Jaké trvanlivé potraviny je dobré mít vždy doma pro případ, že se dostanete do karantény

Regály s mléčnými a chlazenými výrobky v supermarketu Kwangmoozaa / Shutterstock.com

Riziko čtvrté vlny koronaviru visí ve vzduchu a s ním i hrozba zavřených obchodů, restaurací, služeb, home office a dalších opatření, které jsme již zažili. Pokud na to přijde, vhodné je i omezit vycházení z domova a do obchodu vyrážet pouze v nutných případech, třeba jen jednou týdně. Sepsali jsme seznam potravin, které je dobré mít v zásobě a přidali i pár tipů, co z nich uvařit. A při správném skladování nebudete muset na nákup klidně i měsíc.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Kořenová zelenina, brambory a cibule s česnekem jsou základ

V domácnosti by nikdy neměla chybět trvanlivá zelenina, která při správném uskladnění vydrží i několik měsíců. Doporučujeme při příštím nákupu přihodit do košíku větší balení kořenové zeleniny, jako je mrkev nebo celer.

Nezapomeňte ani na větší balení brambor. A cibuli a česnek, ty kupte klidně po několika kilech, protože jsou to jedny ze základních surovin k vaření, které vydrží dlouho. Upotřebíte je jako základ téměř každé omáčky a dochutí všelijaké placky, polévky i pomazánky.

Rajčata, fazole, hrášek a kukuřice v plechovce

Ať už chcete vařit polévku nebo omáčku, bude se vám z vašich zásob hodit nějaká ta plechovka. Například z rajčat vykouzlíte výrazný základ pro rychlou omáčku k těstovinám.

  • Orestujte cibuli nebo česnek, přidejte plechovku rajčat, sušenou bazalku nebo oregano a omáčku k těstovinám či pod maso máte hotovou. Přidat můžete i olivy nebo tuňáka v plechovce.
Zásoba rajčat se hodí vždy

Karbanátky, pikantní chilli con carne i syté polévky, na to vše využijete sterilované fazole a cizrnu. Luštěniny jsou velkou zásobárnou bílkovin, vitaminů i minerálů, a navíc stojí pár korun. Sytou večeři jednoduše připravíte, když na pánvi osmahnete fazole v nálevu, zaprášíte moukou, dochutíte kořením a přidáte třeba i uzeninu. Výsledná směs je pak nejlepší s topinkami.

Kukuřice a hrášek v plechovce se hodí při přípravě těstovin – stačí je uvařit a zeleninu k nim přimíchat. A obdobně sterilovanou zeleninu využijete i pro přípravu bramborového salátu.

Těstoviny

Flexibilní surovina, která je rychle hotová a připravit jde na tisíc způsobů. To jsou těstoviny. Nejen ty klasické by ovšem měly být základem každé spíže – na svůj příští nákupní seznam dejte i kuskus a rýžové nudle. Vykouzlit z nich během pár minut můžete teplé i studené pokrmy k obědu nebo večeři.

  • Rýžové nudle dejte do mísy a zalijte je vroucí vodou. Přiklopené nechte 6–8 minut stát, aby změkly. Poté je sceďte a dejte stranou.
  • Na oleji osmahněte cibuli, přidejte česnek, pokrájená rajčata a chilli papričku. Za občasného míchání opékejte další 2 minuty.
  • Nakonec přidejte nudle a společně 1 minutu prohřejte. Posypte strouhaným sýrem a jarní cibulkou a podávejte.

Rýže

Je dobré mít ve spíži v zásobě i několik krabic rýže. V kuchyni využijete kulatozrnnou na rizoto, ale i dlouhozrnnou jako přílohu. Jídelníček dále můžete rozšířit i o rychlou smaženou rýži, rýžový nákyp nebo kaši. Tato surovina by zkrátka doma neměla nikdy chybět.

Univerzální surovina, které není nikdy dost

Vejce

Vajíčka nejsou sice úplně trvanlivou potravinou, ale na druhou stranu vydrží i více než měsíc a uvaříte z nich nespočet jídel.

Načaté konzervy s hráškem, sardinkami a ovocem Canva

Plechovka tuňáka a sardinek

V dnešních dnech je velkým tématem nedostatek tolik potřebného vitaminu D. Najdete ho právě v tuňácích společně s dalšími živinami. Plechovka tuňáka poslouží jako základ pomazánek, salátů či těstovin. Doma by neměla chybět ani nějaká ta konzerva sardinek nebo sklenice ančoviček.

Základ v kuchyni: Hladká mouka, sůl a cukr

Hladkou mouku využijete v kuchyni stále. Je základem pro sladké i slané koláče, na přípravu domácích nudlí nebo k pečení kváskového chleba.

Tip: Pokud si chcete být jistí, že jste si v mouce nevědomky nepřinesli už z obchodu moly, máme radu. Přesypejte ji do neprodyšné nádoby a následně zamrazte!

Nezapomeňte mít doma zásobu kypřicího prášku, sušeného droždí a vanilkového cukru. A pokud uvidíte ve slevové akci med, rozhodně jej do košíku přihoďte také – využijete ho v kuchyni a je i častou ingrediencí babských rad proti chřipce.

Koláče, buchty i pečivo na dosah ruky?

Bez koření to nejde

Ať už vaříte k obědu cokoliv, jedině koření dodá vašim pokrmům ten správný říz. Které by vám doma nemělo ideálně nikdy dojít?

  • Pepř, paprika a chilli.
  • Kmín, bazalka, tymián a oregano.
  • Bobkový list, nové koření a rozmarýn (případně rovnou provensálská směs).
  • Kari koření.
  • Skořice, zázvor a kurkuma.
Hromada trvanlivých potravin – konzervy, olej, mouka, těstoviny a luštěniny Canva

Olej, sádlo a ořechy

Žádné vaření se neobejde bez dobrých tuků.

  • Na smažení je nejlepší sádlo nebo řepkový olej a přepuštěné máslo ghí.
  • Do salátů a pomazánek zase sedne olivový a slunečnicový olej.

A trvanlivou zásobárnou zdravých tuků jsou také ořechy, které spolu s ovesnými vločkami a sušeným ovocem poslouží taktéž jako základ zdravých snídaní nebo svačinek.