Jak na dokonalé domácí pesto? Trik je v blanšírování bazalky a kvalitních oříšcích

Pesto ve skleničce, parmazán, piniové ořechy, olej, bazalka beton studio / Shutterstock.com

Na těstoviny, do salátu, do polévky, ke grilovanému masu nebo jen tak na chleba. Domácí pesto je oblíbeným ochucovadlem nejen v Itálii, kde má svou domovinu, ale i v našich končinách. Vyrobit jej můžete prakticky z jakékoli bylinky nebo zeleně, ale to pravé janovské je z bazalky. Do receptu také patří pražené piniové oříšky, parmazán, panenský olivový olej a česnek. Poradíme vám, z čeho si pesto ještě můžete připravit a jak na to, aby neztratilo krásně zelenou barvu.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Kde se vzalo pesto?

Pesto neboli pesto alla Genovese je hustá zelená omáčka vyrobená z bazalky, olivového oleje, parmazánu, česneku a piniových oříšků, která pochází z Itálie, konkrétně z Janova.

Název je odvozen z italského slova pestare = tlouci, mlátit, protože poctivé pesto se připravuje v hmoždíři. Obměnou receptu je pesto alla Siciliana, které obsahuje sušená rajčata, či pesto alla Calabrese s paprikou a ovčím sýrem.

Kuchař blanšíruje čerstvý špenát Kondor83 / Shutterstock.com

Když není bazalka, vyzkoušejte špenát

Když jde o přípravu pesta, experimentování je rozhodně dovoleno. Pokud je na vás bazalka příliš aromatická nebo ji čerstvou neseženete, můžete ji bez problému nahradit špenátem, petrželkou nebo koprem. Nejlepší je využít sezónní bylinky, které mají nejvýraznější chuť a vůni.

Nahradit ale můžete kteroukoli složku receptu, piniové oříšky zastoupí kešú, pistácie nebo vlašáky, olivový olej můžete vyměnit za slunečnicový a parmazán lze nahradit jiným tvrdým sýrem či lahůdkovým droždím.

Pesto hravě připravíte i z vlašských ořechů

Trik je v blanšírování

Přestože čerstvě připravené pesto je krásně zelené a přímo vybízí ke konzumaci, skladováním postupně šedne a vypadá nevábně. Předejít tomu lze jednoduchým trikem, který známe z přípravy špenátu, zelených fazolek či chřestu. Zelenou složku, ať už se jedná o bazalku, petržel, nebo kopr, předem blanšírujte, tedy spařte ve vroucí vodě a vzápětí prudce zchlaďte ve vodě s ledem. Díky tomu si pesto zachová sytě zelenou barvu i několik dní po výrobě.

Žena v hmoždíři připravuje pesto, vedle sebe má bazalku, piniové ořechy, citron, sýr, olej j.chizhe / Shutterstock.com

Pozor na piniové oříšky z Číny

Při vybírání piniových oříšků dbejte na jejich původ. Ty pravé pochází ze Středomoří a mají jemně nasládlou máslovou chuť. Piniové oříšky původem z Číny mají však často nepříjemně nahořklou pachuť, která chuť pesta úplně zkazí. Pokud si nechcete připlatit za pravé pinie, raději je vyměňte za dostupnější ořechy, jako jsou kešú, mandle nebo pistácie.

Příprava je velmi jednoduchá

Přestože původní recept hovoří o použití mramorového hmoždíře a dřevěné paličky, díky nimž se z bylinek lépe uvolní všechny chutě a vůně, můžete bez obav použít mixér. Do nádoby nejprve nalijte olej a teprve poté přidávejte další ingredience, pesto se tak lépe propojí. Mixujte nejdříve na nižší stupeň, následně výkon mixéru zvyšte a mixujte, dokud pesto není hladké. Hotové pesto nalijte do sklenice, zakápněte olejem, uzavřete a skladujte v lednici.

Pesto v misce, tři topinky se sýrem, rajčaty a pestem, lžička Kiian Oksana / Shutterstock.com

Do špaget i na chléb

Pesto je nejen geniálním ochucovadlem těstovin, a to buď špaget, nebo třeba penne, ale perfektně se hodí i jako koření na čerstvou zeleninu, dip k pečenému masu nebo jím můžete ochutit topinky či čerstvý chléb s cottagem nebo jiným sýrem. Můžete jej přidat do pečených brambor, hodí se do italského rizota nebo k pečené rybě.

Recept na špenátové pesto (1 sklenička)

Do mixéru dejte 50 g čerstvého špenátu, 50 g vlašských ořechů, 100 g olivového oleje, 2 lžíce parmazánu, 1 stroužek česneku, lžíci citronové šťávy a ½ lžičky mořské soli. Rozmixujte do hladka.

Těstoviny s pestem jsou super rychlé a hlavně výborné jídlo

Recept na pesto z medvědího česneku (1 sklenička)

Do mixéru vložte 100 g medvědího česneku, větší špetku mořské soli, 50 g přírodních kešú nebo vlašských ořechů, 50 g strouhaného sýra pecorino a 100 ml panenského olivového oleje. Rozmixujte do hladka.

Recept na koprové pesto (1 sklenička)

Do mixéru nasypte svazek kopru, 30 g slunečnicových semínek, 50 ml olivového oleje, 50 ml avokádového oleje, 3 lžičky lahůdkového droždí, 2 lžičky citronové šťávy a půl lžičky soli. Rozmixujte do hladka.

Dvě skleničky s pestem zalitým olejem a posypaným piniovými oříšky valkyrielynn / Shutterstock.com

V chladu a temnu vydrží týdny

Pesto plňte do skleniček s dobře těsnícím víčkem a povrch zalijte olivovým olejem, který pesto ochrání před vlivem kyslíku. Takto konzervované pesto vám ve spodní polici v lednici, kde je největší tma, vydrží i několik týdnů. Jako u většiny doma vyrobených ochucovadel ale platí pravidlo, že čím dřív jej spotřebujete, tím lepší bude mít chuť.