Proč si pořídit vakuovačku potravin? Ušetří vám peníze i místo v lednici

Vakuování bylinek ve vakuovací svářečce potravin Vova Shevchuk / Shutterstock.com

Potřebujete si udělat zásoby? Rádi nakupujete na trhu čerstvé potraviny a pak je nestíháte spotřebovat? Chodíte z práce pozdě, takže nestihnete nakupovat častěji? Nemusíte mít strach, že by se vám nepodařilo uchovat potraviny tak, jak potřebujete. Stačí jeden pomocník, se kterými si potřebné zásoby zavakuujete i na několik let. Jestli chcete poradit, jak správně vybrat vakuovačku, přečtěte si naše rady.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Proč koupit vakuovačku? Potraviny budou vždy čerstvé

Bez spousty věcí můžeme docela pokojně žít až do té doby, než zjistíme, co všechno umí. A až si onu věc konečně koupíme, klademe si často otázku, jak jsme bez ní vůbec mohli fungovat?

Typickým příklad může být právě i vakuová svářečka fólií, lidově řečeno vakuovačka, která několikanásobně prodlužuje životnost potravin tím, že ze speciálních sáčků či nádoby odsává přebytečný vzduch, a kromě toho také uchovává chuť i aroma potraviny včetně vitamínů a minerálů.

Najděte si svoji vakuovačku v akci

Metoda sous-vide

S vakuovačkou toho nicméně zvládnete mnohem víc. Už jste ochutnali pokrm připravený pomocí kuchařské metody sous-vide?

Potraviny, a to nejen maso, se takhle pošírují i několik hodin, přesto si však zachovají skvělou chuť. Například kuřecí prsa, která se tradiční přípravou snadno vysuší, budou díky této metodě nádherně šťavnatá a plná chuti – a stačí jim k tomu jen cca 1,5 hodiny a 60 °C.

  • Tip: Pro tento způsob přípravy však potřebujete právě zařízení na sous-vide. Jste-li ovšem gurmány, investice se vám jednoznačně vyplatí!
Kuřecí maso vakuované metodou sous-vide Slawomir Fajer / Shutterstock.com

Proč vakuovat potraviny aneb vzduch je nepřítelem

Vzduch patří mezi hlavní nepřátele potravin, jelikož napomáhá plísním či bakteriím růst, a jídlo tak rychle podléhá zkáze. S vakuovačkou tento proces ale výrazně zpomalíte, jelikož z obalu vzduch odsaje, čímž proces kažení zásadně oddálí.

Zavakuované maso v mrazáku bude v kondici i po 3 letech

Skvělé je vakuovat potraviny také do mrazáku. V tradičním mikrotenovém sáčku bychom například maso neměli uchovávat v mrazáku déle než 6 měsíců (v praxi to samozřejmě máme každý jinak). Podle portálu National product review nicméně maso zavakuované vydrží v mrazáku klidně i tři roky bez toho, aniž by nějak utrpělo na kvalitě.

Které potraviny nesmíte vakuovat?

Pro spoustu potravin je vakuování přínosné, například káva bude i po několika týdnech stále vonět tak hezky, jako by byla zrovna nedávno upražená.

Ne všechny suroviny však vakuování ocení – a v krajním případě po něm mohou být i zdraví škodlivé! Obsahují totiž anaerobní bakterie, kterým naopak pro růst prospívá, když se jim nedostává kyslík – jmenovitě se jedná o syrové houby, česnek či měkké sýry, jako je například brie, camembert, nepasterované sýry, sýry s modrou plísní apod.

Zavakuované potraviny Kirienko Oleg / Shutterstock.com

Nejlevnější vakuovačka z Lidlu

Dnes už na tyto typy spíše nenarazíte, i tak je ale skutečně z čeho vybírat – a to jak s ohledem na funkce, tak i na cenové rozmezí.

  • Podle hodnocení uživatelů na srovnávači Heureka dává značné množství nakupujících přednost finančně mnohem dostupnější vakuovačce z Lidlu značky Silvercrest, která stojí jen 699 Kč.
  • Ta podle parametrů sice nepatří k nejlepším, ale pro domácí občasné využití je naprosto dostačující a díky nízké ceně jsou zákazníci ochotni přimhouřit oči i nad větší hlučností.
Nebojte se koupit čerstvé maso, pak ho zavakuujete
Vakuovačka Catler VS 8010 s potravinami Catler

Za pořádnou vakuovačku si musíte pár stovek připlatit

Pokud však plánujete používat vakuovačku často, doporučujeme připlatit si za výkonnější model. Jedna z nejlepších vakuovaček na trhu je Catler VS 8010 (cena od 2 699 Kč, Planeo Elektro). Tato svářečka potravin má kompaktní rozměry, můžete ji skladovat i svisle, takže doma ani na cestách nezabere místo. Kromě vakuového balení do sáčků nebo role můžete díky speciálnímu nástavci odsát vzduch z lahví, a tím uchovat i vína, octy či oleje. Součástí vakuovačky je odnímatelná kuchyňská váha, kterou je možné napájet i bateriemi, a také řezací nůž.