Inspirace na silvestrovské pohoštění: 4 tipy na netradiční pochoutky

Masové kuličky s dipem MariaKovaleva / Shutterstock.com

Silvestr se pomalu blíží a ať už poslední večer roku strávíte doma s rodinou, či přáteli, určitě si tato událost žádá speciální pohoštění. Běžnými jednohubkami a obloženými mísami sice nikoho neurazíte, ale ani nenadchnete. Zkuste proto letos připravit trochu netradiční pohoštění. Uvidíte, že se po něm jen zapráší!

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Máme pro vás recepty na chuťovky, které připravíte za pár minut a vaši hosté z nich budou nadšeni. Nemusíte se obávat žádných speciálních a drahých surovin, tyhle dobroty vás vyjdou na pár kaček.

Olivy jsou sázka na jistotu

Olivy bývají pojmenovány podle odrůdy stromu, podle toho, jak jsou naložené, nebo podle místa, kde vyrostly. Nejčastěji se v obchodech můžeme setkat s následujícími druhy:

  • Kalamata: olivy z Řecka, mají tvar mandle. Prodávají se naložené v láku a používají se především do klasického řeckého salátu.
  • Manzanilla: tento typ patří mezi nejčastěji pěstované olivy na světě. Nejkulatější španělské olivy, které se sbírají jak zelené, tak i černé. Jednoduše se z nich vyjímají pecky, proto bývají plněny a nadívány.
  • Nicoise: hořko-nakyslé olivy z Francie, které se nechávají dozrát v nálevu a poté jsou natlačeny do sklenic s olivovým olejem.
Různé druhy oliv v miskách Fascinadora / Shutterstock.com
  • Picholine: malé, tenké, zelené olivy z jižní Francie. Jsou křupavé a mají jemnou bylinkovo-sladkou chuť.
  • Moroccanské/marocké olivy: nakládají se „nasucho“, v obchodech je poznáte – jsou na pohled scvrklé. Mají velmi silnou a nahořklou chuť.
  • Gaeta: italské suše naložené, vrásčité olivy. Bývají potřeny olivovým olejem nebo do něj přímo naloženy.
  • Arbequina: drobné, kulaté, měkké, slabě nahnědlé olivy ze Španělska. Uzrávají naložené v marinádě. Tento druh oliv se používá k výrobě kvalitního olivového oleje.

1. Recept: Smažené plněné olivy

Při oslavách nesmí olivy na prostřeném stole chybět, že? Co takhle si s nimi trochu pohrát a připravit svým hostům opravdovou lahůdku.

Budete potřebovat:

  • strouhanku
  • hladkou mouku
  • vajíčko
  • velké zelené olivy bez pecek
  • kousek vinné klobásy

Postup:

  1. Do plastového sáčku vymačkejte vinnou klobásu, ustřihněte růžek a naplňte olivy.
  2. Poté je obalte v klasickém trojobalu a dejte na půl hodiny odpočívat do lednice.
  3. Nakonec je smažte ve vysoké vrstvě oleje tak, aby byly skoro ponořené, cca tři minutky dozlatova.
Smažené olivy plněné klobásou na talířku Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

2. Recept: Pikantní masové kuličky s dresinkem

Masové kuličky jsou rychlá chuťovka na každou oslavu. Dají se ochutit na mnoho způsobů a upeče je za vás trouba, takže vás nečeká žádné vystávání u plotny.

Na kuličky budete potřebovat:

  • ½ kila mletého masa (buďto směs, nebo jen hovězí)
  • 2 vrchovaté lžíce strouhanky
  • 1 střední cibuli nakrájenou nadrobno
  • 1 stroužek česneku
  • 2 menší rozšlehaná vejce
  • 2 lžičky chilli pasty či chilli koření
  • sůl a pepř
Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy

Stylové silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší. Nachystané je budete mít do pár minut i s efektní ozdobou ve tvaru vánočního stromečku.

Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy

Na dresink:

  • zakysaná smetana
  • směs italských bylinek
  • citronová šťáva
  • kapary nasekané najemno
  • pepř a sůl

Postup:

  1. Cibuli lehce osmahněte na pánvi, aby zesklovatěla. Do mixéru dejte všechny zbylé ingredience na kuličky a mixujte, dokud nezískáte stejnorodou hmotu.
  2. Vyklopte hmotu do mísy a přimíchejte k ní cibulku. Ze směsi poté tvarujte menší kuličky a ty rovnou vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 15 minut dozlatova.
  3. Mezitím si v mističce připravte dresink – tak, že ke smetaně přidáte postupně ostatní ingredience podle chuti.
  4. Kuličky podávejte teplé spolu s bylinkovým dresinkem.
Rozpečený sýr s listovým těstem a brusinkami Elena Shashkina / Shutterstock.com

3. Recept: Košíčky z listového těsta s hermelínem a brusinkami

Snadné a přitom velmi chutné pohoštění, o které se hosté klidně i poperou. Dejte sbohem všem brambůrkám a chipsům – překvapte své bližní raději těmito výbornými košíčky.

Budete potřebovat:

  • 250 g listového těsta
  • 250 g hermelínu
  • 150 g brusinek
  • rozmarýn

Postup:

  1. Listové těsto vyválejte na placku a následně rozkrájejte na čtverce o velikosti cca 10×10 cm. Vezměte si plech na muffiny a vložte do každé formičky jeden čtverec těsta.
  2. Hermelín si nakrájejte na kousky podle množství připravených formiček a položte ho na těsto.
  3. Nakonec každý kousek posypte rozmarýnem a dejte na něj jednu až dvě lžičky brusinek. Pečte v troubě dle návodu z obalu od listového těsta. Podávejte ideálně ještě teplé.
  • Tip: Práci s těstem si můžete ulehčit koupí už rozváleného listového těsta.
  • Jelikož bude těsto lehce přesahovat, je lepší péct tuto chuťovku ve formě na muffiny než v jednotlivých košíčcích. Praktické jsou formy silikonové, které jsou lehké a těsto se v nich nepřipéká. Pořídit lze například formu na šest muffinů DELÍCIA SiliconPRIME z Tescomy za 349 Kč.
  • Použít se dají také formy plechové. Ty je ale lepší nejprve vymazat olejem. Zkuste třeba formu na 12 muffinů Toro, do konce roku ji lze koupit v akci za 149 Kč v Kitosu.
Sýrové kostky v plastové krabičce, červený dip Gus Gan / Shutterstock.com

4. Recept: Sýrové kostky s chilli

V tomto receptu můžete zužitkovat zbytky sýrů z Vánoc. Rozpečený a znovu ztuhlý sýr s chilli a slaninou – to je dobrota, kterou si prostě zamilujete!

Budete potřebovat:

  • 100 g anglické slaniny
  • 400 g ementálu (nebo tučnějšího eidamu)
  • 400 g čedaru
  • 4 chilli papričky
  • ½ lžičky drceného chilli
Obložený chlebíček se šunkou a vejcem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Obložený chlebíček se šunkou a vejcem

Obložený chlebíček se šunkou a vajíčkem jistě patří k jakékoliv slavnostní příležitosti. Tuto českou lahůdku vymyslel pražský lahůdkář Jan Paukert na počátku 30. let 20. století jako větší variantu klasických jednohubek. Připravte si chlebíček podle našeho receptu, zaručeně si na něm pochutnáte vy i vaše případná návštěva.

Obložený chlebíček se šunkou a vejcem

Postup:

  1. Všechen sýr nastrouhejte nahrubo, papričky zbavte semínek a nakrájejte na tenká kolečka.
  2. Slaninu rozložte na pekáček o velikosti cca 27×17 cm a zasypte ji sýrem promíchaným s papričkami a chilli kořením.
  3. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut tak, aby se sýr rozpustil a na povrchu mírně zezlátl. Poté vyndejte pekáček z trouby a opatrně vylijte přebytečný tuk (lze jej odstranit i pomocí lžíce).
  4. Sýr nechte ideálně přes noc vychladnout a nakonec ho po vyklopení nakrájejte na menší kostky.

Dobrou chuť!