Sezóna zve do sauny. Víte, jak se po ní správně ochlazovat?

Doplňky do sauny - vědro, ručník, čepice a větvička Nitr / Shutterstock.com

Zimní sezóna přímo vybízí k relaxaci ve vyhřáté sauně. Správné saunování má však několik pravidel, jedině tak využijete naplno veškeré jeho benefity. Víte, jak se při procedurách správně ochlazovat?

Přečtěte si také

Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

Začněte sprchou

Zásada číslo jedna – a naprosto zásadní: hygiena. Sprchujte se, sprchujte se, sprchujte se. Toto pravidlo slouží především k zachování hygieny v prostředí sauny a měli by ho dodržovat všichni – doma, v soukromí, ale i ve veřejné sauně. Tam obzvlášť. Osprchujte se před vstupem, ale i po pobytu v sauně.

Ochlazení vzduchem

Vyšli jste ze sauny? Už jenom výstupem z vyhřáté kabiny se ochlazujete. K tomu pak můžete přidat venkovní ochlazení, třeba pobyt na lehátku nebo krátkou procházku. Poté se však opět nezapomeňte osprchovat.

Žena stojí pod ochlazovacím vědrem frantic00 / Shutterstock.com

Ochlazování sprchou

Jak se správně ochlazovat sprchou? Vždy vodě vystavte nejprve končetiny – ruce, nohy, teprve poté trup a hlavu. Obecně platí, že pokud se saunujete při nižších teplotách, můžete využít vlažnou až studenou vodu. V případě saunování například ve finské sauně však můžete využít ochlazení ledovější vodou.

Ochlazovací vědro

Dalším způsobem pro efektivní ochlazení je tradiční vědro, které je naplněné ledovou vodou a umístěné ve výšce nad hlavou. Jeho převržením na sebe převrátíte slušnou dávku chladné vody. Pro někoho může být takový šok nepříjemný, někomu naopak vyloženě dělá dobře. Jde o intenzivní ochlazení, které má okamžitý vliv na krevní oběh. Pozor by si však měli dát lidé s kardiovaskulárními chorobami, pro které není toto ochlazení příliš vhodné.

Pobyt v bazénku

Ochlazovací bazének je poměrně častý způsob, jak se zchladit po sauně. Před vstupem do něj je ideální ochladit se vzduchem a z hygienických důvodů použít sprchu. Poté stačí pozvolna nebo najednou vstoupit do ledové lázně a zchladit se tak, jak si tělo žádá. Podle vědců pomáhá ledová voda posilovat imunitu, a dokonce i zlepšovat náladu.

Ledová tříšť

Pro milovníky saunování je tu ještě další způsob ochlazení – ledová tříšť. Tu si můžete jednoduše nabrat a postupně jí ochladit tělo. Opět začínejte od končetin, nakonec můžete ochladit tělo, obličej a hlavu. Ledovou tříšť nikdy nevracejte zpět – opět z hygienických důvodů. A co po ochlazení? Pokud tělo cítí potřebu tepla, nemusíte hned zamířit do sauny. Po sprše nebo před ní se ještě projděte a krátce si odpočiňte. Teprve pak můžete zamířit do tepla sauny a vychutnat si relaxaci při vysokých teplotách.

Zdroj: stream.cz, kupi.cz