Silvestr se pomalu blíží a ať už poslední večer roku strávíte doma s rodinou, či přáteli, určitě si tato událost žádá speciální pohoštění. Běžnými jednohubkami a obloženými mísami sice nikoho neurazíte, ale ani nenadchnete. Zkuste proto letos připravit trochu netradiční pohoštění. Uvidíte, že se po něm jen zapráší!
Máme pro vás recepty na chuťovky, které připravíte za pár minut a vaši hosté z nich budou nadšeni. Nemusíte se obávat žádných speciálních a drahých surovin, tyhle dobroty vás vyjdou na pár kaček.
Olivy na slavnostním stole nikdy nechybí
Olivy bývají pojmenovány podle odrůdy stromu, podle toho, jak jsou naložené, nebo podle místa, kde vyrostly. Nejčastěji se v obchodech můžeme setkat s následujícími druhy.
Nenechte si ujít olivy v akci
- Kalamata: olivy z Řecka, mají tvar mandle. Prodávají se naložené v láku a používají se především do klasického řeckého salátu.
- Manzanilla: tento typ patří mezi nejčastěji pěstované olivy na světě. Nejkulatější španělské olivy, které se sbírají jak zelené, tak i černé. Jednoduše se z nich vyjímají pecky, proto bývají plněny a nadívány.
- Nicoise: hořko-nakyslé olivy z Francie, které se nechávají dozrát v nálevu a poté jsou natlačeny do sklenic s olivovým olejem.
- Picholine: malé, tenké, zelené olivy z jižní Francie. Jsou křupavé a mají jemnou bylinkovo-sladkou chuť.
- Moroccanské/marocké olivy: nakládají se „nasucho“, v obchodech je poznáte – jsou na pohled scvrklé. Mají velmi silnou a nahořklou chuť.
- Gaeta: italské suše naložené, vrásčité olivy. Bývají potřeny olivovým olejem nebo do něj přímo naloženy.
- Arbequina: drobné, kulaté, měkké, slabě nahnědlé olivy ze Španělska. Uzrávají naložené v marinádě. Tento druh oliv se používá k výrobě kvalitního olivového oleje.
Karl Allgaeuer / Shutterstock.com
Recept: Smažené plněné olivy
Při oslavách nesmí olivy na prostřeném stole chybět, že? Co takhle si s nimi trochu pohrát a připravit svým hostům opravdovou lahůdku.
Budete potřebovat:
Postup:
- Do plastového sáčku vymačkejte vinnou klobásu, ustřihněte růžek a naplňte olivy.
- Poté je obalte v klasickém trojobalu a dejte na půl hodiny odpočívat do lednice.
- Nakonec je smažte ve vysoké vrstvě oleje tak, aby byly skoro ponořené, cca tři minutky dozlatova.
Recept: Pikantní masové kuličky s dresinkem
Masové kuličky jsou rychlá chuťovka na každou oslavu. Dají se ochutit na mnoho způsobů a upeče je za vás trouba, takže vás nečeká žádné vystávání u plotny.
Na kuličky budete potřebovat:
- ½ kila mletého masa (buďto směs, nebo jen hovězí)
- 2 vrchovaté lžíce strouhanky
- 1 střední cibuli nakrájenou nadrobno
- 1 stroužek česneku
- 2 menší rozšlehaná vejce
- 2 lžičky chilli pasty či chilli koření
- sůl a pepř
Na dresink:
Sežeňte mleté maso v akci
Postup:
- Cibuli lehce osmahněte na pánvi, aby zesklovatěla. Do mixéru dejte všechny zbylé ingredience na kuličky a mixujte, dokud nezískáte stejnorodou hmotu.
- Vyklopte hmotu do mísy a přimíchejte k ní cibulku. Ze směsi poté tvarujte menší kuličky a ty rovnou vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 15 minut dozlatova.
- Mezitím si v mističce připravte dresink – tak, že ke smetaně přidáte postupně ostatní ingredience podle chuti.
- Kuličky podávejte teplé spolu s bylinkovým dresinkem.
Elena Shashkina / Shutterstock.com
Recept: Košíčky z listového těsta s hermelínem a brusinkami
Snadné a přitom velmi chutné pohoštění, o které se hosté klidně i poperou. Dejte sbohem všem brambůrkám a chipsům – překvapte své bližní raději těmito výbornými košíčky.
Budete potřebovat:
Postup:
- Listové těsto vyválejte na placku a následně rozkrájejte na čtverce o velikosti cca 10 × 10 cm. Vezměte si plech na muffiny a vložte do každé formičky jeden čtverec těsta.
- Hermelín si nakrájejte na kousky podle množství připravených formiček a položte ho na těsto.
- Nakonec každý kousek posypte rozmarýnem a dejte na něj jednu až dvě lžičky brusinek. Pečte v troubě dle návodu z obalu od listového těsta. Podávejte ideálně ještě teplé.
Zásobujte se listovým těstem
- Tip: Práci s těstem si můžete ulehčit koupí už rozváleného listového těsta.
- Jelikož bude těsto lehce přesahovat, je lepší péct tuto chuťovku ve formě na muffiny než v jednotlivých košíčcích. Praktické jsou formy silikonové, které jsou lehké a těsto se v nich nepřipéká. Pořídit lze například formu na šest muffinů DELÍCIA SiliconPRIME z Tescomy za 319 Kč.
- Použít se dají také formy plechové. Ty je ale lepší nejprve vymazat olejem. Zkuste třeba formu na 12 muffinů Toro, do konce roku ji lze koupit v akci za 199 Kč v Kitosu.
Gus Gan / Shutterstock.com
Recept: Sýrové kostky s chilli
V tomto receptu můžete zužitkovat zbytky sýrů, které vám zbyly z Vánoc. Rozpečený a znovu ztuhlý sýr s chilli a slaninou – to je dobrota, kterou si prostě zamilujete!
Budete potřebovat:
Postup:
- Všechen sýr nastrouhejte nahrubo, papričky zbavte semínek a nakrájejte na tenká kolečka.
- Slaninu rozložte na pekáček o velikosti cca 27 × 17 cm a zasypte ji sýrem promíchaným s papričkami a chilli kořením.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut tak, aby se sýr rozpustil a na povrchu mírně zezlátl. Poté vyndejte pekáček z trouby a opatrně vylijte přebytečný tuk (lze jej odstranit i pomocí lžíce).
- Sýr nechte ideálně přes noc vychladnout a nakonec ho po vyklopení nakrájejte na menší kostky.
Dobrou chuť!