléčných řezů. Případně vyzkoušejte recept na konci článku.

Klasická kakaová sušenka a uprostřed zmrzlina Brent Hofacker / Shutterstock.com

Zmrzlina

Plnit můžete jednou příchutí i nejrůznějšími kombinacemi sladkých, oříškových a ovocných druhů. Domácí i kupovanou. Nabídka vaničkových zmrzlin je na trhu čím dál rozmanitější. Nejen, co se chutí týče, ale také složení. K dostání je celá řada veganských zmrzlin i bezlaktózových. Pokud si hlídáte váhu, sáhněte po zmrzlinách proteinových, jogurtových nebo se sníženým obsahem cukru.

  • Tip: pokud máte zálusk na některé dražší zmrzky, jako například ty od značek Ben&Jerry's, Magnum, Carte D'or či Häagen-Dazs, přidejte si je na Kupi.cz do seznamu oblíbených položek, ať je nezmeškáte ve slevách. V létě se to nimi v letácích jen hemží.

Zdobení a dochucení

Tady se můžete vyřádit. Po stranách obalte sendviče do drcených oříšků, barevného sypání, prášku z lyofilizovaného ovoce nebo do strouhaného kokosu. Nebo vsaďte na jednoduchou vanilkovou či smetanovou zmrzlinu a tu smíchejte například s kousky čokolády, karamelu, ovoce (ať už čerstvého nebo sušeného) či ořechů.

Zmrzlina s višněmi uprostřed cookies s čokoládou zarzamora/ Shutterstock.com

Recept: kakaové sušenky pro zmrzlinové sendviče

Na cca 10 kousků budete potřebovat:

  • 225 g másla
  • 200 g třtinového cukru (část lze nahradit medem)
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g kakaa
  • 60 g škrobu
  • 2 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Vyberte si toho správného kuchyňského pomocníka v akci

Postup:

  1. Smíchejte sypké suroviny: mouku, kakao, sůl, škrob a prášek do pečiva.
  2. Ve větší nádobě vyšlehejte máslo s cukrem, poté s vejci a vanilkovým extraktem.
  3. Do tekuté směsi postupně zapracujte tu moučnou. Hotové těsto dejte na 30 minut odležet do lednice.
  4. Vyválejte těsto a poté vykrájejte obdélníky (asi 2x deset plátků).
  5. Pečte na plechu s pečicím papírem ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu zhruba 8–10 minut.